Éléskamra feltöltése (beszélgetés)
Nemrég az üzletbe néztem egy kis üveg zakuszkát , csak az árára voltam kíváncsi és majdnem dobtam egy hátast ! egy kis ü. ára 1.000 ft körül volt !! Spájzoljatok lányok / üres kamrának bolond a gazdasszonya ! / télen minden jól fog majd jönni ! pláne ha még havonta kell fűtésszámlát is fizetni !
Jó pár évvel ezelőtt egyik kolleganőm meggy-szezon idején rakott el meggyet a fagyosba , 2-3 kilót egy-egy adagba , aztán tele is lett vele egy fiók . A bogyós gyümölcsöt szoktam tálcán is fagyasztani / h gurulós maradjon / zacsit húzva a tálcára , aztán ha megfagyott , mehet a zacsiba . Egy másik kolleganőm magostól rakta be a meggyet , aztán mikor sütéshez kellett neki magvalt meggy , hidegvízbe borított egy adagot és akkor nyomta ki belőle a magot , ezt még nem próbáltam , de jó ötlet , mert nincsen összemancsolva fagyasztás előtt a gyümölcs , bár engem az se zavart , ha kicsit tocsog a levében le is lehet azt szűrni és a levét meginni .
Én az idén csak gyümölcsöt tettem el télire a mélyhűtőbe., a balesetem miatt. Remélem még paradicsomot tudok majd befőzni,és lecsónak paprikát szeretnék elrakni.
en a fagyasztoban teszek zoldseget,a tobbit,dzsemstb. a kamraban,zakuszkat...stb.
Ez jó ötlet! Így fogom csinálni én is:)
A paprikát , kettévágva , kicsumázva teszem zacsiba , paprikát nem töltök , de ízesítőnek beleteszem télen is a paradicsomos gombóc mellé . A paradicsomot is félbevágva , bezacsizom , régebben még egy pöribe beleraktam 1-1 paprikát paradicsomot , ma már csak felet .
Én is rakok a fagyosba zöldséget , nem úgy blansírozom , ahogy a szakácskönyv ajálja , én 1-2 evőkanál olajon 2-3 percig párolom fedő alatt , ropogós marad , nem lesz löttyedt / és gyönyörű a színe így / mint pl egy boltba vett franciasaláta alap , apró kockára vagdosva . Ha fás , akkor is elrakom , csak akkor hosszúkásra vagdosva v alaplébe , v csontlevesbe , husilevesbe még jó !
Én főztem sárgabarack, őszibarack és szílva lekvárt. Persze nem sokat,c sak annyit, ami elég lesz jövő nyárig. Tettem el befőttet és a savanyúság egy része is már meg van, de fogok még savanyítani almapaprikát, kisdinyét, uborkát, paprikát káposztával töltve, de azt majd csak szeptember elején, mert akkor lesz olyan ára a zöldségeknek és akarok még lecsót eltenni, illetve erős pistát is csinálok.
A fagysztóba is tettem már el paradicsomot és parikát, illetve meggyet és szilvát és én zöldséget is szoktam legfagyasztani (csak megpucolom, felvagdosom és megy a fagyasztóba).
Nekem nincs kamrám, így én a konyhászekrény tetején tartom ezeket, így a kupak tetejére tettem szép anyagból takarót és nagyon mutatósak is lettek.:)
én majd most ha már sok paradicsom lesz azt főzök be...
meg már van jó pár üveg csemege ubi a spejzba és cékla is...zöld paradicsom is savanyúnak...
meg a fagyasztóba ment cukorborsó, uborka gyalulva meggy és kevés cseresznye is..
meg hát télire megy a krumpli hagyma sárgarépa és fehérrépa... :)
Savanyúsággal, lecsóval, lekvárral esetleg szörppel tölteném fel, ha még időben vagyok az utóbbiakkal. Bevált recepteknek örülnék, mert annyi mindent talàltam az interneten, nem tudom eldönteni melyiket érdemes kipróbálnom.
Szilva, szeder, még késői őszibarack, uborka, paradicsomlé, lecsó -ezekből befőtt, gyümölcsökből lekvár, savanyúság... ezeknek van szezonja.
Én lekvárt, csemege uborkát, lecsót..
anyukammal mindig teszunl el meggy illetve cseresznye befottet. neha baracklekvart. de azt mar reg megcsinaltuk :)mivel akarod feltolteni?
Sziasztok! Első alkalommal döntöttem úgy, hogy fel kéne tölteni az éléskamrát. Tudom augusztus közepén van amiről lemaradtam, de szívesen venném ha adnátok segítséget, mit mikor és hogyan szoktatok eltenni ebben az időszakban.
További ajánlott fórumok: