Diétás receptek fogyókúrázóknak/egészségesen táplálkozni vágyóknak 500 kcal/adag alatt :) (beszélgetés)
Gyümölcskrém
40 dkg eper vagy bármilyen idénygyümölcs, 2 levél zselatin, 1 dl tejszín,
édesítõszer
A gyümölcsöt szitán áttörjük. A zselatint kevés meleg vízben feloldjuk és a
gyümölcspürébe keverjük, édesítõszerrel ízlés szerint édesítjük.
Ha kihûlt és keményedni kezd, közékeverjük a tejszínhabot.
E: 77 kcal, Sz: 8 g
Túrókrémes mandarin
20 dkg túró, 40 dkg mandarin, 1 dl tej, Canderel édesítõszer
A túrót tejjel, édesítõszerrel jó habosra keverjük. A mandarint megtisztítjuk, a
gerezdeket összedaraboljuk, díszíteni félreteszünk pár egész gerezdet. Az
összedarabolt mandarint óvatosan a túróhoz keverjük, poharakba tesszük, tetejét
díszítjük a mandaringerezdekkel. Hidegen tálaljuk.
E: 128 kcal, Sz: 14 g
Paradicsomkoktél
1 kg paradicsom, 15 dkg narancs, 15 dkg sárgarépa (0,5 dl sárgarépalé), 2 ek
tejszín, citromlé, szerecsendió, jégkockák
A meghámozott paradicsomot összeturmixoljuk és átszûrjük. Hozzáöntjük a
kipréselt sárgarépalevet és a narancslevet. Citromlével ízesített olajjal
megkenjük, és a lereszelt, ízesített almával megtöltjük.
E: 155 kcal, Sz: 17 g
Habos túrós kocka
40 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 db tojás, 1 db citrom reszelt héja, 1 kg túró, 0,5
cs sütõpor, kevés tej
A lisztet 2 tojássárgájával, édesítõszerrel, margarinnal, sütõporral, a citrom
lereszelt héjával és kevés tejjel összegyúrjuk. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük.
1 kg túrót 3 tojássárgájával, édesítõszerrel, citromhéjjal ízesítünk. A tölteléket a
tésztára simítjuk, megsütjük. Közben az 5 tojásfehérjébõl gõz felett habot
keverünk, édesítjük. A habot a kisült tésztára simítjuk és langyos sütõben
megszárítjuk.
Ebbõl a mennyiségbõl 60 darab sütemény vágható.
E: 85 kcal, Sz: 6 g /kocka
Grapefrútkrém
8 dkg liszt, 4 dl grapefruitlé, 2 dl tejszín, 0,5 citrom leve, 5 dkg kókuszreszelék,
Canderel édesítõszer
A lisztet összevegyítjük egy csipet sóval, apránként hozzáadjuk a citrom és a
grapefruit kinyomott, leszûrt levét. Csomómentesre keverjük, majd állandó
kevergetés mellett lassú tûzön kb. 5 percig fõzzük. Kicsit lehûtjük, hozzákeverjük
az édesítõszert és hagyjuk kihûlni. Közben kemény habbá verjük a tejszínt, a
krémhez keverjük a kókuszreszeléket és végül lazán belekeverjük a tejszínhabot
is. Egyszemélyes tálkákba osztjuk, tetejét grapefruit szeletekkel díszítjük.
E: 240 kcal, Sz: 24 g
Sajtos tallér
25 dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg reszelt Trappista sajt, 2 db tojás, 1 cs
sütõpor, só, bors, köménymag
A margarint a liszttel és a reszelt sajttal elmorzsoljuk, majd a tojást, a sütõport, a
sót, borsot, köménymagot is hozzáadjuk. Tejjel összeállítjuk, ostyasütõben
gázlángon megsütjük. Kiadós és sokáig eláll. A szénhidrát- és kalóriaérték az
összmennyiségre vonatkozik.
