Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Ismeri valaki a Parkinson betegek elektróda beültetését az agyba?

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egyéb sz&e témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

27. lapbarna2017-02-22 15:18
Drukkolok nektek a holnapi műtét miatt!
Minden rendben lesz!

26. cikicakk2017-02-19 21:48
Szia lapbarna!
nagyon szépen kösönöm,hogy együtt érzel velem.Bizony nagyon nehéz volt a három hét,gyógyszerek nélkül.Most derült csak ki milyen sokat jelentenek azok a gyógyszerek.Mi is meglepődtünk,hogy ilyen gyorsan sorra kerültünk,de jobb is.Így túl esünk rajta,nem kell minden nap sóvárogva nézni a telefont,hogy mikor hívnak. feltétlen megírom amint gép közelbe kerülök,hogy mi történt,hogy élte át a műtétet.Az biztos,hogy sokat fog számítani,hogy a saját fia fogja majd a kezét és végig ott lesz mellette. csütörtökön műtik,én péntek este jövök haza a fiammal.Az idősebb fiam Gábor hoz haza bennünket autóval.Azonnal írok.Jól esik nagyon,hogy még így ismeretlenül is gondolsz ránk és drukkolsz nekünk.Szia! cikicakk!
(válasz lapbarna 25. hozzászólására)


25. lapbarna2017-02-17 16:40
Kedves Cikicakk!
Nagyon örülök, hogy már jövő héten túl lesztek rajta! Biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz.
Elhiszem, hogy totál kimerültetek a 3 hét alatt.
Drukkolok nektek, és sok energiát küldök! :D
Ha van időd, majd jelentkezz a műtét után, legalább tudjunk veletek örülni!
(válasz cikicakk 24. hozzászólására)

24. cikicakk2017-02-17 14:56
Sziasztok Lányok!

Üzenetem főleg azoknak szól,akik drukkolnak nekünk. lapbarna,Joker Barney, Zebracsikó.
Túl vagyunk a 3 hét gyógyszer megvonáson.Senkinek nem kívánok ilyen 3 hetet.Az utolsó maga volt az idegösszeomlás.Úgy a párom,mint én is totál kimerültünk.Őt aggasztotta,hogy képtelen mozogni és a szellemi,mentális leépülése, ráadásul engem is féltett,hogy túl erőltetem magam és valami baj ér.Megmondom őszintén,hogy engem a mentális része jobban megviselt,mint a fizikai része.A forgatás,öltöztetés,fürdetés,már a 33 év alatt annyira belém ivódott,hogy szerencsére nem felejtettem el a fogásokat,így sokat segített az az ismeret,amit mint ápolónő szereztem.A szellemi állapota teljesen leromlott.A rövidtávú memóriája szinte elszállt. 3 féle magatartás forma jelentkezett nála. 1., túlmozgása volt,mikor is annyira hadonászott a kezeivel,hogy szinte lehetetlen volt megközelíteni.Ilyenkor egyfolytában beszélt,de semmit nem értettem abból amit mondott.2., ennél a formánál meg sem szólalt,csak nézett maga elé.Ha kérdeztem,nem válaszolt.Ha itatni akartam,nem nyitotta ki a száját.Egyszerűen keresztül nézett rajtam,mint ha ott sem lennék. kataton állapotba került.A 3. magatartás forma volt az,ami a legjobban kimerített.Ilyenkor mindenbe bele kötött.Semmi nem volt jó.Az étel túl meleg,vagy túl hideg.A tévé miért nem szól,a tévé miért szól, Nagyon magas a fej alja.Nagyon alacsony a fej alja.Ha körülötte voltam elküldött,ne ott tébláboljak körülötte.Ha elmentem mellőle pár perc múlva már rázta a csengőt és nagyon le lettem szidva,hogy hol a fenébe csámborogtam eddig.Tőlem Ő meg is dögölhetne,én örülnék neki, a gyerekek is alig várják,stb. Na ezt nagyon nehéz volt elviselni,főleg azért,mert Ő soha nem volt ilyen ember.Soha meg nem bántott volna egyetlen szóval sem.Sőt,ha valamiben hibáztam,még Ő vigasztalt.Attól tartottam,hogy ez az állapota már végleges marad.sajnos nem emlékezett rá miket mondott.
Most viszont nagy fordulat állt be. Ma délelőtt kaptuk a hírt Szegedről,hogy Február 23-án műtik.Pont a születésnapja. Az nap lesz 66 éves.remélem ez jó ómen és szülinapjára kap egy sikeres műtétet. 25 jövőhéten csütörtökön lesz,de már kedden be kell feküdnie.A két nap alatt csinálnak neki MRI, EKG, Teljes labor, és teljes belgyógyászati kivizsgálást. A műtét előtti napon a műtétet végző professzor és az aneszteziológus elbeszélgetnek vele.Gondolom elmondják neki,hogy mire számítson,mit fognak vele tenni,mit fog érezni,miért kell neki a műtét legnagyobb részében ébren lenni. Szerencsére a kisebbik fiam,aki mentőápolónak tanul,el tudta intézni,hogy benn lehessen a műtét alatt.Így a páromnak is jobb lesz,mert látja majd a gyereket és nyugodtabb is lesz tőle.Én is nagyon szeretnék ott lenni,persze nem a műtőbe,mert oda már engem nem engednek be.Ha még aktív ápolónő lennék,valószínű,hogy bemehetnék.Én csak a műtő előtti folyosón szeretnék várakozni,hogy lássam mikor kitolják,hogy első kézből ( illetve szájból) halljam,hogy jól sikerült-e a műtét.Szeretnék ott lenni vele addig még fel nem ébred. sajnos nem tudom mind ezt hogy tudom megoldani.Már 3 éve nem használhatok tömegközlekedési eszközöket. Ha valamiért Szegedre kell mennem vizsgálatra,akkor vagy betegszállító visz át,vagy egy ismerős akinek van autója.Súlyos pánik betegségem van,amit a sok ember látványa, a zaj vált ki.Szinte a pánik rohammal egy időben az epilepsziás roham is elő jön. Így csak olyan megoldás létezik,hogy valamelyik ismerőst kell megkérnem,hogy vigyen át.Vissza hozni már nem kell,mert a nagy fiamék Szegeden laknak.Gábor fiam Solton dolgozik és minden pénteken haza jön Szegedre.Csütörtök éjszaka náluk aludnék,így még pénteken is be tudnék menni Pistához. Persze a pánik roham az utcán is elkaphat,de ismerem a klinika környékét,tudom merre kell menni ahhoz,hogy a nagy forgalmú utakat elkerüljem. Tehát most már a célegyenesben vagyunk.Köszönöm nektek,hogy eddig is drukkoltatok nekünk.Kérlek benneteket,hogy még egy hétig gondoljatok ránk.Addigra már túl leszünk a nehezén.Jó lenne már egy héttel idősebbnek lenni. Amint túl vagyunk a műtéten megint jelentkezem.Addig is mindenkinek kellemes hétvégét kívánok. Cikicakk ( Maja)

