Emésztésproblémák (beszélgetés)
Nagyon rácuppantatok a cukorra, ami ha magas , mondjunk egy számot 10mmol, semmit nem érez belőle és egy szendvicstöl nem lesz kő a gyomrában
Laktóz és tsai-t nem tudom
Emésztési gondom van, de nem irom le a tünetet és a labor eredményt.
Egy jótanács van ilyenkor, laborvizsgálat. Utána lehet okosabb lesz a doktor is
Nem feltételezni kell, hanem kivizsgáltatni.
Kezdésnek egy labor, ami kizárhatja/igazolhatja a cukorbetegséget, a glutén, laktózérzékenységet.
Konkrét választ erre gasztroentorológus tudna adni, vérvétel és gyomor-béltükrözés.
Te csak próbálkozhatsz, de annyit mielőtt bármit csinálnál megtehetsz , hogy elmész a Synlabba és csináltatsz egy glutén és laktóztesztet. Kifizethető. Lehet szénhidrát felszívódási zavar is.
Onnan tudom, mert anno nálam is felmerült. De én azonnal elhagytam a glutént és tej-tejtermékeket és 1 hét alatt megszűntek a tüneteim. Szénhidrátnak rizst, kölest, édesburgonyát zabpelyhet eszek. Péksütit, süteményt, kenyeret is rizsliszt, kölesliszt, zabpehely , hajdina, kókuszliszt, ezekből tudsz kenyeret vagy bármi mást sütni.
Én csak simán zabpehelyből, aprítva, bio natur youghurt.ból, és szódabikarbónából csinálom. Nagyon finom, szeretem. Víz is kell hozzá egy kevés.
kovászos :
Ez is nagyon finom.
Olívaolajat, vagy kókuszzsírt használok , míg nem volt IBS addig kacsa, liba, sertés, tyúk zsírt is használtam, most nem bírom a zsírt. Cukrot , édesítőt semmibe ne használj, káros. És igen, zöldségeket és húst egyél. Ha a glutén, cukor, élesztő, elhagyásával és tej elhagyásával a tüneteid megszűnnek akkor jó, ha nem akkor menj gasztroenterológushoz és vizsgáltasd ki magad. Én első körben a Synlabnál megcsináltatnám a tesztet és utána kezdeném ezen termékek elhagyását, mert ha 1 hétig nem eszel glutént, már nem tudják kimutatni ha érzékeny vagy rá. Végigjártam ezt az utat én is. A belek regenerációja kb. 8-12 hónap.
Glutén érzékenység? Hisz a glutén tartamú ételektől van bajod, illetve a tejtermékektől.
Nagyon egyszerűen kiderítheted, ha diétázol ezekre és elmúlnak a tüneteid, akkor ott a gond.
Én semmiféle tejterméket nem tudok enni, néha a laktózmentes nem bánt, de sokszor az is puffaszt.
Az orvos azért kell ,,hátha több gond is van,,utána ha akar tud foglalkozni a problémával.
Magát csak nem diagnosztizálhatja "hátha" alapon.
Szerintem a kérdéseidre te is tudod a választ. Amik ártanak, amivel túl vagy terhelve, azt nem kéne enni. Ilyen egyszerű. Én is ezt csinálom és ahogy öregszek egyre egészségesebb vagyok és nem fordítva.
Nem is értem miért gond ha nem ehetsz hagyományos szendvicset. Ezer féle egészséges változatot találsz a neten, youtube videóban is akár.
Kenyér? Tegnap pl. isteni karfiol kenyeret sütöttem. megkenhetem saját készítésű májkrémmel, ezer féle növényi kencével, ehetem tepertővel amit természetesen én sütök ki.
Bolti tej? feltételezem tehén, és nem is laktózmentes.
mennyiei finom magtejeket készítek. Pofonegyszerű. És sorolhatnám.
A lényeg, amiről tudjuk hogy árt, nem rakjuk a szánkba mert van helyette sok ezer más.
Természetesen lehet orvoshoz menni, tablettákat szedni ha valaki ezt fontosabbnak érzi magára nézve mint az egészségesebb táplálkozást.
Nem tippelgetnék,,még most sem:)
Menj orvoshoz és kívánom hogy gyógyulj meg hamar.
Legfeljebb próbáld meg a ch. csökkentett kenyeret,vagy a fehérje kenyeret(aldi) hátha beválik és szendvicset tudsz legalább.