E: 4822 kcal, Sz: 424 g
Túrógombóc (16 db)
50 dkg túró, 3 db egész tojás, 8 dkg búzadara, 6 dkg zsemlemorzsa, 2 ek étolaj,
só
A túrót villával jól összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a sót. Egy
órán át pihentetjük a jól összedolgozott masszát, majd 10 percig közepes lángon
kifõzzük. A megpirított morzsába szedjük és óvatosan összekeverjük. A fél kiló
túróból 16 darab gombóc lesz.
1 db E: 91 kcal, Sz: 8 g
Csipkebogyó-joghurt
4 doboz joghurt vagy kefír, 4 ek csipkebogyótea, Canderel édesítõ
Az édesítõszert elkeverjük a csipkebogyóteával és a joghurthoz adjuk. Talpas
poharakba töltjük és hidegen tálaljuk.
E: 130 kcal, Sz: 9 g
Mákos sütemény (35 db)
6 db tojásfehérje, 20 dkg mák, 5 dkg liszt, fél cs sütõpor, édesítõszer
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a darált mákot, a sütõporral
elkevert lisztet. Izlés szerint édesítjük. Kivajazott, lisztezett õzgerinc formába
öntjük és közepes tûzön sütjük.
1 db E: 38 kcal, Sz: 2 g
Barackos túrókrém
60 dkg tehéntúró, 1 dl tej, 1 db citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, 40 dkg
õszi- vagy sárgabarack, Poli Sweet
A túrót az 1 dl tejjel, a citromhéjjal, az édesítõszerrel, a citromlével simára
keverjük. Lehûtve, félbevágott barackkal díszítve tálaljuk.
E: 269 kcal, Sz: 16 g
Joghurtos kiwi
4 dl joghurt, 10 dkg narancs, 15 dkg kiwi, pár csepp folyékony Canderel édesítõ
A narancs héját lereszeljük és belekeverjük az édesített joghurtba. Egy kehely
aljára öntsünk a joghurtból, szórjunk rá a lehámozott, kockára vágott kiwibõl és
ismételjük meg a rétegezést úgy, hogy a tetejére joghurt kerüljön. A
meghámozott, cikkekre szedett naranccsal díszítsük.
E: 95 kcal, Sz: 11 g
Gyümölcsös puding
5 dl tej, 3 ek Canderel édesítõ, 2 db tojássárgája, 6 dkg liszt, 20 dkg narancs, 10
dkg banán, 10 dkg alma, 1 dkg mazsola, 2 dkg mandula
A tejbõl fõzzünk pudingot: a tejben oldjuk fel a Canderel édesítõt,
csomómentesen keverjük el a lisztet 5 evõkanál hideg tejben. A maradék tejet
forraljuk fel, keverjük bele a lisztes tejet. Húzzuk le a tûzrõl, hagyjuk kicsit hûlni,
majd keverjük bele a tojássárgáját. Vágjuk karikára a banánt, kis darabokra az
almát és a narancsot. Hámozzuk meg a mandulát és vágjuk fel. A kihûlt
pudingba keverjük bele a gyümölcsöket és a mazsolát. Tegyük hûtõszekrénybe
és hidegen tálaljuk, mindenki adagját mandulával szórjuk meg.
A puding készítéséhez vaníliarudat is lehet használni.
E: 229 kcal, Sz: 31 g
Citromos õszibarack
60 dkg õszibarack, citromlé, folyékony édesítõszer
Négy nagy õszibarackot meghámozunk és bevágjuk úgy, hogy széthajtva 4-5
cikkre széthúzhassuk, de az alja maradjon egyben. A magot kiemeljük és a
barackot – azonnal – citromlével megöntözzük. Csepegtessünk rá folyékony
édesítõt. A mag helyére 1 gombócnyi vaníliafagylaltot tehetünk.
E: 60 kcal, Sz: 13 g
Fagylalt (10 adag)
4 db tojás, 8 dkg glukonon, 2 dl tejszín, vaníliaaroma vagy kakaó
A tojássárgáját a glukonon 2/3 részével habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá
verjük, közben a glukonon 1/3 részét hozzátesszük, végül készre verjük a habot.
Mindezt végezetül a felvert tejszínhabbal összekeverjük, õzgerinc formába töltjük
és a mélyhûtõbe tesszük.
E: 90 kcal, Sz: 8 g
Joghurtos gyümölcstorta
20 dkg liszt, 5 dkg, 1 db tojásfehérje, 1/2 cs sütõpor, pici
tejföl, Canderel édesítõszer
Krém: 2 db tojássárgája, 2 dl joghurt, 2 g zselatin, 25 dkg meggy, Canderel
édesítõszer
A lisztet a sütõporral összekeverjük, a margarint elmorzsoljuk benne, majd a
tojásfehérjével, a tejföllel és az édesítõszerrel rugalmas tésztát gyúrunk belõle.
Akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy közepes nagyságú kizsírozott, lisztezett
tortaformát kibélelhessünk vele, de egy-másfél centis pereme is legyen.
Elõmelegített sütõben megsütjük. A meggyet kimagozzuk, a tojássárgákat a
joghurttal és a zselatinnal simára keverjük, majd a tûzrõl lehúzva édesítjük.
A kihûlt tésztát tálra borítjuk, kimagozott meggyszemekkel kirakjuk, és a
kocsonyásodó joghurtkrémet rásimítjuk. A hûtõszekrényben megdermedni
hagyjuk, a tortakarikát lehúzva csúsztatjuk tálra, majd 12 szeletre vágjuk.
1 szelet E: 119 kcal, Sz: 15 g
Tejfölös gomba: 80kcal/fő
Hozzávalók: 2 személyre
40dkg champignon gomba
1 salottahagyma
petrezselyem
fél kávéskanál étolaj
2 evőkanál tejföl 12%-os
só , bors
Elkészítés:
A gombát megmossuk és vékony szeletekre
vágjuk,majd egy teflon bevonatu edényben 5 percet pároljuk.
Egy teflon bevonatu edényt bekenünk az
étolajjal és megpiritjuk a felszeletelt
salottahagymát ,hozzáadjuk a kicsepegtetett
gombát és a tejfölt.Megsózzuk, borsozzuk.
Kis tũzön hadjuk néháhy percet.
Melegen tálaljuk,meghintjük egy kis petrezselyemmel.
Paradicsom a la provençale: 50 kcal/fő
Hozzávalók: 2 személyre
4 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál zsemlemorzsa
petrezselyem
só , bors
Elkészítés:
A megmosott paradicsomot ketté vágjuk és
kimagozzuk. megsózzuk , megborsozzuk.
A petrezselymet és a fokhagymát vékony
szeletekre vágjuk,majd összekeverjük a
zsemlemorzsával és a keveréket a
paradicsomokra helyezzük.
Előmelegítjük a sütőt grill pozicioban, majd
a paradicsomokat egy sütőbe illő tálban
egy kevés vízzel az alján a 5 percre a sütőbe
rakjuk. Görög gomba: 120kcal/fő
Hozzávalók: 2 személyre
30 dkg champignon gomba
10 dkg gyöngyhagyma
1 paradicsom
1 kávéskanál oliva olaj
néhány szem koriander
fél pohár száraz fehér bor
petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
Egy teflon bevonatu edényben enyhe
tűzön az oliva olajban pár percet
piritjuk a gyöngyhagymát majd hozzá
adjuk a kockára felszeletelt paradicsomot
a koriandert, megsózzuk,megborsozzuk
majd felöntjük a fehér borral és hozzá
adjuk az alaposan megmosott és
lecsepegtetett gombát.Néhány percet
főzzük Petrezselyemmel meghintve
melegen tálaljuk.
Cukkini püré: 115kcal/fő
Hozzávalók: 2 személyre
5 közepes cukkini
1 evőkanál 12%-os tejföl
1 kávéskanál zsírszegény vaj
só,bors
Elkészítés:
Meghámozzzuk és kockákra szeleteljük a
cukkinit,majd forró vízben 10 percet főzzük.
Mixer gépben összemixeljük a tejföllel és a
vajjal,sóval,borssal.
Kis porcelántálkákban/ramequin/ tálaljuk.
