Mi az előnye és mi a hátránya a pólyának? (tudásbázis)
A fiam júliusban a legmelegebb időszakban született lassan 14 éve, s az első héten végigordította az alvást, és semmi sem segített, amint leraktuk, azonnal rákapcsolt.
A nagyin eljött és mikor alvásra került a sor, és hallotta sírni a kicsit, mondta, szerinte fázik, tegyem pólyába. Kérdően néztem rá, mert kint 35 fok fölött volt, és bent a lakásban sem volt éppen hideg vagy hűvös, 28 fok körül volt. De mivel senki sem tudta megmondani, mit is csináljak, gondoltam egy próbát megér.
Nagyimnak igaza volt, a kis mocsok a nyári rekkenő hőségben fázott. Amint betettem a pólyába, azonnal édesdeden elaludt. Nem tudott akklimatizálódni a kinti hőmérséklethez, időre volt ehhez szüksége. Két hét után már nem kellett a pólya, szóval a helyzet az, minden gyerek más és más, és csak Te , az anyukája tudod azt, hogy mi jó a kicsinek. Ha kipróbáltad, és beletetted, és úgy érzed, Neki jó, tedd pólyába, ha úgy érzed nem jó, vedd ki belőle.
Ebben nincs igazad, jóval több volt a csípő rendellenesség, amely a pólya használatól is lehet. kisbabának ugyanis inkább terpesztett, felhúzott lábbal kell lennie, mint kinyújtottal a csipő izületek jó rögzülése miatt- ez különösen az első hónapokban fontos. Az ortopéd orvosok kifejezetten ellenzik ezért a pólyát.
De az biztos, hogy sok babát megnyugtat a szoros , körbefgott állapot. Ezért én inkább ha ébren an a szabad mozgás lehetőségét javasolnám, míg ha altatásra kerül a sor, akkor a pokrócba csavarást, bugyolálást.
De pl. nekem a négyből egy fiam ki nem állhatta ha a lábait nem tudta szabadon mozgatni.
Első hetekben nagyon megkönnyiti a mamma és a baba dolgát is.
Szoptatásnál nagyon kényelmes tud lenni,
a pici is biztonságosan fekszik, hisz a hagyományos pólyában a gerince nem csuklik össze-vissza.
Folyamatosan egyenletes hőmérsékleten van, ami a pici immunrendszerének nayon jót tesz...
A baba nyugodtabb hisz biztonságérzetet ad, nem csak a babának, de a bizonytalan anyukának apukának egyaránt, akik esetleg félnek még biztos kézzel megfogni "mert fél", hogy összetöri :)
ugyhogy aki teheti az használja bátran :)
Előnye, hogy sok babát megnyutat, ha jól becsomagolják. A magzati lét utolsó szakaszában már elég nagy a baba és a pocakban csak korlátozottan tud mozogni, folyton körülölelei a mama teste. A pólya ezt az élményt eleveníti fel a babában. Sok baba könnyebben elalszik, ha be van csomagolna. Akár "igazi" pólyába, akár csak a puha plédjébe, úgy "pólyaszerűen". Persze van olyan baba is, akit kifejezetten feldühít a korlátozott, becsomagolt állapot.
Minden baba más, külön egyéniség. Én azt javasolnám, próbáld ki, hogy a Te babádnak tetszik-e. Persze a mozgásfejlődése érdekében pihenési időszakra korlátoznám a pólya használatát.
Előnye talán csak annyi,hogy biztosabban lehet fogni és a tartása is könnyebb.
Hátránya : akadályozza a babát a mozgásban ezzel együtt a fejlődésében.
személyszerint én pólya ellenes vagyok!