Ausztriai munkalehetőségek, tapasztalatok! (beszélgetés)
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy hogy lehet az AMS oldalára önéletrajzot feltölteni? Bejelentkeztem munkakeresőként az AMS-nél és azt mondta az ügyintéző, hogy töltsek fel egy Lebenslaufot de-nyelvi hiányosságaim okán-képtelen vagyok. Légyszi segítsetek, írjátok le mint egy fogyatékosnak pontról pontra. Hálás köszönet!!!!!!
Sziasztok!
Tud valaki segíséget nyújtani jogi üyben?
Vállalkozás, TB, nyugdíj járulék ügyben?
Köszönöm.
Sziasztok!Magyarul beszélő nőgyogyászt keresek Amstetten és környékén.Hiába keresek a neten nem t
alálok.Bécsben találtam,de az messze van nekem.Köszi a segitséget!
Sziasztok! Férjem épitőipari munkát keres Bécsben,esetleg ha valakinek van ismerőse akinek szüksége lenne egy kőműves-burkoló szakembere kérem ajálja neki férjemet! Vagy ha tudna Magyar épitőipari céget vagy kft esetleg vállalkozot az kérem jelezze!
Küldök egy pár képet a munkáiról!
Köszi Marcsusz.
Szia!
Bécsről tudok írni neked.
Az iskola 8:00-kor kezdődik - elvileg. Van, akinek a reggeli első óra lyukas, de azt nem tudom neked megmondani, milyen ennek a valószínűsége, ill. azt sem, hogy mekkora gyerekek esetén van ilyen. Bár ahogy elnéztem, már a Volkschuléban is van (1-4. osztály).
Többféle iskolatípus van:
- csak tanítás van, reggeltől akármeddig, napközi nincs - ilyen esetben, ha a szülő kéri, az óvodában kaphat napközis elhelyezést a gyerek (Hort), de a Hort fizetős (tudtommal 260 euró havonta, és nem vagyok benne biztos, hogy az ebéd benne van - ha nincs, az plussz 60 euró). Ebben az esetben lehetőség van a Hortban Frühdienstre is, mert az iskolák nincsenek nyitva kora reggel, mint otthon, csak 3/4 8 körül nyitják ki a kaput. A Frühdienst az óvoda nyitásától kb. 1/2 8-ig tart.
- iskola, helyben megoldott napközivel - ilyen esetben tudtommal nem kell külön fizetni a napköziért
- egész napos iskola: délelőtt és délután is vannak tanítási órák, a gyerek 8-16 óra között az iskolában van - ebédet kell csak fizetni, viszont előnyben részesítik azokat a gyerekeket, akiknek a szülei dolgoznak, tehát bekerülni kb. csak akkor lehet, ha mindkettő szülő dolgozik (legalábbis papírral tudja ezt igazolni)
A városi (tehát nem magán) óvoda:
Ha nincs munkád, csak 4órában veszik fel a gyereket, 8-12 között. Ott ebédelni akkor sincs lehetőség, ha támogatás nélkül fizetni akarod. És ez kőbe van vésve. Na, emellett keress munkát!!! :( Jah, ha munkát kapsz és módosítani akarsz az elhelyezésen, azt 1 hónappal előre jelezned kell írásban.
A dolgozó szülők többféle koncepcióból választhatnak, ezt nem tudom neked pontosan megírni. Van reggel 6tól már időintervallum, de van pl. délutános is, ami 12kor vagy 14kor kezdődik.
Amire itt oda kell figyelni, hogy hiába van olyan választási lehetőség, hogy 6tól van ott a gyerek, vagy olyan, hogy 12-18 órás, ha az ovi pl. 6:30-17:30 között van nyitva, akkor ez a szentírás, senki nem fog előbb bemenni, vagy tovább ottmaradni a gyerekkel.
Létezik még privátóvoda is, de oda bekerülni... Huhh. :) Egyrészt fizetős (tehát nem csak az ebéd díját fizeted), másrészt éveket kell várni a szabad helyre. Sokan már a gyerek születésekor beadják a helyigényt a magánoviba, így biztosítva, hogy 3 éves korában már legyen helye a gyereknek.
És van még egy lehetőség, a Tagesmutter/Tagesvater.
Ő egy magánszemély, aki alkalmazottként vagy vállalkozóként gyerekeket fogad a lakásában, és ezért fizetést kap. Ami előnye, hogy összesen 5 gyerek lehet nála egyidőben, tehát talán kicsivel több ideje jut a gyerekekre - bááár, mivel ő csinál mindent egyedül, lehet, hogy mégsem. Mert hozzá nem hordanak ételt, az ebédet is ő csinálja.
