Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis kérdés)
Szóval akkor menjünk szépen sorjában.
Ikszypszilon sértett a Szabályzat szerint és a rendszertulaj kizárta a portál látogatási lehetőségei közül. a kizárás lehet ideiglenes, vagy végleges.
Tudomásunk szerint a cserepekben eddig csak tohonya bújt elő, mivel nem ismerem így nem tudom megmondani, hogy nem keverte e össze a két termesztett lehetőséget, mivel a hangzása alapján még az is előfordulhat és bizony a tarhonyát gyomlálta ki.:-)
Azt sem tudjuk, hogy a vetőmagot honnan kapta, mert a Szövetségben még "pénzért" sem lehet hozzájutni a tohonya vetőmagjához.
Arról sincs információnk, hogy a vetőmag csomagolása sértetlen volt-e, illetve a minőséget garantáló címkével rendelkezett.e.:-)
Miről lehet felismerni a tarhonyát, a földből való előbújása pillanatában? Az attól függ, hogy milyen típust ültetett el, lehet a hajtás világossárga, sötétebb sárga és aranyló színű is. ha inkább fehér az árnyalata, akkor lehet, hogy hóvirágot, vagy tőzikét ültetett, azokból viszont soha nem lesz tarhonya, bár annak szedése drágább, mint a tarhonyáé, mert védett növény.:-)
A Tisza virágzásnak annyi köze van a tarhonya termesztéshez, hogy Ikszypszilon kérdésére válaszoltam, hogy látszik-e a virág és milyen színű. Tehát rövid ideig látszik és ugyan olyan látványt nyújt, mint ahogy írtad is a tiszavirágról, "Csodálatos látvány!".:-)
Szulákok meérkeztek-e már, mert azok mozgásából, viselkedéséből és a göndör kacarászásukról lehet tájékozódni, hogy mit is termeltek valójában. Ha a kacajuk felveri a ház csendjét, na akkor minden rendben van. Vigyázz mert a jókedvük könnyen átragadhat más élőlényekre is és ugyan olyan gondtalan ugrándozásba kezdenek, mint a szulákok. A szulákok vigyáznak a tarhonya terményre, még véletlenül sem tapossák le, míg a többieknél erre nincs garancia.:-)
Sziasztok!
Sajnos Ikszypszilonnak el kellett hagynia a portált... (Szabályzati dolgok miatt.)
Igen letörtnek láttam, mikor felkeresett, és rám bízta a tarhonyás cserepeit...
Na mindegy...
A lényeg: a cserepek rám vannak bízva.
Remélem, hogy számíthatok a segítségetekre a továbbiakban, mert nekem még annyi tapasztalatom sincsen, mint neki volt.
A tohonyákat szépen kigyomlálgatta, de egyelőre még semmi más nem kel.
Mikorra várható, hogy kel a tarhonya is?
Miről ismerem fel, hogy tényleg tarhonya, és nem ez a... ...hogy is mondta... ...szóval az a bizonyos mutációs izé, most éppen nem jut az eszembe a neve... :-)
Az csak természetes, hogy láttam már virázgani a Tiszát! Csodálatos látvány!
A tiszavirágnak mi köze van a tarhonyatermesztéshez?
Nehéz napok elé nézek...
Sorba kelnek a tohonyák, nem győzöm őket irtani!
Az idei termésnek - annyi...!
Bár csak EGYETLEN tarhonya kikelne, hogy legalább a virágját lássam!
Arra azért vigyázz a mag kiválasztásánál, hogy a a Szövetség minőséget garantáló zárjele rajta legyen.
Azt nem tudom, hogy termelők által beküldött vetőmagot, minősítés után, még külön nyilvántartásban is vezetik-e termelőnként, de ha igen, akkor jelzem, hogy tőlem csak "aranytarhonya" vetőmagot kapnak tovább termelésre ajánlva. Igaz ezzel csak Február 13. lehet és szabad, valamint kötelező dolgozni. A szigorú előírások betartása minden termelőnek alapvető kötelessége, aki aranytarhonya termelésre adja a fejét.:-)
Nem kell megijedni, hisz ma még nincs az a szer, illetve nem áll olyan magas szinten az orvostudomány, ami a tarhonyapálinka jelenlétét ki tudná mutatni.
Tehát amikor a Finánc a helyszínre jön, ott matat rajta, de azt hiszi, hogy víz és azt meg csak mosakodásra használja (néha). Ha véletlenül meg beleinna, akkor meg már cseszheti, hisz a nyoma már biztosíték a "jókedvére" és általában nem jókedvükben végzik a munkájukat.