Hideg uborkaleves: 40 kcal/adag
Hozzávalók: 2 személyre
- 40 dkg kígyóuborka
- 2 dl 0%-os joghurt
- metélõhagyma
- só,bors
Elkészítés:
A kígyóuborkát meghámozzuk,kimagoljuk,feldaraboljuk és
mixerben összemixeljük.
Egy salátás tálba öntjük a joghurtot és a finomra szelt
metélõhagymát,megsózzuk,megborsozzuk,majd
hozzáöntjük az uborkapürét és habverõvel összedolgozzuk.
Hidegen tálaljuk.
Találtam még pár recit!De más nem ír ide???:D
Zöldségleves joghurtos krémmel
1 teáskanál olajon üvegesre párolunk 1 fej kockára vágott hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, 1 szál sárgarépát és 1 piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel és megfõzzük. 0,5 dl joghurtot zúzott fokhagymával, 1-1 teáskanál reszelt parmezánnal és darált mandulával kikeverünk. A levest a joghurtkrémmel díszítve kínáljuk. (312 kcal)
DIÉTÁS FRANCIASALÁTA Energiatart.: 215 kcal
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
20 dkg alma
10 dkg sovány túró
10 dkg savanyú uborka
4 dl kefír
mustár, citromlé, só, bors, Polisweet ízlés szerint
A répát, burgonyát, borsót enyhén sós vízben puhára főzzük,
majd kihűtjük. A zöldségeket a borsó kivételével apró
kockákra vágjuk. Ezután a kefírt összeturmixoljuk a
mustárral, citromlével, sóval, borssal, pár csepp Polisweet-
tel, túróval és a zöldségekre öntve óvatosan összekeverjük.
GOMBASALÁTA Energiatart.: 120 kcal
20 dkg gomba
20 dkg zöldbab
20 dkg savanyú uborka
20 dkg zöldpaprika
2 dl paradicsomlé
citrom, só, ecet
A szeletelt gombát és a zöldbabot enyhén sós vízben
megfözzük. (A gomba levébe tegyünk egy kis citromlét.)
Leszűrjük, kihűtjük. Az uborkát, paprikát kis kockákra
vágjuk és az összes zöldséget összekeverjük. A
paradicsonpüréből sóval, ecettel, pici vízzel öntetet
készítünk és a salátára öntjük.
GOMBÁS CSIRKEMELL Energiatart.: 289 kcal
60 dkg csirkemell
20 dkg gomba
4 dkg Delma light
2 dl sovány tejfől
só, bors, paprika, kakukkfű, bazsalikom
A lebőrözött, jól kivert csirkemellet rostjaira merőlegesen
bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk és kikent tűzálló tál aljára
fektetjük. A maradék margarinon sóval, borssal, addig
pároljuk a gombát, amíg a levét el nem főtte. A tűzről
levéve a tejföllel és a többi fűszerrel símára keverjük és
a húsra öntjük. Sütőben, kb. 30 percig sütjük.
GYÜMÖLCSSALÁTA Energiatart.: 184 kcal
20 dkg banán
20 dkg narancs
20 dkg kiwi
20 dkg meggy
2 dl kefír
citromlé, pár csepp Polisweet
A banánt felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk
a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet és a
karikákra vágott kiwit. A kefírt összekeverjük a maradék
citromlével, Polisweet-tel és a gyümölcsökre öntjük, majd
óvatosan összekeverjük.
RAKOTT CSIRKEMELL Enerhiatart.: 335 kcal
60 dkg csirkemell
60 dkg gomba
12 dkg Óvári sajt
1 ek. olaj
só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma
1 tojás
kevés mustár
A csirkemellet kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát pici
olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon
megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A
nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, mustárral,
sóval. Az elősütött húst kikent tűzálló tálba tesszük,
rátesszük a gombát, erre öntjük a sajtos masszát, majd
sütőben rózsaszínűre sütjük.
