Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Egy vendéglátó hely megnyitásánál mire kell odafigyelni? Engedélyek, bejelentések ... fórum

Egy vendéglátó hely megnyitásánál mire kell odafigyelni? Engedélyek, bejelentések ... (tudásbázis)

26. b36166b928 (válaszként erre: 25. - B36166b928)
2011. jún. 9. 09:26
Jah, és a jövedéki engedélyt külön kell kérni vagy az benne van a bejelentésbe/működési engedélybe?
2011. jún. 9. 09:26

Sziasztok!

Én egy Sörözőt szeretnék átvenni, csak alkohol/italok és rágcsák értékesítésére. Az átvétel hogyan működik? A működési engedélyt át lehet venni vagy új kell? Az árukészletet egyösszegű számlán és mellékelt számlarészletezőn át lehet venni?

24. ayumih
2011. ápr. 11. 10:36
Tudnátok nekem segíteni? Szabadtéri sátras rendezvény szervezésére- és ott történő ital (szeszes+üdítő) kimérésére szeretnék egy Kft-t alapítani, és nem tudom hogy milyen engedélyek szükségesek ehhez.
2011. jan. 13. 17:12

sziasztok egy működő büfét szeretnék átvenni.kérdéseim:az engedélyeit ujra meg kell kérnem? a működtetéséhez kinek milyen iskolai végzettség kell? stb még egy csomó kérdés lenne

több féle tájékoztatást kaptam állitólag csak vendéglátos végzettséggel bérelhetem és aki kiszogál annak is kell vendéglátós végzettség stb irjatok köszi. szendvics csoki üditő sör rövid melegszendvics kávé van köszi mindenkinek

2010. nov. 2. 21:28
Sziasztok, szendvicsbárt szeretnék nyitni, pár dolog nem világos.Ha előkészített alapanyagokat veszek( pácolt hús, tisztitott zöldség, kezelt tojás) mennyire kemények a HACCP előírások. A másik amit nem tudok, hogy mitől függ a vendég wc létesítése: valaki azt mondja, hogy ha asztal szék van akkor kell, ( én bárpultot tervezek), más szerint ha szeszt árulok. Előre is köszi, skipper
2010. jún. 4. 19:13
sziasztok,azt szeretném tudni.cassino bűféjére kaptam 1 lehetőséget. de semmit sem tudok rola.mien követelmények vannak,(szendvics,szeszes ital,édeség,űditő,dohányt nem mert,álitolag macera!)van vizes hely,de amugy űres az egész.minden segitséget elfogadok,nincs végzetségem sem! köszönöm.
20. edit63
2010. jún. 2. 13:28
Sziasztok!Melegkonyhás reggelizőböl büfét szeretnék ,nem megy a készétel és a frissensült.A melegkonyhás engedéjt nem szeretném vissza adni.Hogy lehet megoldani???Köszönöm
19. 1e958693ca (válaszként erre: 18. - Csera)
2008. okt. 3. 06:40
Azért ne keskenyedj el teljesen! A zöldségelőkészítőt megspórolhatod, ha konyhakész zöldséget veszel (mosott, szeletelt), bár ez drágább. Készítsetek üzleti tervet, hogy ez mennyiben emelné meg a késztermék árát. Salátákat tudsz hozatni hidegkonyháról is, érdeklődj mennyiért, és van-e a környéken olyan , aki kiszállítást vállal.
18. csera (válaszként erre: 17. - 1e958693ca)
2008. szept. 27. 21:35

Köszi!

Bár egyre jobban megy el a kedvem az egésztől :)!

Azt hiszem ezt még át kell gondolnunk.

Én is gratulálok a te lurkódhoz!

17. 1e958693ca (válaszként erre: 16. - Csera)
2008. szept. 27. 18:27
Neked, vagy a büfében dolgozónak mindenképp kell egy különbejáratú WC-helyiség, ahová nem eü. könyves nem megy be. Öltöző is szükséges. Hely hiányában, és amennyiben egy műszakban egy dolgozó van, a WC-helyiség előtere-ha méretileg alkalmas- funkcionálhat öltözőként is. A vendégeknek akkor kell (nemenként elkülönített), ha melegétel lesz, vagy alkohol lesz. Ha zöldségekből készítetek salátát, kell egy zöldségelőkészítő helyiség, amiben kétmedencés, csepegtetőtálcás mosogató, kézmosó van (nem kézzel működtetehtő csapteleppel, és hideg-meleg folyóvízzel) ellátott, , valamint elfér a zöldséges hűtő, meg a munkaasztal. A vízvételi helyek körül a falazat mosható legyen (szabadon választott, hogy mosható festés, csempe, vagy egyéb mosható burkolat). A tojásmosás és fertőtlenítés -ha ezt is felhasználnál- megoldható ugyanitt, jelölt edényben. Nyers hús felhasználásásnál egy ugyanilyen felszereltségű húselőkészítő is szükséges. Az ételek készítése történhet a kiaszolgáló pult mögött is látványjelleggel. Alant leírta a vendéglátóstárs, hogy feketeedény mosogató szükséges, és a fehérmosogatót ki tudod váltani eldobható edényzettel. Ha kérdésed van, szívesen segítek. Gratulálok a gyerkőchöz! Az enyém is jövő szeptembertől megy bölcsibe.
16. csera (válaszként erre: 15. - 1e958693ca)
2008. szept. 27. 18:13

Szia!