Itt a kör bezárult!:-)
Hat, krumplobol lehet pityoka is, a fenyo bogyobol meg fenyoviz, rozsbol is, kukoricabol is, csak cukorral kell meg agitalni, azutan majd csak lesz belole enekes halott, vagy kalapos inas!
Ugy hallottam, mert ott voltam ahol mondtak...
A helyedben en vigyaznek, mert financ is olvashatja!!!
:D
Én nem a vetőmagról beszélek hanem a pálinka alapanyagról.
Én is elvetem a zellermagot és mikor kikel valami akkor elejében azt hiszem zeller, később derül ki, hogy az csak gaz.:))
Nem volt ez a mag se rohadt, se penészes! Tisztára olyan volt, mint bármelyik jóféle tarhonya!
Csak mikor kikelt, akkor vettem észre, hogy ez valami más...
:-D
Hol vagyok én még attól!
Idén ültettem először tarhonyát.
Totál kezdő vagyok, így csak próbára, 4 cserépbe, 5-5 szemet. Febr. 13-én, úgy, ahogy a kézikönyvből meg tőletek tanultam.
Még most is várom, hogy keljen... :-)
Az egyik cserépben kihajtott valami. Megörültem: kel a tarhonyám! Aztán kiderült, hogy ez csak egy tohonya! (Találtam itt a közelben egy szakértőt, ő mondta.)
Hát... így állok most...
pista55, nem olvasta el, hogy neked tohonya termésed van és abból kéne pálinkát előállítani.
Egyébként volt látható jele annak, hogy tohonya lett, vagy már eleve az volt?:-)
A pálinkák között a tohonyapálinka, olyan mint borok között a lőre, azaz ihatatlan, legjobb esetben is háromemberes italnak felel meg.:-)
(kettő lefogja az illetőt, a harmadik meg beleönti)
:-DD
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Mint kezdő mondhatom, hogy minden segítségre nagy szükségem van.
A pálinkakészítés a hosszútávú terveimben szerepel csak, egyelőre még dőreség lenne a négy cserép tarhonyából ilysmiről ábrándozni.
Főleg ha a fele, ami kikel, tohonya lesz! :-)
Az aranytarhonyát február 13-án azért kell 1 méteres hóba, vagy 0,5 méteres hólében (nem vízben) aratni és ültetni, mert a nem megfelelő szemek, automatikusan a felszínre dobódnak és nem kerül bele az értékes szemek közé.:-)
El ne áruld, hogy tarhonyapálinkát készítesz, mert a fináncok előszeretettel viszik el a "termést", mert a legértékesebb nedűnek tartják. A Rendőrség sem szereti, ha valaki tarhonyapálinkát fogyaszt és annak hatása alatt vezet, mert a szonda nem mutatja ki, az illető viselkedéséből meg nem lehet rájönni, hogy ittas állapotban van, csak nagyon vidám ember benyomását kelti. Az orvosok is tehetetlenül állnak, mert a vérből sem mutatható ki. Kb. olyan érzés, mint mikor a szulákokkal viháncolsz.:-)
Nagyon titkolja aki eladásra szánja a tarhonyapálinkáját, hiába van jó ára, inkább mindenki saját maga fogyasztja el a termelését.
Látod tarhonyát boltban is árulnak, (némelyik olyan is), de tarhonyapálinkával még a boltokban soha nem találkoztam.:-)
Gyönyörű szép aranysárga színe volt minden szemnek, melyet elültettem! És a többi is, amit még nem, egészségesnek látszik, egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy vannak közte tohonyamagok is!
No, gondolom, ezzel a maggal nem is fogok kísérletezni, ha fertőzött!
A tarhonyapálinkát lehet értékesíteni a piacon?
Sztem a tarhonya nem szobanövény, bírja az időjárási viszonyokat, hidegben és forróságban is megtartja ízét, zamatát. Az állaga alapján sem lehet minősíteni még mikor termeszted, bár azt mondják, hogy a felhasználás során bizonyos "zöldes" árnyalat is megjelenhet rajta, a több napos (szakszerűtlen) tárolás során.
Ezért érdemes megbízható helyről beszerezni és csak a Fogyasztói befogadó képesség arányába feldolgozni végtermékké.:-)
A tarhonyapálinka ez alól kivétel, bár ott is csak a 75 fokos tartomány körüli értékeknél van kedvező ajánlás, a fogyasztásra.:-)
Sehol senki...
Mindenki el van foglalva a tarhonyájával... :-/
Ez a mutáns tohonya erősen foglalkoztat különben... Szinte biztos, hogy a vetőmaggal volt a baj. (Még szerencse, hogy csak néhány cserépbe ültettem, és nem vetettem be az egész kertet!)
Tévedtem, nem a tarhonya kel, hanem valami más. De csak az egyik cserépben...
Valami gaz lehet?
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?