PULYKAMELL SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Energiatart.: 302 kcal
40 dkg pulykamell
40 dkg sav. káposzta
2 dl kefír
4 dkg sovány reszelt sajt
6 dkg ecetes torma
1 mk. étolaj
A tormát összekeverjük a káposztával, piihentetjük addig,
amíg a húst felszeleteljük, kiverjük és egy kikent tűzálló
tál aljára tesszük. Ráterítjük a káposztát és 30 percig
sütjük. Ezután meglocsoljuk a kefírrel, rászórjuk a reszelt
sajtot és pirosra sütjük.
TAVASZI TEKERCS Energiatart.: 252 kcal
40 dkg pulykamell
8 dkg sárgarépa
8 dkg gyökér
8 dkg paradicsom
8 dkg zöldpaprika
2 ek. olaj
1 tojás
só, kakukkfű
petrezselyemzöld
A hússzeleteket jól kiverjük, sóval, kakukkfűvel jól
bedörzsökjük. A zöldségeket apró kockákra vágjuk,
összekeverjük a nyers tojással és a finomra vágott
petrezselyemmel. Megsózzuk és a húsra kenjük. A húst
összetekerjük, megtűzzük. A tekercseket olajon, pici apróra
vágott vöröshagymával együtt átsütjük, megkenjük Piros
Arannyal, és kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk.
VIRSLISALÁTA Energiatart.: 233 kcal
24 dkg baromfivirsli
12 dkg Óvári sajt
20 dkg ecetes uborka
1 ek. olaj
só, bors, citromlé, mustár
vöröshagyma
A mustárt elkeverjük az olajja,, citromlével, sóval,
borssal. Belekeverjük a karikákra vágott virsliket, apróra
vágott hagymát, kockákra vágott uborkát és sajtot. Lehűtve
tálaljuk.
VEGYES ZÖLDSÉGKÖRET Energiatart.: 246 kcal
20 dkg kukorica
40 dkg karfiol
40 dkg sárgarépa
20 dkg zöldborsó
40 dkg gomba
4 dkg Delma light
só, vegeta, petrezselyemzöld
A zöldségféléket enyhe sós, vegetás vízben puhára fözzük,
leszűrjük Tálaláskor rátesszük a margarint és a
petr.zöldjét.
TÚRÓKRÉM Energiatart.: 100kcal
20 dkg sovány túró
40 dkg málna vagy eper
Polisweet
A túrót és a gyümölcsöt jó habosra összeturmixoljuk,
édesítjük. Poharakba töltjük és egész szem málnával
díszítjük.
TARKA SAJTSALÁTA 1 adag: 143 kcal
4 személyre: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg
fokhagymás sajt, 1 tk. salátaolaj, 1 csokor snidling,, só
A sajtot, uborkát kockákra, paprikát kicsumázva vékony
csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, az apróra vágott
snidlinget, sózzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
MÉZES BANÁNTURMIX 1 adag: 105 kcal
4 személyre: 4 érett banán, 6 ek. méz, 1 liter light tej
Langyos tejben feloldjuk a mézet, majd összeturmixoljuk a
banánnal. Poharakba töltjük, lehűtjük.
TÚRÓS RAKOTT KRUMPLI 1 adag: 350 kcal
2 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg sovány tehéntúró, 2 dl
12%-os tejföl, só, kapor
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony
karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan margarinnal
kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük és rászórjuk a
kaporral fűszerezett túrót. Kicsit megsózzuk, betakarjuk a
krumplival, rálocsoljuk a tejfölt és sütőben szép pirosra
sütjük.
Hajdina kása
Hozzávalók
• 1 csésze hajdina
• 3 csésze víz
• bio ételízesítő
• só
• 2-3 evőkanál olaj
• vöröshagyma
• petrezselyem és zellerzöld
Elkészítése
Az olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk és rátesszük a kiválogatott, megmosott hajdinát. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük az előmelegített vízzel. Sót, ételízesítőt adunk hozzá és puhára főzzük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a petrezselyem- és zellerzöldet.
Szió!
Én is szoktam a mákosat sütni de liszt nélkül. Fenn van a receptek között.
Savanyúkáposzta leves
Tisztíts meg és darabolj fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Párold meg 1 evőkanál olajon, hintsd meg pirospaprikával, majd adj hozzá 30 dkg kicsavart savanyúkáposztát. Öntsd fel 5 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), főzd puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. A tányérodban esetleg 1 teáskanál tejföllel gazdagíthatod.
252 kcal
Májleves
Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg sertésmáj, 1 db húsleveskocka, 2 ek. étolaj, só, bors
A leveskockából alaplevet készítünk. Az olajon megpirítjuk a karikára vágott zöldséget és a vékony csíkokra vágott májat, majd felöntjük az alaplével, és másfél óráig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük.
Energiatartalma: 75 kcal
Görög sajtsaláta
A dresszinghez keverj össze 1 felkockázott paradicsomot, 1 összetört fokhagymagerezdet, fél evőkanál ecetet, sót és kevés őrölt borsot. Végül az öntetbe finoman keverj bele 1 db, felkockázatott sárga húsú paprikát, 10 dkg kockára vágott kígyóuborkát, egy karikára vágott újhagymát, egy evőkanál bazsalikomot és 3 dkg reszelt feta sajtot. Egyél hozzá egy szelet korpás kenyeret.) 257 kcal, 7 g zsír
Juhtúrós gombafejek
E: 259 kcal Sz: 7 g.
70 dkg gomba
25 dkg juhtúró
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
só, bors, citromlé
A megtisztított gombafejeket citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót borssal fűszerezve simára keverjük. A gombafejeket ketté osztjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített túróval és a kisebbekkel befedjük. A tepsik kimargarinozzuk, beletesszük a töltött gombákat, a tetejét megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.
Töltött fejes sali
E: 195 kcal Sz: 3 g
1 fej saláta
20 dkg krinolin
2 db főtt tojás
3 dkg vöröshagyma
1 dl sovány tejföl
2 dkg reszelt sajt
mustár, reszelt citromhéj, só
A megmosott salátát leveleire szedjük. A krinolint lebőrözzük, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojás sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk. A sajt kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a tejfölt és az ízesítőket, majd a saláta levelekbe töltjök és felgöngyöljük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Mákos süti
6 db tojásfehérje, 20 dkg mák, 5 dkg liszt, fél cs sütõpor, édesítõszer
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a darált mákot, a sütõporral
elkevert lisztet. Izlés szerint édesítjük. Kivajazott, lisztezett õzgerinc formába
öntjük és közepes tûzön sütjük.
1 db E: 38 kcal, Sz: 2 g
Balkán tál
Egy áttört fokhagymát 2 teáskanál olajban pirítsunk meg. Adjunk hozá 10 dkg marhahúst és süssük meg. Szórjuk meg kávéskanálnyi curryvel, karikákra vágott hagymával. Egy pohár joghurtot teáskanálnyi burgonyaliszttel keverjünk ki. Locsoljuk a húsra apróra vágott petrezselyemmel. Pároljuk puhára. Tálaljuk 30 dkg párolt savanyú káposztával és héjában főtt burgonyával. (350 kcal)
Joghurtos erdei gyümi sali
Hozzávalók:
1 csomag erdei mix fagyasztott gyümölcs
( de lehet még beletenni fagyasztott áfonyát, szedret, epret stb. ízlés szerint)
2 dl joghurt
ízlés szerint folyékony v. por édesítőszer,
Elkészítése:
A gyümölcsöt tálba tesszük várunk egy pár percet hogy, hogy szépen szétváljanak a szemek. Nem kell teljesen felengedni, mert egy kicsit fagyosan a legfinomabb. Ezután az édesítőszert elkeverjük a joghurtal és ráöntjük a gyümölcsre. Jól összeforgatjuk és tálaljuk.
Elk. idő: 10 perc
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 62 kcal (259 kJ)
Sziasztok, csatlakoznék, majdnem fél éve kcal és ch számolással próbálok fogyni.
Mepróbáltam több ételt is "lelightosítani", kisebb-nagyobb sikerrel.
Pörkölt, vadasmártás, gyros, mediterránt töltött csirkemell és hasonló ételekre gondolok.
