Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Szeretném kérni véleményeteket:
Glükóz:0/5,5
60/8,2
120/5,5
Inzulin: 0/11,3
60/143,4
120/41,6
TSH 0,130, T4:18,3, T3:5,5 (2016-ban 17 volt a TSH) L-thiroxint szedek (100 mg/nap). Lehet hogy ez sok.
Bejelentkeztem szakorvoshoz, de addig is kiváncsi vagyok mit gondoltok az adatokról. Diéta? Gyógyszer stb. Koleszterinem általában magas, gyógyszerrel jelenleg 4.
A cukorbetegeket és a nőket különösen veszélyezteti a betegség: a befagyottváll-szindróma esetén fontos a gyógytorna
Tegnap volt terhelésem,este jött meg az eredmény.
Inzulin/cukor
0: 109/6,4
60: több mint 300/8,1
120: több mint 300/5,2
Ez rettentő magas ,az èhomi 0-25 között van jelezve .
Okozhat állandó éhséget és idegessèget ez az inzulin?
Mit lehet ezzel csinálni?
Kicsit megijedtem, hétfőn kérek időpontot orvoshoz.
De addig néhány ötlet vélemény érdekeln
Sziasztok!
Segítenétek? Ez IR lesz, vagy valami más?
Glükóz 0p (plazma): 5,6
Glükóz 120p (plazma): 5,8
Inzulin 0p: 12,5
Inzulin 120p: 73,9
Homa INDEX: 3,11
Köszönöm!
En is dietaztam az IR kiderulese elott, alapvetoen nem is rosszul, megis segitett a dietetikus finomhangolni. (Nekem pl. az volt ujdonsag, hogy a joghurtnak/tejnek nagyon magas az inzulinvalasza), es reggel total tilos ezeket fogyasztani.
Egyebkent ha budapesti vagy, ajanlom Dr. Rencz Rita doktornot, kedves, alapos, komolyan vesz, nem csak a leleleteket, hanem a tuneteket is figyeli, de nem ijesztget.
Köszönöm mindenkinek a választ. :)
Tehát igazából akkor ez a lelet igazolja a kezdetleges inzulinrezisztenciát? Családi érintettség illetve társbetegség (pajzsmirigy alulműködés) miatt egy ideje gyanakszom. Vékonynak nem mondanám magam, jelenleg 162/62 vagyok, bőven van hasi zsírom, illetve úszógumim, bár tudom, lehetne sokkal rosszabb is a helyzetem, főleg hogy a pajzsmirigyről is hízni szoktak a legtöbben. Mostanában kezdtem el jobban hízni, ez is vitt el végül a kivizsgálás irányába. Egyébként itthoni mérések során is feltűnt már, hogy evés után van, hogy leesik a cukrom, de eddig nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, mostantól akkor majd elkezdek rá figyelni.
A diétának próbáltam utána olvasni, szereztem be szakácskönyveket, igazából már a vizsgálat előtt is próbáltam rá oda figyelni, és jobban is voltam, ahogy figyeltem az étkezésemre és kiiktattam a fehér lisztet/cukrot. Kicsit tartok is tőle, hogy nem sikerült a vizsgálat előtt kiírt három napig 150 g szénhidrátot bevinnem, és az kihathatott az eredményemre.
Az a baj, nem tudom, az orvos mennyire foglalkozna velem, mivel a vérvételemen az szerepel, hogy 3-25-ös tartományban kellene lennie az éhhomi inzulinnak - amiben ugye benne vagyok. Ahogy jobban utána olvastam, láttam hogy vannak vélemények, amelyek szerint már 5 fölött rossz, de van aki a 25-öt vallja, ugyanez a 120 percessel, ami van akik szerint már 25 fölött probléma, van akik szerint pedig csak 40 fölött. HOMA-indexnél szintén, nekem a magasabb 4,4-es határ van rajta a papíromon, attól hogy máshol már 2 fölött azt mondják, gond van, amit én alulról súrolok. Tartok tőle, hogy minden az orvostól függ, és minden érintettség és rosszullét ellenére egyelőre nem fognak komolyan venni.
A Zero űdítők egyébként mennyire megengedettek? Van, aki azt mondja, az édesítőszerek még rosszabbak mint maga a cukor, azonban sajnálatos módon az energiaitalok szerves részét képezik a mindennapjaimnak, főleg így vizsgaidőszakban.
Ha elobb, olyan 30 percnel van a cukorcsucs, akkor szokott ilyen lenni, foleg vekony IR-eseknel.
A kerdezonek pedig mindenkepp erdemes lenne egy jo dietetikust felkeresni, hogy az alapokat megtanulja, es a dietat beallitsak.
A 60.perces cukrod aláesik az ehgyomrinak, majd visszaemelkedik. De fura. Ilyet még nem is láttam. 😳
Azt gondolom az alacsony GI étrend alap a családi érintettség miatt is. A 160 g meg legyen rád szabva testsuly, életkor és magasság vmint aktivitás függvényében. Ne 160 g legyen hanem amennyi az egyéni igényed. Akár 220 g, akár 180, stb.
Sziasztok!
Bár mostanában nem aktív a topik, remélem van, aki tud segíteni, mert nem különösebben vagyok jártas a témában.
Voltam terheléses vérvételen, mivel egyre több IR-tünetet tapasztaltam magamon az utóbbi időben, legfőképpen az evés utáni szédülést, illetve ha túl sok édeset/tésztát ettem, homályos látást, nyomottságot, farkaséhséget illetve a hasi hízást. A családomban van kettes típusú cukorbeteg és inzulinrezisztens is.
Ezeket az eredményeket kaptam:
Glükóz 4,6 mmol/L
Glükóz 60' 4,1 mmol/L
Glükóz 120'5,0 mmol/L
Inzulin 9,2 mIU/L
Inzulin 60 perc 38,7 mIU/L
Inzulin 120 perc 32,4 mIU/L
HOMA-IR 1,9
Próbáltam utána olvasni, de mivel nem túlzottan magasak a számok, így gondban vagyok. Azonban nem tetszik, hogy szinte egyáltalán nem csökkent a 120 percesnél az értékem. Tervezek természetesen tovább menni vele, de amíg nem jutok el orvoshoz, akik hasonlóval küzdötök, tudnátok segíteni a lelet értelmezésében? Kezdjem el a 160 grammos diétát és/vagy a glikémiás index figyelésését?
Sziasztok!
Kérdésem lenne, bizonyára tudtok rá válaszolni. A Dia-Wellness 1:4 édesítőszerrel lehet sütni-főzni? Kerestem neten, de nem igazán írnak róla. Egy olyan célzást találtam, hogy 180 fok fölött nem.
Személyes tapasztalata van valakinek? Köszönöm szépen, ha válaszol.
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?