Köszi az eddigi segítséget.

Hogy milyen ételeket, még mi sem tudjuk pontosan, még csak terv szinten van a dolog (Gyed-en vagyok 1 éves kisfiammal és örülök, ha 2009. szeptemberétől beveszik a bölcsibe), egy biztos egészséges dolgokat.

Hát szeszesital nemigen lesz, de külön WC és öltöző az igen, mert lesz fodrászat és kozmetika, remélem edzőterem is!

15. 1e958693ca (válaszként erre: 12. - Csera)
2008. szept. 27. 09:20

Szia Csera!

A higiéné részében tudok segíteni, ha megírod, hogy milyen ételeket forgalmaznátok.A HACCP-könyvet nem kell fltétlen megvenned, a neten fent van az egyszerűsíetett HACCP-hez egy útmutató, ami alapján ki tudod dolgozni a saját rendszered. Ha szeszesitalt is forgalmaztok, kell nemenként elkülönített WC-helyiség is.

14. csera (válaszként erre: 13. - Zsuzskaboszi)
2008. szept. 25. 20:57
Köszi! Nagyon rendes vagy, sokat segítettél :)!
13. zsuzskaboszi (válaszként erre: 12. - Csera)
2008. szept. 25. 10:54
Azt nem tudod,mert most változtak a jogszabályok,De eddig kellett hozzá az üzletvezetői,mert az eladói nem elég,ezt az okmány irodában megmondják neked.Ha Ha az segítség neked akkor tudok olyan iskolát Miskolcon ahol eltudod végezni a sulit viszonylag normális áron és időbe,.anno én is ott végeztem és megmaradt a jó kapcsolat.A büfé kocsiknak meg attól függ mire van engedélyük azért írtam neked mert minden megoldható,de ha ellenőrzést kapsz nem megfelelő az üzemeltetés akkor mostanság nem cicóznak,kemény a birság ,annyi hasznot meg nem fog hozni ,hogy csak ugy nevetve kifizesd,sajnos.
12. csera (válaszként erre: 11. - Zsuzskaboszi)
2008. szept. 24. 12:22

Reform büfét szeretnénk (illetve életmód klubot is), már én is gondolkodtam rajta, hogy máshol főzetnék, mi csak "eladnánk" a kajákat. Hát a megtérülés, az nehéz dolog, mert egy új dolgot, pláne vidéken, nehéz elfogadtatni.

Érdekes amiket írsz, mert Debrecenben gomba mód szaporodnak, a büfékocsik (valami francise), ahol csülök pörkölttől kezdve, grill kajákig minden van! De zöldségelőkészítő és raktár biztos nincs :)!

Mivel ilyen tájékozott vagy, még a végzettséget illetően kérdezném, hogy a Vendéglős 52 811 02 0000 00 00 (FEOR 5121) végzettség muszáj, vagy elég a Vendéglátó eladó 52 811 02 0100 31 02 (FEOR 5121). Az utóbbi sokkal olcsóbb és rövidebb, tudom kevesebb tudást is ad!

Köszönöm az eddigi segítséget is!

2008. szept. 24. 10:31
Ha csak büfét akartok nyitni,akkor nem kell feltétlenül meleg konyhásnak lenni,mert ott a legtöbb követelmény .Úgy állítsd össze az étlapodat,-szedvicsek,hamburger,giros,palacsinta, saláták,tojásételek -ezekhez gyakorlatilag nem kell melegkonyha,mindenképp kel zöldségelőkészitő helység,raktár,mosogató elég ha van fekete,mert ha büféként kérsz engedélyt akkor mehet a papirtányér,muanyagtányér,stb.Csináltál piackutatást,hogy milyen bevételvárható.Üzleti tervet?Kalkulációt ,hogy a befektetett pénzed,munkád mennyi idő alatt vállik nyereségessé, ill térül meg.
10. csera (válaszként erre: 9. - Zsuzskaboszi)
2008. szept. 23. 20:26

Hu, ez tényleg kimerítő válasz volt :)! A szó mindkét értelmében.

A hely földszinti részében ABC működik, az emeleten szeretnénk szolgáltató központot (fodrász, kozmetika, stb.) és mellé egy büfét.

