Milyen költségekkel jár a lakás eladás - vásárlás? (tudásbázis)
Igen,szeretnénk helyette másik lakást venni,kb. ugyanebben az árban,de lehet,hogy rá kell fizetnünk egy keveset.
Lehet én csak én nem értem,de nem teljesen tiszta ez a cserepótló vétel szabálya(mivel vagy ugyanabban az értékben vennénk lakást vagy mi fizetnénk rá) ill. a vagyonátruházási illeték. Már több,mint 10éve a nevünkön van a lakás,ebben az esetben tudtommal nem kell illetéket fizetni és szja-t sem.
Nem egyszerű,az biztos..
vásárolsz helyett másikat?
mert akkor a cserepótló vétel szabályai az irányadóak,ami azt jelenti,hogy a két lakás összegének különbsége.ezután vagyonátruházási illetéket kell fizetni.az adásvételi szerződésnél pedig jó ha ott van egy ügyvéd,akinek szintén kell fizetni.Földhuivatali bejegyzés.
az illeték mértéke 4000.000-ig 2%,a fölötti érték esetén 6%.
ha a vásárlástól számitott 5 éveb belül adod el,akkor még 25% Szja,ha után akkor nem kell szja-t fizetni.
Kb. egy árban maradnánk az eladással-vétellel,ebben az esetben is jön követelőzni az APEH?
Elég felháborító,hogy ha veszünk fizetni kell utána,ha eladunk ismét,elszednék az ember összes pénzét..
Köszike a hozzászólást és a tippeket.:)
Még csak most szemezgetünk a lakásokkal,de jó előre tudni,hogy milyen kiadásokra számítsunk.
Nem tervezünk hitelt felvenni(reméljük sikerül anélkül megoldani).
Aha,szóval a földhivatal a legolcsóbb része a dolognak,az átíratás a húzósabb.A különböző szolgáltatóknál(eon..) kell fizetni a név módosításért?
húú ha nincsen hiteled akkor olcsóbban úszod meg, akkor a vevő állja az ügyvédi költséget ami általában a vétel ár 1-1,5 % (csongrád megye)
Plussz a földhivatali bejegyzés ami 4e vagy 6e.
Azt hiszem ennyi, ha egyszerű az élet, ha hitelt veszel vel az bonyolúltabb, arról is van infóm.
További ajánlott fórumok:
- Lakás bérlés vagy vásárlás.
- Kérlek segítsetek összeszedni, hogy milyen költségekkel jár egy házvásárlás hitelből?
- Milyen plusz költségekkel kell számolni, ha valaki lakást vesz? (Szerződés, stb., extrák)
- Panel lakás felújítása - költségek?
- Fészekrakó program-lakásvásárlás (bani hitelek, költségek)
- Használt gépkocsi vásárlás esetén milyen járulékos költségek vannak?