A GYED alatt felgyülemlett szabadságokból kiváltható-e néhány nap, attól függetlenül, hogy jelenleg még GYES-en vagyok? (tudásbázis)
2012. évi LXXXVI. törvény
ezek tartalmazzák az átmeneti rendelkezéseket, ebben egyértelműen le van írva, hogy az új mt kihirdetése előtt megkezdett fizetés nélküli szabadságok esetében a régi szabályozás az irányadó.
Megjegyzem az én bérpapíromon helyesen számolta ki a munkáltató a felgyűlt szabadságnapjaimat, és arról megfelelően tájékoztatott a gyed lejártáig minden hónapban.
már csak a szülési szabia jár.
Mt. 115.§
Nem, nem törölték el, amennyiben a gyed időszaka 2011. augusztusa után kezdődött, úgy valóban már a csökkentett mértékű szabadságnapok száma jár (ami bent maradt szülés előtt, a tgyás idejére, és a gyed első fél évére), amennyiben a gyed időszaka augusztus előtt kezdődött, akkor a régi jogszabály van érvényben: ami bent maradt szülés előttről, a tgyás idejére, és a gyed első évére.
Nekem legalábbis ez az utolsó információm erről.
nos, elővettem a Munka törvénykönyvét, és igen, tavaly július 1-től a szabadság naptári évenként és munkában töltött idő után jár. A munkában töltött idő fogalmát elég szűkra szabták...
a gyermeknevelési időkből a szülési szabadság tartama tartozik bele csupán.
Arer, sajnos én csak azt tudom mondani, amit a munkáltató személyügyi osztályán nekem mondtak és számoltak...
Kicsit reménykedtem benne hogy nem így van, elszámolták, de sajna nem.
Ha úgy lenne, hogy a gyed első évére járna az adott évre számolandó teljes szabadság (min. 20nap életkortól, gyermekektől függően), akkor nekem is többnek kellett volna lennie, mint amennyit számoltak.
Érdemes lenne megkérdezned a munkahelyeden, hogy mi újság erről és mit tudnak ők.
Legalább te nem lepődtél meg noozimano :)
most már mindegy is, rég dolgozom azóta :) munka ezerrel...:)
Sziasztok!
az eredeti kérdéshez kapcsolódóan írnám le az én esetemet: idén január 21től kezdtem dolgozni és felvilágosítottak, hogy azért csak ennyi a szabim amennyit mondtak, mert GYED alatti szabikat eltöröték, szóval GYED alatt nem is jár már szabi...szerintetek?
sziasztok!
Akkor annyi...
Nem tudom, mennyi az alap, csak a pedagógusi.
Akkor a felszámoló tájékoztatott arról, hogy a gyes már passzív jogon fog járni.
Részmunkaidőben dolgozhatsz, igen.
lehet nem jól írtam, a cég jogutód nélkül szűnt meg, az új ami lett helyette, teljesen más néven, más tulajjal működik (csak helyileg ugyanott és ugyanazon termékeket árulja)
A felszámoló biztos annyit mondott, hogy ha lejár a gyedem, akkor mindenképpen megszűnik a munkaviszonyom.
Kérdés már csak az, hogy az új cég felvenne-e, de hülyék lennének, hiszen nem mennék oda vissza dolgozni (ha azt hazudnám, hogy igen, akkor lehet felvennének, de ennyire gerinctelen nem vagyok).
Más: a kislányomat a mai naptól adtuk családi napközibe, ott azt mondták, hogy a gyed lejárta után ha elmegyek 4 vagy 6 órás munkakörbe, akkor jár a gyes is pluszban.
Épp ezt akartam írni, hogy a csődeljárás vége lehet a felszámolás és a működés ugyanebben a formában, vagy jogutódlással, ahogyan ez a munkáltatód esetében történt.
Mivel van jogutód cég, így a passzív állományban lévő dolgozókat automatikusan átveszik, ezért nem értesítettek Téged. A gyed lejártát követően így dönthetsz, hogy maradsz gyesen, vagy visszamégy dolgozni. Akkor ugye ki kell adják a szabadságaidat, amennyiben nem kívánnak foglalkoztatni, megtehetik, hogy felmondanak pl. az átalakulás körülményeire hivatkozva megszűnt a munkaköröd... stb... és még a gyermeked három éves kora előtt elbocsátanak, mert a felmondási védelem csak fizetés nélküli szabadság mellett jár az új mt. szerint az anyukának gyereke hároméves koráig.
Amennyiben nem szűnt meg a munkaköröd, vagy van a végzettségednek megfelelő munkakör, akkor fel is ajánlhatják azt, vagy folytathatod a régi munkakörödben. Lehetőséged van a gyermeked három éves koráig a részmunkaidős foglalkoztatás igénybevételére is.
Amennyiben dolgozol, úgy már a gyes nem jár. De azt munkanélküli nagyszülő, munkanélküli férj, vagy nyugdíjas nagyszülő igénybe veheti, természetesen a gyermek akkor nem lesz bölcsődei ellátásra jogosult.
tizenpár napod hogyan?
20 nap az alapszabadság, ezen felül jár pótszabadásg a gyermekek után, és életkor alapján is.
A csődeljárás a gyed-em kezdetekor kezdődött, nekem azóta ők semmilyen papírt nem adtak (nem is voltam bent hivatalos ügyben, csak párszor "látogatóban"). Nem tudom, hol tart az ügy, a felszámoló cég egyszer felhívott, hogy kérik az irataim másolatát, de nem adtak címet, azóta hiába szóltam már...
A gyed-em most májusban fog lejárni, így nem tudom, mire számíthatok.
A cég teljesen új formában és név alatt tovább működik, az aktív dolgozókat át is vették, de engem biztos nem fognak (mondjuk nem is maradnék, máshova akarok menni)
Hát ez nem valami jó hír. :S
Max. beperled őket, de akkor sem vagy semmivel sem előrébb.
Hűűű, ezeket jó tudni!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha lejár a gyedem, de nem ugyanoda megyek vissza dolgozni, én mondok fel, akkor mi a helyzet a szabadságaimmal?
És mi lett a vége a csődeljárásnak? Félszámolás, vagy még folyik, esetleg tud tovább működni?
Nem mindegy.
Ha felszámolás lesz a vége, akkor a munkavállalói bérek az első helyek egyikén állnak a kielégítési sorrendben.
De ez bonyolult és összetett folyamat. Mi az utolsó hivatalos papír, amit kaptál a munkáltató részéről?
A munkáltató az új mt szerint két dolgot tehet:
1. a munkába visszatérést követő hatvan napon belül meg kell kezdeni a szabadságok kiadását (vagyis amint a ki nem adhatóság oka megszűnik) - a gyakorlatban rögtön ezzel kezdenek általában.
2. kifizeti egy összegben, ha megszünteti a munkaviszonyt.
További ajánlott fórumok:
- 50 év felettiek jelentkezését várom nemtől függetlenül ismerkedjünk beszélgessünk.
- Fogyjunk együtt :) módszertől függetlenül
- Van aki gyerekvállalás helyett a szabadságot választja?
- Hogyan ismerkednél, ha 35 feletti független nő lennél?
- Ismerkedjünk, beszélgessünk mindenféléről, kortól, nemtől függetlenül:)
- Jár-e szabadság gyes, gyed után?