"Okosan" főzni (beszélgetés)
Mi abban az extrém? Tök átlagos kajákat készít a csaj.
Én főztem már egy hétre előre nem egyszer.
Ha levesesek vagytok, akkor krémlevest is lehet csinálni, de én, hogy ne legyen fintorgás, hogy már megint cukkini meg már megint tök, tömlős sajttal sűrítettem tejszín helyett és tettem hozzá némi kis csípőset...így egy csípősebb krémlevest kaptam, és nem kérdezte senki, hogy miből van.
Egytál ételnél tepsibe husi, arra répa, hagyma, tök..szépen összesülnek, úgyis finom, és elvész a tök a répa között, esetleg hozzá még gomba, vagy ha szereti a krumplit az is mehet..és egyben megsütni az egészet, jó sok fokhagymával..:)
Cukkini vagy tökfasírtot is szoktam: némi darálthús, reszelt tök, sajt..ez az alapja a fasírtnak, fűszerezem, gombócozom, mint a sima fasírtot, és sütőpapíros tepsire teszem. Picit szétterülnek...félidőben megfordítom...így nincs olajszag, nem kell ott állni mellette..és finom, a tök meg szintén rejtve van benne..:))
Én töktúltengésben szenvedek... Nemrég tudtam meg, hogy az előre bepanírozott tököt le lehet fagyasztani tálcán, aztán amikor megfagyott, összepakolni, mint a pulykatallért, aztán meg szépen előveszegetni, nem megvárni, míg teljesen kiolvad, hanem félig fagyosan kisütni. Ti szoktatok olyat csinálni? Mennyire jó? Én most próbaképp 2 tálca tököt készítettem elő ebből a célból, ha beválik, akkor csinálok még. Nem diétás, de finom, és a férj is szereti.
Más tökös receptek után is kutatok. Múlt héten töltött tököt csináltam, ma is azt fogok holnapra, csak most paradicsomos lében rottyantom össze- majd rögtönzök valamit.
Tökből még levest szoktam, lecsót, fasírtot... Muszáj variálni, trükközni, mert férjecske lassan ferdén kezd nézni, hogy már megint töööök??? Tippek? Valami olyan, hogy tök, de mégis tök jó... :)
Nálunk szinte mindig van itthon a kedvenc zöldségeinkből, amit mindenki szeret, hogy pl. salit mindig lehessen csinálni: paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, meg még egy hagyma (nem jut eszembe a neve:) és ubi.
A húsokból is így vagyunk a fagyasztóbban: csirkecomb, máj, farhát és szárny, ill. grillcsirke, mert azt is imádjuk lerben sütve muzsgyéjjal.
Az is jó.:)
Én múlt hónapban 3 vagy 4 adag pörköltöt főztem, az adagonként fagyasztó, majd kivéve az egyikből gulyás lett, a másikból tarhonyás hús, a harmadik maradt pörköltnek, és így tovább..:)
Érdemes úgy fagyasztani, hogy főzés után hideg vízbe állítod, aztán amikor hűvösnek érzed berakod a hűtőbe, és majd onnan kerüljenek a fagyasztóba, hogy biztosan, kémiai értelemben is ki legyenek hűlve.
Az olvasztást meg ne gyorsan, hanem még előző este kiveszed a fagyóból és átrakod a hűtőbe..
Gyors fagyasztás-lassú olvasztás.
Még a zellert nem tudom, jut eszembe, főtt zellert még nem próbáltam soha fagyasztani.
Fasírtot is lehet nyugodtan...megsütöd, lefagyasztod, majd amikor kiveszed és kiolvadt, sütőbe berakod egy kicsit-olyan 5-10 percre- és máris visszakapja 200 fokon a ropogós kérgét
Tejes vagy gyümileves dobozok tetejét levágod, abba teszel egy zacskót, beleöntöd a cuccot, beteszed a fagyóba, és ha nincs elég dobozod, akkor kiveszed a megdermedt zacskós cuccot..így minden egyforma formájú és méretű lesz, így több fér...
Valahogy így fog kinézni egymás tetején:
Lesz a linkben valahol egy szóköz, azt vissza kell törölni, hogy bejöjjön az oldal.