Vérnyomást időnként random mérek, nem szokott vele gond lenni, inkább az alacsonyabb határon van. Cukorral lehetnek gondok szerintem, habár nem értem mi okozná. Igyekszem egészségesen étkezni, nem szélsőségesen, de figyelek, hogy változatos legyen az étrendem, sok zöldséget, gyümölcsöt eszek és inkább húsos vagyok, mint tésztás. A rosszullét miatt eleve kerülöm a bolti felvágottakat és kenceficéket (most mondjuk havonta 1-2szer ha eszem ilyesmit).
Nem értem, mitől csúszik el a szervezetben az egyensúly. Egyedül a mozgáshiányt okolhatom, mert ülőmunkát végzek napi 10 órában.
Ahogy írtam az elején, kíváncsi lennék mi okozza? Mások közdöttek e hasonló tünetekkel?
Nem kezdek vele semmit :) Idők során már kb kifigyeltem, mi okoz problémát és próbálom azokat az étkeket kerülni, de nem mindig sikerül. Most pl más ötlet híján egy szendvicset reggeliztem, s a szívem majd kiugrik a helyéről meg szédelgek, ez motivált a kérdésre :)
De legalább tudom, hogy nem szabad szendvicset reggelizni. Időnként megkívánom, ahogy egy finom májkrémes kenyeret is, aztán meg jól megbánom és néhány hónapig nem jut eszembe.
Igen, meg pl. a laktózra ún. kilégzéses vizsgálat, de nem árthat egy ultrahang sem.
Egyébként nem minden orvos ilyen, engem sima fejfájással egyből beutalt neurológiára (onnan meg MR) meg egy rakás másik területre pár éve, pedig fiatal vagyok és egészséges. Kiderült, hogy csak migrén. De tényleg nem kell magad hagyni, ha kell, túlozd el a tüneteidet egy kicsit, mondd, hogy mentálisan is megterhelő, nem bírsz így élni, stb.
Értelek,,ettől függetlenül,,tegyük fel,,kapsz tippeket.
Mit csinálsz,mihez kezdessz vele.
Sajnos a legtöbb orvosnál azt tapasztaltam, hogy hazaküldős típus. Még a szakorvosok is, mintha félnének továbbküldeni kivizsgálásra, gondolom, mert valahol et kiszámlázzák, és a cél hogy minél kevesebbet kelljen költeni a "sima" Tb-s betegekre. De ezt csak feltételezem. Az tény, hogy egy ismerősömet erős fejfájás miatt hetekig tömte különféle fájdalomcsillapítókkal meg migrén elleni szerekkel, aztán nagy nehezen továbbküldte neurológushoz, aki szintén gyógyszerekkel traktálta, míg hónapokkal később amikor elájult, derült ki a CT-n, hogy amúgy egy 3 centis agytumor növekszik a fejében. Nem lett volna egyszerűbb azonnal egy CT, hogy kizárjanak komolyabb dolgokat, s aztán kezeljék migrénről? Miért fordítva?
Egyszer más miatt voltam orvosnál és említettem neki a puffadást, akkor kaptam Espumisant. Azért írtam ezt példának.
Ezt orvos is többféle kivizsgálással tudja pontosan megmondani,,tehát de ,tovább fog küldeni a háziorvos.
Hacsak nem egy felületes "adjunkvalamit" típus.
Nem kellemes a fórumcím sem, de egy ideje ilyen gondokkal küzdök. Nem fordultam még orvoshoz, mert nem hiszem, hogy bárhovaá is tovább küldene a háziorvos, esetleg adna egy espumisant és hazaküldene. De. Nem csak a puffadás a probléma. Azt figyeltem meg, valahányszor kenyeret, péksütit eszem, mintha kővé válna a gyomromban, borzasztó nehéz érzés alakul ki, ráadásul a szívem is elkezd nagyon gyorsan verni, a fejem mintha satuba szorulna és megfájdul. Ugyanez a hatása van a tésztaféléknek is.
Feltételezem, a cukorszint ugrik meg a szervezetben, ez okozza a tüneteket.
De hasonló a dolog, ha bolti palackozott "tejet" iszom, bármilyen felvágottat vagy pástétomot, tejfölt vagy vajkrémet.
Egyedül a húsoktól nincs bajom, meg a zöldségféléktől.
Ezután csak ezeken kell éljek? Ami nem is lenne akkora baj, csak kíváncsi lennék, mi okozhatja a fenti tüneteket, valami érézékenység vált e ki ilyesmit, gluténra pl, vagy a cukorszint szabályozásom borul meg? Szerintetek?