Túrázáskor szörnyen félek a nyájat őrző pásztorkutyáktól. Mit tehetnék? (tudásbázis)
Szerintem se. :)
Milyen kár, hogy a problémát nem lehet vele megoldani...
Nézegettem kicsit a netet: hát, nem vigasztal, hogy nemcsak mi jártunk így, hanem egyre gyakoribb eset.
TAPSVIHAR!!!!!
Szebben nem fogalmazhatott volna senki! :)
Korcs kutya nincs, csak korcs ember, de az rengeteg!
A kutya legfeljebb keverék.
Amikor tavaly 6-8 kisebb borjú nagyságú kutya acsarkodva bekerített bennünket, valahogy nem sikerült magam meggyőzni arról, hogy ezek munkakutyák, és most épp nem is figyelnek rám...
Szerencsére a juhászok a közelben voltak, csak addig nagyon el voltak foglalva a szalonnázással.
Persze, nem futottam, de azóta a kisebb korcsoktól is félek.
A hülyéket meg tarkón kell vágni!
Egy állatot sem kell megfélemlíteni, hogy ne bántson!
Azok jobb esetben nem is néznek rád. MUNKAKUTYÁK!!!!
Ha mennek feléd, el ne kezdj futni, mert a terelő ösztön bennük van és a bokádat jól megharapják! :)
Szerintem nem kell tőlük félni!
Vigyetek magatokkal botot, ha fenyegetve mész felé állítólag attól odébb áll.
A másik vízzel öntsd le.
Harmadik ha feléd rohan rúgd orrba, állítólag ez a kutyák legérzékenyebb pontja.
Negyedik bors vagy paprika spray vagy sima borsot szórj vagy erőspaprikát.
Legutolsó, usgyi és mássz fel egy magas fára! :)
Igen, ezt tettük. :)
Csak ezért másztunk fel egy csúcshoz, ami nem volt betervezve , és az út is lejjebb, könnyedebben vitt, ott meg majdnem belefutottunk a hegy túloldalán levő harmadik nyájba. Pech...
Köszönöm. Hát, jó lenne, ha ez tényleg igaz.:)
Volt már pár "necces" pillanatom, úgy hogy ott volt a pásztor, de mégsem szeretném átélni ugyanazt a pásztor jelenléte nélkül...
Nem nagyon van épkézláb javaslat, mert az ottani kutyáknak valószínűleg kedves szórakozása az ijesztgetés.
Továbbá a területet is védik, azaz magát a legelőt is...
Talán annyi, hogy ne legyen a kezetekben bot vagy ahhoz hasonló tárgy. Kerüljétek a szemkontakust a kutyával, ez is elég nehéz...tudom, az ember önkéntelenül rámered. Csak a szemetek sarkából figyeljétek őket.
Viszont higgyétek el, hogy megharapni nem fognak akkor sem, ha a gazda nincs a közelben!
(Komondort és pumi keveréket tartok, bár birkát nem.)
Szeretünk kirándulni a párommal a magas hegyekben (pl.Erdély), de az erdőhatár fölötti rész teli van legelésző nyájakkal, és persze azokat őrző kutyákkal.
Természetesen tudom, hogy ezeknek a kutyáknak az a dolguk, hogy a gondjaikra bízott juhokat megvédjék, de az ártatlan "betolakodó" turistákat sem igazán szeretik: ugatnak, rohannak felénk amint észrevesznek, akár több száz méteres távolságból is, én meg ettől frászt kapok...
Persze, ha ott a juhász, és időben rászól a kutyákra, akkor nincs gond, de most nyáron is többször láttunk olyan birkanyájat, amelyikkel nem volt ott a juhász.
Alig tudtunk három nyáj közt úgy elslisszolni, hogy ne vegyenek észre...
Lassan gyomorgörcsöm van már attól, ha csak meghallom egy kolomp hangját...
Tudnátok valamit javasolni?
Kerüld el őket!
Túl sokszor nyilván nem találkozol velük, (egyre ritkábbak a hagyományos nyájak) ők nem veled vannak elfoglalva, hanem a nyájjal.
De legeslegelső sorban NE FÉLJ tőlük, mert a legbékésebb kutyát is a félelem generálja a támadásra.
A pásztorkutyák nem gazdátlanok, szólj a pásztornak, hogy figyeljen a kutyára míg elhaladsz.
További ajánlott fórumok:
- Mit tehetnék, lassan nem bírom cérnával, a párom mostanában nagyon sokat dolgozik. Kértem, hogy ne tegye, mert nekem is szükségem van rá!
- Mit tehetnék még?
- A lányomat veri a barátja, mit tehetnék?
- Tapasztalataitok a berni pásztorkutyákról
- Berni pásztorkutyusnak milyen eledelt érdemes venni?
- Brit Pásztorkutya Fajtamentés