Bécsben, ha heti 28 óránál kevesebbet van nála a gyerek, akkor nem kell fizetni (vidéken ált. fizetős), mert a város kifizeti, csak a heti 28 óra fölé eső részt kell finanszírozni - ill. minden esetben az ebédet, ha kértek. Ez napi 2-2,5 euró. Ami még előnye, hogy nem kell minden nap vinni a gyereket, lehet váltogatni a délelőtt-délutánt, szóval kicsit rugalmasabb az óvodánál. (Tehát lehet az pl., hogy hétfőn délelőtt van ott a gyerek, kedden nem megy, szerdán délután, csütörtökön megint nem megy, majd pénteken megint délelőtt.) Viszont neki is van "nyitvatartási ideje", ami szentírás. És ált. az óvodaköteles gyerek (tehát aki utolsó éves "óvodáskorú" az iskola előtt) nem járhat hozzá, mert az iskolaelőkészítés az óvodában folyik. (Ez alól kivételt még nem hallottam, de lehet, hogy van.)
Remélem, nagyjából sikerült elmagyaráznom a dolgot. :) Ha valami nem világos, írj nyugodtan. :)
szia!
Iskolát tudom, Felső-Ausztriában 7:30-kor már kezdődik az óra, és óraszámtól függően 11:30 illetve 12:30-kor vége. Napközi itt nálunk egyáltalán nincs. (mondjuk mi messze élünk Bp-től 600k-re, lehet városokban, vagy Bécs környékén másabb, biztos függ a konkrét várostól-falutól)
Szia
Sajna nincs közvetlen, eddig volt Pécs-Bécs, de megszüntették, így fel kell mindenképp menni Pestre.
A kirándulós jegy ára jó, csak lehetne legalább 1 hetes, mert olcsóbb ugyan, pláne a pestieknek, mert ha már felmegyek Pestre, már majdnem ugyan annyi a két jegy ára, pár ezerrel olcsóbb csupán :-(
Ez városonként eltérő. Nekem 2 városról van információm, az első egy kisváros Kärntenben, ahol 7-15-ig, a mostani ovi (Burgenland ez nagyobb város) ahova a fiam jár 7-17-ig van nyitva.
Az első ovi félnaposként 90 euró/ plusz ebéd. A második 90 euró/ egésznap plusz ebéd (kb. 60 euró)
Az első városban nem volt napközi az iskolában, a másodikban van 17-ig napközi 138 euró/ plusz ebéd (kb. 60 euró)
Ezzel a céggel kapcsolatban tud vki információval szolgálni? AIS Services Kft.
Ausztriába közvetítenek házi beteggondozókat. Nekem is megfordult a fejemben a dolog. Esetleg tudtok róluk vmit? (mennyire megbízható, stb)
Köszönöm.
Igen, közben megkérdeztem a MÁV-ot, és ha érdekel még valakit, leírom:
1.
BP - Salzburg, a 4 napos kiránduló jegy: 39 euro, plus ha kell 3 euro hely jegy. Oda-vissza ár.
2.
1 hónapig érvényes jegy City Star 80 euro, ez is oda-vissza ár.
Most aki nem pesti ugye, akkor még fel is kell menni, az se olcsóbb, speckó ha én Pécsről felmennék, már a másik jegy szinte nem is lenne drágább, mert abban az árban még fel is tudok menni Pestre, és onnan Salzburg.
Legalábbis így mondták a telefonban.
Talált süllyedt. Nyertél egy piros hangszórót. ;)
Mérnök vagy valami hasonló.
De amikor pl nem tudja mi az a villáskulcs, hát nem tudom.. Csak érdekes hogy Te oda kimész, nem alapnyelvű tudást kérnek. Tudjál mindent..
De nekünk kis Hazánknak is vannak ilyen jó szakembereink, mint amilyent ők küldtek.
Ráadásul, sok sok euróért. Nem tömegszálláson lakik az ilyen.
Ellenben ha innen megy ki valaki, örülhet ha nem lakókocsoba kell aludnia, és 5 en alszanak egy szobába..
Nem tudom mekkora ott egy garzon. lakás. Itt úgy tudom 1 szoba, teakonyha / főzőfülke, zuhanykabin wc.. Bocs ha tévedek. De vannak kategóriák..
Ez csak egy másik véglet.
Szia!
Járattól függően 2,5-3óra az út. Árat nem tudok.
Csak annyit tudok, hogy Bp-Salzburg 4 napos kiránduló jegy oda-vissza 11.000 ft körül jön ki/felnőtt.
Legjobban akkor járnál, ha bemennél a MÁV-hoz és megkérdeznéd, mert mi is megnéztük tavaly, hogy mennyiért tudunk kiutazni és otthon kiszámolgatva kb. 20-30 ezer forinttal többre jött ki, mint amit tudtak nekünk ajánlani. (mondjuk 5 főre és messzebbre, tehát a számok nem mérvadók)
Vannak speciális akciók, amiket nem tudsz otthonról megnézni.
Sziasztok
Tud nekem valaki segíteni?
Bécs - Salzburg között meg tudnátok nézni, hogy hogy és mennyiért megy a vonat, meg hogy mennyi idő alatt? Felnőtt két kicsivel, illetve - de az talán ugyan annyi - csak egy felnőtt.
A segítségeket előre is köszönöm.