A Kollath-reggeli csoda receptje. Próbálta már valaki? (beszélgetés)
Sziasztok!
Én is kipróbáltam. Nem mondom, hogy nem éheztem meg, meg hogy annyira, de annyira finom, de el lehet vele lenni. Én búzapehellyel csinálom, és van, hogy dió helyett, kesudiót teszek bele. Amúgy én is észrevettem, hogy azóta normálisabban van székletem.
Tejbe nem szabad tenni,az savasítja a szervezetet.Mivel minden állati eredetű fehérje savasít.Sajnos:(
Tehát szinte semmi húsféle,ill.sajt,túró,tejföl,tojás....Természetgyógyász mondta nekem.Helyette gabonák,magvak.
Köszönöm a választ.
Még egy kérdés. Az elején azt írod,hogy vízbe áztatni és nem tejbe. Joghúrtba lehet?
Szia!
A mag is jó, egy- egy teáskanállal szoktam belekeverni mindkét fajtából. Néhány hete sikerült csak szerezni lenmag pelyhet egy gyógynövényboltban.
Szerintem a hangsúly a nagy gabonapelyhen van, teljesen mindegy, hogy mivel eszed, csak jusson be a szervezetbe a sok rost. Én már variálom, egyik nap danon kefírrel, vagy joghurttal öntöm nyakon, a másik nap meg édesen, a mézzel és reszelt almával, vagy más gyümölccsel kavarom össze az este beáztatott magokat. Csak ne unjak rá!
Én nem áztatom külön a mazsolát, legfeljebb leöblítem. Szerintem azért javasolják, mert poros, koszos a mazsola.
A hozzávalókat azért válogattam így össze, mert ezeket lehet ebben a vidéki kisvárosban összeszedni.
Köszi a választ, időközben rákerestem a neten, azt hiszem, megtaláltam az eredeti leírást. Ugyanolyan, mint amit először írtál, bár a mézet és egyéb magvakat, gyümölcsöt reggel adják hozzá. Fogalmam sincs, miért kell külön áztatni a mazsolát a pehelytől, ha elvileg este is bele lehet tenni a mézet, nem az erjesztés cukros-cukortalan mivoltáról szólhat a lényeg :)
Ha éhség ellen kiváló, nálam jobban beválna uzsonna gyanánt.
Nem főzöm, csak felöntöm egy fél pohár vízzel. A citrom levét este adom hozzá, a mézzel együtt, reggel csak belereszelem az almát. Hogy milyen állagú? Mint a madáreleség, csak be van áztatva. Kicsit megduzzadnak hozzávalók, lehet szépen kanalazni.
Azt szerettem volna még reggel írni, hogy amióta ezzel kezdem a napot, sok változást figyeltem meg. Kevésbé hull a hajam, megszűnt a fogíny érzékenységem, pörgősebb lett az anyagcserém, nem vagyok sokáig éhes. Tejet egyáltalán nem teszek bele.
Ha jól látom, ez nem főzött, sőt nem is tejes.
Milyen állagú?
Az első kipróbálásom óta minden reggel egy hasonló összeállítású keveréket készítek magamnak, azaz pontosítanám, : este készítem el, reggelre jól összeérik és ezt majszolgatom:
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál búzapehely
1 evőkanál rozspehely
1 evőkanál árpapehely
10 szem mazsola, vagy aszelt szilva 3-4 db
1 kávékanál méz, néha kicsit több
fél citrom leve
1 alma legyalulva
Amit összedarálok:
1 evőkanál mák
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanál lenmag
Egészen pontosan az 1007. sz. bejegyzés!
Csontritkulás ellen nagyon jó a mák!!!
A mák nagyon jó csonterősítő:)
(a Sosem írtam ... c. naplómban van erről egy jó leírás)
Nemrég küldte a barátnőm egy emilben ezt a "receptet" . Elszaladtam megvenni a hozzávalókat, éppen most áztattam be a zabpelyhet, mást ugyanis nem lehet kapni ebben a kisvárosban. Tettem bele egy mokkáskanálnyi len és szezámmagot, egy másik tálkába 15 szem mazsola ázik. Reggel majd kipótolom a többi hozzávalóval. Az tuti, hogy diót nem teszek bele, mert attól allergiás köhögés tör rám, marad a napraforgó, vagy tökmag esetleg mogyoró.
Reggel TESZT.
Köszönöm "mátkám" beszámolóját.
Anélkül, hogy hallottam volna eddig a Kollath-reggeliről, nagyjából ezt eszem mindene reggel, kivéve a méz,mák ill natúr joghurttal szoktam leönteni a kreációt.
A vegyi átalakulást, mint olyat, hülyeségnek tartom, viszont egyértelműen megtelnek a sejtek vízzel, tehát hidratálódnak, így sokkal könnyebben emészthetőek a gabonák, nem terhelik meg a gyomrot.
Tapasztalat: a széklet valóban "remek" :) lesz tőle, tényleg nem terheli le nagyon az emésztőrendszert, ezáltal több energiánk marad, viszont és simán tudok 4 órán belül is akármit enni, sőt van, hogy meg is éhezek.
De lehet nekem túl nagy a bendőm:).
Csak a búza és rozspehely a jó? Zabpehellyel nem működik?
Szeretném kipróbálni,de csak zabpelyhem van.
Még este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) áztass be. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke.
.
Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adj hozzá két evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót (mogyorót, napraforgót stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet.
Kész is a tápláló reggeli.
A Kollath-reggeli jótékony hatásai:
1. Nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán át jóllakottság érzet.
2. Normális testsúlyt biztosít. A túlsúlyosak fogynak anélkül, hogy éhesek lennének addig, míg jön az ebéd ideje. A túl soványak pedig híznak és emésztőszerveikben is javulást észlelnek.
3. A székrekedés megszűnik.
4. Mivel a reggeli méregtelenít, a fáradtság jelei eltűnnek.
5. Növekszik a fizikai és szellemi teljesítőképesség.
6. Javul a közérzet, amely a biológiai egyensúlyból következik.
7. Az ember nem kíván izgatószereket (kávé, dohány, alkohol).
8. Növekszik a koncentrációképesség, mivel az emésztőszervek nincsenek túlterhelve.
9. A vér összetétele javul, a koleszterinszint csökken. A jobb vérkeringés megszünteti a bőrbetegségeket (ekcéma, kelés, pikkelysömör).
10. A haj regenerálódik, rugalmassá válik.
11. A köröm fényesség válik, nem lesz törékeny.
12. A fogazat megjavul, az ínysorvadás mértéke csökken.
13. A csontváz megerősödik.
További ajánlott fórumok:
- Beszélgessünk a Hoxa portál receptjeiről
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Sós, alacsony szénhidráttartalmú ételek receptjei
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Túrógombóc édesítőszerrel? Próbálta már valaki? Én szorbittal csináltam, de szétesett a főzővízben. Van valakinek tuti receptje?