A halálbüntetés visszaállítása (beszélgetés)
Csak nagyon kis részben értek egyet.
Ez a gyerek nem élt rossz sorban. Huszonegy évesen érettségi előtt állt. Akik igazán szegénységben élnek, a középiskolát még rendes ideig sem engedhetik meg!
Kést vitt magával, és azonnal szúrt. Nyakra szúrt, nem is egyszer. Mindegyik szúrás halálos volt! Ez a gyerek ölni akart.
Azért kellett a pénz, mert önállóan akart élni. Valószínűleg nem tetszett neki, hogy rendbe kell tennie a szobáját, vagy este le kellett halkítani a zenét, vagy mittudomén.
Amivel egyetértek, hogy tényleg sok olyan erőszakos bűncselekmény van, amit a szegénység gerjeszt, de azoknak más a lefolyása. Elmegy lopni vagy betörni. Régen, ha rajtakapták, otthagyta a zsákmányt és elfutott. Ma akár ölni is hajlandó, de nem hagyja ott.
Az erőszak terjedésének én két okát látom. Egyrészt a média jószerével csak ezt sugallja. Akciófilm vagy tahóságshow, egyre megy! Mást se látsz, csak a másik erőből történő lenyomását.
Másrészt a politika! Nincs vita, egyeztetés, meggyőzés pláne megegyezés. A másik oldalon csak hazaárulók, nemzetrontók, tolvajok végképp elpusztítandó elemek vannak.
A halálbüntetés ezt csak fokozná. Azt a hitet erősítené, hogy nem elég az ellenfelet legyőzni, el is kell pusztítani.
Simán el tudom hinni. :-(
Amilyen gátlástalan és erőszakos, nyilván ezt látta otthon is.
Az ilyen esetek mindíg előhozzák ezt a kérdést, pedig nem kéne.
Az összefüggés ugyanis pont fordított. A fehérgalléros bűnözők kivételével egyetlen bűnöző sem kalkulál a büntetés súlyosságával. Az egyetlen amit mérlegel, az a lebukás esélye.
A büntetés súlyossága az elkövetés módját is súlyosbítja, ugyanis igazolja, ezzel egyben legalizálja az erőszakot.
Egyértelműen kimutatott az összefüggés. Ahol van halálbüntetés, ott több a gyilkosság. Ahol jó a felderítettség aránya, ott kevesebb.
A megoldás tehát a hatékonyabb rendőrség, a megbízhatóbban működő, politikától független polgári védelem, az igazán független bíróság.
Végül a legfontosabb a nevelés! Sokkal kevesebb erőszakot bemutató médiatartalom, és ezek sokkal szigorúbb ellenőrzése.
Ez a kaposvári gyilkosság is megér egy önálló tanulmányt. Egy érettségi előtt álló kölyök megöl egy másik gyereket, hogy elköltözhessen hazulról.
Ennek fogalma sem volt arról, hogy mit csinál! Azt hitte, hogy miután kisétált a boltból, a halott kislány rákattint a New Game gombra, és megy minden tovább!
Nem tőlem kérdezted, de én munkámnál fogva sok rossz embert ismerek, ezért válaszolok.
Lehet hogy méginkább támogatná, m ivel a családtagjának már mindegy és ezzel nem lenne egyedül..
Tudod, a szomszéd tehene ...
Ezzel kapcsolatban szeretném felidézni szeretett vezérünk egy pár évvel ezelőtti kijelentését.
"Inkább látnám az ellenfelemet halottnak, mint sebesülnek"
Mi a garancia arra, hogy nem a politikai ellenfelek lennének az első halálraítéltek?
Az egyetlen garancia, ha egyáltalán nincs halálbüntetés!
Én kérdeztem előbb :)
De válaszolok: nem, akkor sem támogatnám a halálbüntetést, bár lenne kedvem személyesen ízekre tépni. De már megtanultam rég, hogy nem mindig jó, ha az érzelmeink, indulataink vezérelnek.
Szó nem volt az ilyen gyilkosságokról, a politikai bűntettekről!
Valaki ezt előhozta...de nem az ilyen bűntetteken van a vita.
Nem az ÁVH volt hírhedt és kegyetlen. Az emberek voltak azok, akik egy ideológia zászlaja alatt elkövették ezeket a dolgokat. Reggel 8 és este 6 között. Majd hazamentek az anyjukhoz, játszottak a gyerekeikkel, szeretkeztek a feleségeikkel. Majd másnap megitták a reggeli kávéjukat és kibeleztek néhány embert.
Meg nem történté tenni nem lehet - én nem szeretek ebben vájkáni, sebeket feltépni, nekem nem okozna kéjes örömet, ha ezekkel az emberekkel ugyanezt tennék. Ráadásul jó részük már egyébként is halott, a leszármazottaikat vegzálni, megszégyeníteni tök felesleges - senki sem felelős a felmenői tetteiért.
Az ilyen bocsánat kérés - minden részről - erőltett és formális, nem ér semmit.
Azt sem értem, hogy a II vh-s katonák tisztek utódai miért kérnek bocsánatot apáink bűneiért, közvetlen túlélő v. " gyilkos" alig van már.Kit érdekel hogy nagyapám mit csinált a nagyapjával 70-80 ével ezelőtt ( az enyém semmit, mert műszaki tiszt volt, csak a példa kevéért írtam )
Gondolom az áldozati oldalnak tökmindegy a gyilkos leszármazottainak s lelki békéje.
További ajánlott fórumok:
- Te visszaállítanád a halálbüntetést?
- Te betiltanád a halálbüntetést?
- Mi a véleményetek a szám szerinti osztályzás visszaállításáról alsóban?
- Mit szóltok hozzá, hogy visszaállították a 3 év gyest?
- Szoptatás után visszaáll a mell eredeti mérete?
- Hogyan tudom a képernyőfelbontást visszaállítani normális méretre?