Cöliákia (beszélgetős fórum)
Hát biztosan kényelmesebb spontán életet élni, mint minden szabadidőt a konyhában tölteni külön pepecselgetéssel 😀 Jó, ha a család megeszi a rizses, zabos, kukoricás ételeket, bár az étel nem okoz annyi fejtörést, mint egy alapjában lisztes akármi.
Ha van időm, legyártok egy kiló apró húsgombócot (darált hús, fűszerek, reszelt répa), adagokban lefagyasztom. Bármilyen zöldségleves pillanatok alatt kész, bele a gombóc, mindenki szereti.
A sajttól, aminek nyersen nincs. Már sütés közben fura szaga volt, violife krémfehér. Jó ötletnek tűnt, hogy lehet vele gyurmázni. Sósra semmi ötletem, bár utána eszembe jutott, talán főzött krumplival meg lehetne próbálni a zabot. Eddig csak pogácsába kíséreltem.
Nincs ráírva a sajtra, hogy nem bírja a meleget.
Fb csoportban azt írták, hogy ha meg van pirítva a tészta, akkor se gluténos 😀 meg a normál zabpehely, hát basszus, VASTAG betűvel rá van írva. Ugyanazt a gyúródeszkát használják letörlés után, a liszteset...mi még a fakanalat, szűrőket, szilikon-műanyagtárgyakat, vágódeszkákat sem, pedig azt el lehet mosni.
Biztosan van egyéni érzékenység, ki mennyit bír el. Ahogyan laktóznál is, egy gombóc fagyi oké, kettő hasmars...
Mindenkinél mást hoz ki. Én is cölis vagyok. Soha nem gondoltam volna h a szotyiban lehet liszt. De van. Olyan hasgörcsöt okozott és örültem h a nagyáruházban közel volt a wc.
Azért amikor orvos mond ilyet, h nem foglalkozik vele az számomra gáz, mert a saját egészségével azt csinál amit akar, de inkább hallgasson. 🤯
Tegnap sütöttem egy zabpelyhes kamusajtos tallért (tej, tojás sem játszik), most dobtam ki. Reméltem, hogy kihűlés után elveszti a borzalmas ízét-szagát, hát nem. Fentieken kívül felkészül a cukor. Meglátjuk, mit mond a dietetikus.
A mákos süti jó lett, pedig sütőport elfelejtettem tenni bele 😀
Több nyugati országban nem veszi kannyira komolyan a GM étkezést, mint itthon. Németország, Ausztria, Nagy-Brittania ilyen. Ugyannkor az olaszok meg náunk is szigorúbbak.
Rántott húsnál a burgonyapelyhes rántás, amit imád a család. Ez viszonylag olcsó, egy próbát esetleg megérhet, ha szeretnél kisérletezni. Én nem vettem észre, hogy kevésbé laknának jól a cölisek, de ezt megint egyéni szervezet válogatja.
Nálunk a tészta volt kérdéses, de ami bejött mindenkinek: free from lasagne tészta, Rummo olasz GM tészták. Egészségesebb verzió esetén pedig a vörös lencsés, cirok, Szafi, zöld borsós, répás tészták.
A linzerbe én nagyon sok aprított magvat keverek, szerintem sokkal finomabb így. :) Amelyik liszttel nekem ilyen fojtós problémám volt az a Schar, szerencsére nincs is igény rá, hogy azzal dolgozzak. A cölis teljesen áttért a Szafis lisztekre. :)
Izlés doga vóban- Nálunk a nagy család, főleg a párom észreveszi h pl. rántott hús gm.módon készül- nem jön be nekik... nekik marad a régi módon. A piskóta félék,torták az okés gm,liszttel is.. de a linzerfélék-na az nem annyira-jó- Többféleképp próbálkoztam- frissen még okés- de ha dobozba teszem, még jobban bepuhul- törik,morzsás lesz- szinte feltapad a szájpadlásra-nyögve nyelős- Ettem más cölisnél is- az is olyan volt, ő meg mondta finom- hm--
A gm.zsemlék is-megeszem egyet szendvicsként- s nem telít annyira mint a gluténos- sokszor éhes maradok- nem tudom mit is egyek- Tegnap épp találkoztam egy meghökkentő,fura dologgal. ..egy óvónővel beszéltem- modta a férje cölis- gm.tésztákat stb eszik- de egy éve kovászos gluténos kenyérre tért át!! mert abban alig van glutén- mondom de az akkor is gluténos,nem szabadna- De a férje jól van- nincs gondja-a hozzánk közeli osztrák városba jár ki melózni- ott eü.ellátást is igénybe vehet- az ottani gasztos dokival megbeszélte! hogy igy táplálkozik- az meg csak legyintett rá- hogy rendben. (Őrület!)
Persze, előfordul. Akkor viszont a szálló lisztet kell elkerülni. Teljesen új edénypark és a pult különböző részén készül a mentes és a sima kaja. Ez a legtöbb helyen kivitelezhető. Viszont a cöliákia ilyen szigorral jár, ez nem elkerülhető (sajnos). Nekem furcsa, hogy van pár cölis, aki rosszul van minden GM dologtól, semmi sem finom, ehetetlen stb. Nálunk meg a nem cölis családtagok is simán megjegyzik, hogy ez vagy az milyen finom, sőt... vannak sütik és a pizza az, amik nem készülhetnek hagyományos verzióban. mert a GM mennyivel finomabb. A főételekben pedig a családtagok észre sem veszik, ha valami GM. Pl rántás, rántott dolgok
Emiatt azt gondolom, hogy igenis próbálkozni kell, igen a Szafi nem mindenkinek ízlik, de számos más egészséges GM termékcsalád van, azzal is lehet oróbálkozni. Viszont nem GM kaják közül sem az egészségesekre mondjuk, hogy na azok a legfinomabbak. Ez kompromisszum: vagy egészséges és kevésbé ízletes, vagy csak az íz számít és akár ultrafeldolgozott is lehet. Mi imádjuk a Szafit, de ez is ízlés dolga.
Ó, sikerednek olyan ronda sütik, hogy csak na. De ha íze finom, betermeljük. Tényleg mindig az állagukkal van gond, nem az ízzel.
A főzés sima ügy.
Ha tojást ehetsz, akkor piskóta nagyon finom rizsliszttel, sőt képviselőfánk tésztája is sikeres házilag.
Süti gyanánt tudok ajánlani alternatívát. Rizstészta. Ilyen vargabéles-szerűséget lehet összerakni belőle. Nálunk nincs tojásfehérje sem, sargáját kikeverem cukorral, vañíliával, citromhéjjal, margarinnal (tej sincs). Ezt összekeverem a kifőzött tésztával. Rétegesen tepsibe terítem, közöttük mák, meggy vagy cseresznye, kicsit megmelegítem sütőben. Nem szabad megpirítani, mert akkor a felső réteg száraz lesz. Kihűlés után kockákra lehet vágni, finom puha, nem száraz.
Bármilyen gm tészta jó lehet, mi rizst szeretjük.