Lassan megyek aludni, de ha gondoljátok holnap megírok párat.
Sziasztok!
Raktam fel süti receptet amibe nem kell liszt, kakaós piskóta, mákos süti, diós piskóta. Ja és túros is van, ezt szerintem meglehet csinálni sósra is akkor a vanília pudingot 4 dkg keményítőre cserélem.
Eddig a következő recepteket ettem végig, mióta fogyózom:
1. fokhagymás (2 gerezd apróra vágva) spenótsaláta (200 gramm) sonkával (100 gramm)
energiatartalom: 2*20+105+20=165 kcal
fehérje: 4,6+17+1=22,6 gramm
zsír: 0+0,6+3=3,6 gramm
szénhidrát: 4+3,6+2=9,6 gramm
A spenótot megfonnyasztottam teflonserpenyőben (olajat nem használtam, egy pici vizet öntöttem alája, de így is megfonnyadt), sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fokhagymát, és a csíkokra vágott sonkát, majd összepároltam.
Ebédre bőven elég volt :)
2. natúr csirkeszelet (150 gr) sült savanyúkáposztával (200 gr)
energiatartalom: 170+40=210 kcal
fehérje: 36,8+2,2=39 gr
zsír: 8+0,4=8,4 gr
szénhidrát: 1,8+6,8=8,6 gr
A csirkét befűszereztem: só, bors, oregano és megsütöttem, olyan módon, hogy a teflonos serpenyő raktam egy minimál olajat, átforgattam, és a mosogató felett kicsurgattam a felesleget. Ezután lepirítottam a vékonyra felszeletelt csirkét. Másik serpenyőben lepirítottam a savanyú káposztát mindenféle fűszer és olaj nélkül. Olyan íze lett, mintha cérnametéltet ennék :)
folyt köv, ha a többi is érdekel Titeket ilyen formában, és Manócska elalszik :)
Látom nem nagyon írnak ide.:(Én leírom a mai diétás ebédemet:
1tojásból rántotta,hozzá 1szelet sonka,pirított gomba és egy szelet fogyi kenyér.200kalórián bőven belül van.(megittam hozzá egy nagy pohár light kólát,hogy tele legyen a gyomrom.
Jó ötlet :)
A receptek között tudsz szűrni Update diétás ételekre, ott is sok jót tudsz kibogarászni.
Nemes gondolat, kiváncsi leszek, működik-e.
Erre én is vevő lennék, hiszen nyakig benne vagyok...
Sziasztok! Olyan apropóból indítom ezt a fórumot, hogy ha van kedvetek, és megosztanátok másokkal diétás recepteket, akkor tegyétek meg/tegyük meg :) Így segítve egymást, és jó ötleteket/változatosságokat hozva a táplálkozásunkba :)
Lszi ha írtok egy receptet, a kalóriatartalmát mindenképpen kanyarítsátok oda, hogy mennyi kalória van benne, és ha van időtök-energiátok és utána jártatok a fehérje-zsír-szénhidrát tartalmat is, mert mint tudjátok ez legalább olyan fontos, mint az energiatartalom.
Várnám/várjuk azokat az ötleteket is, amik arra hivatottak, hogy ússzuk meg a nasizást :)
Remélem működni fog ez az ötlet (a gúnyos megjegyzést tenni kívánók, és a kötekedők lszi ne tegyék, nem szép dolog. Igenis vannak súlyproblémával küszködő vagy épp csak egészségesen táplálkozni vágyó emberek, ezt lszi fogadjátok el!) :)
További ajánlott fórumok:
- Paleolit táplálkozás
- Fogyjunk együtt mozgással és helyes táplálkozással!
- 2013 január 1-től fogyókúra. Ki tart velem?
- Honnan tájékozódsz az egészséges táplálkozásról (ill. a helyes fogyókúrázásról)?
- Hatásos a jóga fogyókúrázni vágyóknak?
- Mennyi kalóriát kell bevinni a szevezetbe ideálisan, ha nem akarunk fogyókúrázni, csak egészségesen táplálkozni?