23. cikicakk2017-01-14 16:47
Köszönöm a válaszod! sajnos nem nagyon találok olyan embereket az interneten,akiket már műtöttek ezzel a megoldással,de még hozzá tartozót vagy ismerőst sem nagyon.Téged találtalak és Joker Barney-t akik ismernek ilyen embereket,de nektek sem annyira közeli ismerős,hogy megtudjátok kérdezni tőlük. Nem tudom azt sem megtalálni,hogy ez a gyógyszermegvonási dolog csak mostanában jött be,vagy régen is így csinálták.nagyon sok cikket és videót megnéztem,de egyikben sem volt szó ilyenről. Igen,ez nagy szégyen az egészségügyre nézve,hogy kénytelenek a klinikák ehhez a megoldáshoz fordulni.Gondolom ha lenne pénzük,akkor nem küldenék a hozzátartozók nyakára az ennyire ápolásra szoruló betegeket. Már az első éjszakánk is elég nehéz volt.Legalább 6x felébredt és nem tudott a másik oldalára fordulni. 2x pisilnie kellett,de nem tudott felállni az ágyról és elindulni sem,mikor már segítettem neki felállni. Ilyen gondok voltak régebben is,csak nem ilyen gyakran egy éjszaka alatt. Hosszú 3 hét elé nézünk,de ha a sikeres műtét ezen múlik,akkor nem bánom,csak teljen már el ez a 3 hét.
(válasz lapbarna 22. hozzászólására)

22. lapbarna2017-01-14 13:55
Szia cikicakk!
Az ismerős csaj férjének évekkel ezelőtt ültették be az elektródát. Nem emlékszem, hogy mesélt volna ilyen megvonásról, de attól lehetett, mert nem olyan mélységben beszéltük meg, csak hogy mennyivel jobb, hogy megcsinálták.
Sajnálom, hogy az egészségügy ilyen szinten van, hogy hazaadják a nyilvánvalóan ellátásra szoruló beteget. Nem tudom, miért ilyen hosszú időre adják haza. Lehet, hogy ez a protokoll a műtét előtt.
Kitartást nektek!
(válasz cikicakk 21. hozzászólására)

21. cikicakk2017-01-13 17:06
Joker Barney,lapbarna!

