Milyen könyveket érdemes elolvasni a dackorszak kezeléséről? (tudásbázis)
Az első két évben le sem vettem a polcról. Mert ugye a gyerek etetéséhez nem kell Dr. Spock :-) Viszont kétéves korában, az addigi angyali, szófogadó kislányom teljesen kifordult önmagából. Hisztis lett, mindenre az első szava a nem volt, szóval borzasztó volt. Értetlenül álltam a dolog előtt. Végső kétségbeesésemben levettem a pocról Dr. Spockot :-), felütöttem a megfelelő fejezetnél, elolvastam és kezemben volt a megoldás kulcsa :-) Ez így egy kicsit furán hangzik, de nekem óriási támasz volt, hogy megtudtam a könyvből, hogy a gyereknél ez életkori adottsága miatt teljesen normális dolog! Megtudtam, hogy milyen érzelmi, értelmi fejlődési folyamatok zajlanak a gyermekben, hogy ezekből következik ez a viselkedés. És azt is, hogy nem fog örökké tartani ez az állapot, sőt egypár trükköt, ötletet adott a dührohamok kezelésére. (És tényleg 2-3 hónapig tartott és visszakaptam a normális gyerekemet a kis dühöngő őrült helyett!) Nem tudom, engem megnyugvással töltött el, hogy az ilyenkorú gyermekről leírtak olyan a könyvéből, mintha a lányomról kopírozta volna :-)
Azóta, ha gondjaim vannak a gyermeklélektannal, vagy jeles eseményekkor, pl. ovikezdés előveszem és elolvasgatom. Éppen a napokban olvastam el (ugyanis iskolába indul a lányom), amit a 6-11 éves gyermekek pszichológiai fejlődéséről írt és úgy érzem, hogy sikeresen felvérteztem magam így az iskolakezdéssel járó problémák ellen is :-)
Vekerdy Tamas: Az ovoda es az elso iskolai evek Ranschburg Jeno: Szulok konyve
Persze a tobbi konyvuk is zsenialis. En csak ezeket ismerem, de konyvesbolban, internetes konyvaruhazban biztos lehet talalni tobbet is.
Á, ilyet szerintem nem nagyon lehet találni.Ha igen,engem is érdekelne!
Nálunk az oviba most jött egy fejlesztő óvónő,csodákat művel a gyerekemmel (középső 3.5 éves)Gyűlöli az ovit,csökönyös,agresszív,rondán beszál,visszadumál,hisztizik... El vagyok keseredve,mert nem erre tanítom.De pénteken mentem érte az oviba,csend az egész teremben,mindenki játszik ügyesen és a fiam nem akart hazajönni!!!
Nem tudom hogy csinálja,de szuper!
Persze itthon folytattuk a megszokott dacolást meg a többit. :(
További ajánlott fórumok:
- Mi a legjobb módszer a herpesz megelőzésére, kezelésére?
- Milyen könyveket olvastok?
- Milyen szépirodalmi könyveket érdemes olvasni?
- Miért tiltja az egyház a gyerekeknek Harry Potter filmeket illetve könyveket?
- Idén fogok érettségizni biológiából.Milyen könyveket érdemes elolvasni?
- Milyen hasonló jellegű könyveket érdemes elolvasni, mint pl. Sikerkalauz, Ne aggódj, tanulj meg élni...?