Sértettből lehetek-e vádlott? (tudásbázis)
Az első mondatod számomra teljesen természetes és logikus, csak még eddig nem írtam erről a témáról kimerítő hozzászólást.
A többi viszont számomra nagyon új és érdekes. Mondhatni, merész. Van benne logika, de akkor is merész!
Ha csak te szerepelsz rajta akkor igen. Ha már vendéged jön akkor már őket tájékoztatni kell és hozzájárulást kérni, lehetőleg utólag bizonyítható módon.
Az adatvédelem eléggé gáz irányba fejlődött. Extrém a példa de a saját gyereked képét sem mutogathatod a kollégáidnak, barátaidnak a gyerek hozzájárulása nélkül. Bármilyen kicsi is az a gyerek, a maga szintjén, módján tájékoztatnod kellene és hozzá kellene járulnia. Ne tudd meg milyem papírokat gyártanak le bölcsődék, óvodák, iskolák hogy egy rendezvényről készült képet, ha nem tömegfelvétel készül feltehessenek a honlapjukra vagy hogy egyáltalán elkészíthessenek. Ahogy az sem derülhet ki, hogy egy gyereket felvettek-e egy intézménybe vagy sem, kódszámok alapján hirdetik ki, az adott szülő nem a gyerek nevét hanem a kódját keresi.
A felvilágosult Nyugaton már bizony bírósági ítélet mondhatja ki, hogy a volt házastársadról készült képeket, közös képeket köteles vagy megsemmisíteni, anonimizálni, kimaszkolni, mert a volt házastárs megvonja a jogot, hogy a róla (is) készült képet őrizd, ne adj Isten mutogasd.
Hajmeresztő módon átestünk ebben is a ló túloldalára.
Nyilván.
Viszont a tanúnak igazmondási kötelezettsége van.
A gyanúsított viszont azt hazudik, amit akar, nincs igazmondási kötelezettsége.
Egyébként nekem gyanús ez a "hivatali hatalommal visszaélés". Amit leírtál, az egy teljesen más bűncselekmény.
Úgyhogy nem igazán hiszek ebben a fórumban.🤷
Hát nem.
Bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozóhatóság járhat el.
Azt is törvény szabályozza, hogy melyik bűncselekmény gyanúja esetén melyik hatóságnak van hatásköre, illetékességi eljárni.
Az ombucman nem nyomozóhatóság, így nem is utasíthat el feljelentést.
Nem akarlak elkeseríteni, de ha az Ombucman tudomására jut egy bűncselekmény gyanúja, akkor köteles a hatáskörrel és illetékességi rendelkező hatóság részére megküldeni.
Ha baromság, akkor is.
Egyébként nem biztos, hogy egészséges másokat különféle jelzőkkel illetni, mert ha nagy nyilvánosság előtt teszed,(internetes fórumon) könnyen válhatsz becsületsértés/rágalmazás gyanúsítottjává.
Már igazán érdekel, ez a felvétel, hogy történt?
Ki engedte be a rendőrüket? Te, majd miközben, ütöttek a telefonod után nyúltál és felvételt készítettél?
Ha ártatlanul tették ezt, természetesen undorító, csak most magam elé képzeltem a szituációt.
Igazán megdöbbentő, hogy teszel egy feljelentést egy olyan ügyben, amiben a katonai ügyészségnek van hatásköre, és tanúként beidéznek a katonai ügyészségre.
Szóval ez mire is érv?
Mert sem a rendőrök bűnösségét, sem a te ártatlanságát ez önmagában nem bizonyítja, hogy tanúként idéztek.
Otthon saját célra, nem átadva 3. személynek természetesen.
De mindenki belátása szerint cselekszik, az okos más kárán is tanul, az ostoba, a sajátján sem.
Elég ha felhívsz egy szolgáltatót, bankot.
Azzal kezdik, hogy beszélgetésetekről hangfelvétel készül, konkrétan ki kell mondanod, hogy beleegyezel, ha nem akkor a szövegben benne van, hogy személyesen fáradj be, az ügyeidet intézni!
Azért azon se lepődj meg, ha tanúként kezdik majd a kihallgatásodat, de esetleg a nap végére te leszel a gyanúsított. Ilyenre is volt már nem egyszer példa.
Lehet nem ismered, de van olyan mondás, hogy tanúból lesz a legjobb gyanúsított. :))
Azért én nagyon kíváncsi vagyok az előzményekre is, hogy ugyan miért rángattak ki téged az ágyból a gyereked mellől?
Nem hiszem, hogy azért mert a rendőrök csupán egy jót szerettek volna szórakozni és találomra bementek valahova, hogy egy embert kirángassanak alsóneműben az ágyából.
Ráadásul akkora az arcod itt is, hogy az az egy szerencséd, hogy jó nagy ez a Hoxa, mert másképp nem férnél el.
Találtam valami ilyesmit. Nem tudom, jó e. Nem találtam benne találot hangfelvételre.