Segítsetek matekosok! Nem tudok rájönni a következő példa megoldására! Egyszerűsítsd: 2xnégyzet-x-15 per 4xnégyzet+20x+25 (tudásbázis)
Az az igazság, h kicsit elfelejtettem már, de ha szétkapod, mint másodfokú egyenletet (x1,2=-b+- gyök alatt b2-4ac az egész /2a), akkor kapsz az x1-re és az x2-re értékeket. Csak azt felejtettem el pontosan mit is csinálunk utána vele.
Számlálóban x1,2=5/2
Nevezőben x1=3, x2=5/2
Mivel van, ami megegyezik, ezért gondolom jó úton járok..
Remélem nem túl kusza, ahogy leírtam, de egyszerűbben nem tudom.. Bocsi!
Akkor Te a szerencsésebb táborba tartozol, hogy így is ment :D
Jó éjt!
Közben valahogy így okoskodtam én is. Kár hogy én nem tanultam ilyen trükköt anno; akkor most nem ettem volna a kefét két napja, hogy nem tudom megoldani. :-)))
De a jó pap is holtig tanul! Köszönöm még egyszer! Örök hála, ma már tudok aludni és nem fogok számokkal álmodni! :-))) Jó éjt!
Apró trükk, még középiskolában tanultam, leírni bonyolultabb, mint átlátni.
Abból kell kiindulni, hogy az x (valamilyen hatványon) és a "szám" valamilyen szorzat eredménye kell legyen. Tehát az első zárójelbe beteszem az x-et (itt most 2x), és megnézem, hogy a "szám" milyen szorzatból állhat össze. Egyértelmű, hogy 3*5. Mínusz akkor lesz a szorzat, ha az egyik és csak egyik tagja negatív. Ha ez az 5 lenne, az nem jó, mert -5*2x=-10x, és 3*x=3x, az összesen -7x. Tehát csak (-3);5 lehet a számpár. Így jön ki: (2x+5)(x-3)
Apám, ha ez tényleg "látszik rajta", akkor erre nagyon aludnom kell, mert én így a megoldás tudatában sem látom, sajna...
Mindenesetre nagyon köszi!
Sikerült jól megtanulnod. :D
Nem mindeniknek megy ez ránézésre ;)