2008. szept. 23. 20:17
Szia. Vállalkozói igazolványt kell csinálnod, amihez kell ,erkölcsi bizonyítvány,vedéglátos bizonyitvány,mivel vendéglátót szeretnél üzemeltetni.De a helyi okmányírodában pontosan megmondják neked,hogy pontosan mi is kell.Ha ez meg van akkor a hely ahol szeretnéd müködtetni,ÁNTSZ,Állategészségügyi,Tűzoltóság,Helyi önkormányzat,Apeh engedélyek.Az ÁNTSZ és az Állategészségügyitől csak úgy kapod meg ha meg van a HACCP az adott helységre és tevékenységre.Ezt Te magad is megtudod csinálni ha megveszed a HACCP könyvet/kb 10000ft és akkor már csak az elbírálásért kell fizetned,de vannak erre szakosodott cégek is.De az többe kerül.A ANTSZ vizminőségi ellenőrzést is végez az is kell az engedélyhez természetesen azért is kell fizetni.De nagyon sok minden van még amit kell intézni.Sok szerencsét ,jó nagyadag türelmet kivánok neked hozzá.
8. csera (válaszként erre: 7. - Zsuzskaboszi)
2008. szept. 22. 23:07

Köszönöm!

Igen, melegkonyhást szeretnék. Milyen alapengedélyek kellenek, a nyitás előtt?

7. zsuzskaboszi (válaszként erre: 6. - Csera)
2008. szept. 22. 22:29

Szia, Nagyon szívesen segítek.

Az alapanyag hányadhoz nem kell nyomtatvány , azt elég ha Te leírod.Pl babgulyáshoz.10adagra irod le az anyaghányadot.Meg mindenhez amit árulsz.Az nem tudom pontosan ,hogy büféhez kell e szakácsvégzettség,mert függ az engedélyedtől is ./ melegkonyhás.szengvicskonyhás,stb.Az engedély általában egy hónap,mert ha meg is kapod de még utánna 15 nap míg jogerőre emelkedik.A készletet kartonon tartod nyilván,a beszerzett áru számlájáról és a fogyást folyamatosan levonva.De szerintem ha egy személyes lesz az üzlet és Te fogod vezetni ez nem kell.Azt majd ,hogy mennyi árura van szükséged,az a tapasztalatod fogja adni.Bármire vagy kíváncsi írj nyugodtan priviben írhatsz.Zsuzska

6. csera (válaszként erre: 5. - Zsuzskaboszi)
2008. szept. 21. 21:35

Szabad nekem is kérdezni?

Konkrétan érdekelne, hogy milyen hatósági engedélyek szükségesek és kb. mennyi idő az átfutás?

Pl. ÁNTSZ, Önkormányzat, Ker. kamara, Fogy.védelem?

A múltkor hallottam, hogy egy ellenőrzésnél, kérték az alapanyaghányad kimunkálást! Erre van nyomtatvány, vagy nekem kell valahogy kidolgozni?

Egy büfében, ha helyben főzünk, kell szakácsot alkalmazni?

A készletet, hogy kell nyilvántartani?

Szóval, én teljesen kezdő vagyok, még a tervezés stádiumában, ha van időd az elejétől kellene átvenni a "leckét"!

Köszi :)

5. zsuzskaboszi (válaszként erre: 4. - Babcsosz)
2008. szept. 17. 18:55

Bocsi,ha még aktuális a dolog,akkor írj nyugodtan.

Vagyok csak szabin voltam a gyerekeimnél .

2008. aug. 21. 14:17

Köszi a segítséget!

Igazából már nyitva van, csak átvesszük. A működési engedély egytálételekre, pizzákra szól. Műanyagtányér, stb... Persze ital, cigi, és lehet, hogy későbbiekben lesz pénznyerő gép. Minden érdekelne ezzel kapcsolatban. A különböző engedélyek, bejelentkezések. Milyen hatóságokhoz, mit, mikor, stb. Ha tudtok valami honlapot, ahol ez össze van foglalva az is jó.

Zsuzska, ha nem gond üzenek magánban, ha tényleg segítenél.

Köszi!

2008. aug. 21. 11:44
Szia! mint azt már előttem leírta Zsuzska, az iskolákra, óvodákra, templomokra nagyon kell figyelni, mert ha 200 méteren belül van, akkor nem kapsz engedélyt szeszesital árusítására, csak bizonyos időintervallumban. A játékterem részhez is külön engedély kell, a melegkonyhához meg rengeteg szsbálynak kell megfelelni. Szóval nem egyszerű, és nem utolsósorban nem egy olcsó dolog. Kitartást hozzá, és sok sikert!
2008. aug. 21. 10:31

szia Babcsosz.

Attől függ,hogy milyen vendéglátó helyet szeretnél .mert az sem mindegy.Melegkonyhás,szendvicskonyhás,vagy csak, ital árusítás.Van egy pár variáció.Na meg az összes hatósági engedély.De ha esetleg játéktermet is szeretnél akkor ,a környezet is fontos,mert, meghatározott távolságon belül nem,lehet iskola,óvóda ill. templom.Tehát nem is olyan egyszerű.Ha tudok segíteni ,akkor írj mert jelenleg ugyan nem dolgozom vendéglátásban ,de kinyitottam már három üzletet.

Zsuzska

2008. aug. 21. 10:11
Egy vendéglátó hely megnyitásánál mire kell odafigyelni? Engedélyek, bejelentések ...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook