Tudni illik, hogy mi illik. (beszélgetés)
nahát, én nem is tudtam, hogy nőnek kell elöbb kezet nyújtani..Nekem mindig a férfiak elöbb nyújtják,még idősebbek is...
Sőt talán néznének is ,hogy mit nyújtogatom előre... :D
Vendégségben csirkecombot mindig késsel villával eszem..vagyis szerencsétlenkedek vele. Halat nem szeretem villával enni.. akármilyenis :D
Nekem Köves J. Julianna: Illik tudni (a kulturált viselkedés szabályai) c. könyve van meg, mely 1985-ös kiadás.
Szerintem ha eszerint élnék igen furcsán néznének rám:D
Most, hogy szóba került, újra elolvasom a könyvet, köszönöm:)
jó a témafelvetés:)
szétnézek én is illemtankönyv ügyben, melyik lehet a legfrissebb.
Na és ki dönti el az illemet, mert az egy dolog, hogy xy megírja a könyvet...de nem így van már a való életben:(
Talán lefoglalni, hogy azt olvassa, órára készülés helyett!
Megjegyzem, talán nekik kellett volna:
1. az a Te helyed, ha átengeded, akkor ülhet oda
2. tanteremben mégse illendő turbékolni
Felfele a ferfi megy elol, lefele a no. Mindig ugy, hogy soha lehessen a szoknya ala nezni.
Elvileg a not elore kell engedni otthon, fizetos helyek kivetelevel. tehat etterem, kocsma, vendeglo,ilyenkor a felfi megy elore.
Sokan ugyan nem tudjak, de nem illik "egeszsegedre" kivanni a tuszentes utan. A mai szabaly szerint ugy kell tenni, mintha mi sem tortent volna.
felfelé a férfi és lefelé is.A szoknya miatt alakult így,bár ma már nadrágba járnak legtöbben nők.
Az ajtón mindig a férfi lép be elsőnek és utána a hölgy,hogy megtudja védeni a hölgyet.
Régi kérdés: Az ajtón a hölgyet illik beengedni előbb, úgy hogy az ajtót a férfi fogja.
A lépcsőn ki megy előbb lefelé és ki felfelé, ha csak egy személy fér el?
pl fogadáson a banánt is késsel-villával kell enni. Még hámozoni is.
De niylván, otthon nem állok neki így:-)
én imádom a halat, de nem tudom halkéssel se enni, csak kézzel
a csirkét is, kivéve a csirke mellet, ha nem egészbe van sütve