Ti írtátok,hogy volt ismerősötök akinek ezt a műtétet megcsinálták. Náluk is volt ilyen gyógyszer elvonásos időszak, Ha volt és tudtok róla,akkor megírnátok,hogy mennyit romlott a gyógyszer elvonás alatt? Ők is ilyen hosszú ideig nem kapták a gyógyszereiket? Már csak azért kérdem,mert rettentően tartok ettől a 3 héttől amit itthon tölt gyógyszerek nélkül.

20. cikicakk2017-01-13 16:42
Szia! Jokey Barney-nek írtam,abban benne van milyen változást történt a párom állapotában.Mindenkinek aki drukkol nekünk köszönöm és amint van valami hír megírom.Köszönöm,hogy ilyen kedvesek vagytok velem.
(válasz zebracsikó 10. hozzászólására)

19. cikicakk2017-01-13 16:39
Szia! Megígértem,hogy írok ha változás történik. ma haza engedték,de a többit olvasd el az előző írásomban leírtam mi történt ma.Nem lusta vagyok írni,csak most alszik és bár mikor felébredhet és akkor már nem biztos,hogy vissza tudom kapcsolni a gépet.Téged is értesítelek,ha történik valami változás.Köszönöm a drukkolást,Szia!
(válasz lapbarna 13. hozzászólására)

18. cikicakk2017-01-13 16:36
Nagyon szépen köszönöm,hogy ilyen kedves és jóindulatú vagy velünk.Sajnos több gyógyszert már nem tudnak neki felírni,mert már így is májvédőt kell szednie és a gyomra sem tolerálja már a gyógyszereket.Egyre többször fordulnak vele elő emésztési problémák is,ami az orvos szerint a sok gyógyszertől van.Eddig ha az állapota ennyire leromlott akkor infúziós kúrára fektették be.Az kapta infúzióban,amit gyógyszerben,mert így több gyógyszer jut fel az agyba,nem bontja le nagy részét a szervezet.
Ma haza engedték,majd február7-én kell újra befeküdnie. 3 napja a klinikán elkezdték a gyógyszereit megvonni.Csütörtökre már egy szem gyógyszert sem fog szedni a parkinsonra. Fokozatosan egy hét alatt kell vele leállni.Aztán majd februárban mikor vissza megy,akkor elkezdik vissza állítani a gyógyszereit.Amennyiben 25%-nál többet javít az állapotán a gyógyszerek vissza állítása,úgy alkalmas a műtétre.Ha kevesebbet javul,akkor már nincs értelme megműteni,mert már az sem segítene. Nekem ezzel csak annyi gondom van,hogy a gyógyszerek mellett is az utóbbi két hónapban a napjai nagy részében csak segítséggel tudott bár mit is csinálni.( öltözni,vetkőzni,fürdeni,sétálni,felállni,leülni,stb) most 3 hétig,illetve 2 hétig semmilyen gyógyszer nem lesz a szervezetében,ami a parkinsont valamennyire is korlátozná.Attól félek,hogy jövő hét végére már teljesen mozgás képtelen lesz.Miért nem lehet ezt a klinikán megcsinálni. A kisebbik fiam most Egészségügyi szakiskolába jár,mentőápolónak tanul.Ők a hét 3 napján gyakorlatra járnak klinikákra,2 nap iskola. Ő azt mondja,hogy annyira kevés a nővér,hogy a klinikának sokkal könnyebb,ha a hozzátartozó ápolja a beteget,mint ha nekik kéne,ezért küldik haza.Én nem vagyok matematikus,de azt azért kitudom számolni,hogy annyit javul az állapota a gyógyszerek vissza adásával,amennyit romlik az elvételével. Tehát ha most benn tartanák,akkor jövőhét végére kiderülne mennyit romlott.Felesleges februárban megint befektetni és vissza felé is megcsinálni ugyan ezt.Ez a betegnek sem jó és a hozzátartozóknak sem. Én 53kg vagyok, a párom (most mérték a klinikán) 110kg.Igaz,hogy ápolónő voltam és ismerem a fogásokat ami megkönnyíti egy fekvő beteg mozgatását,de most már 62 éves vagyok,nem annyi mint akkor mikor még dolgoztam. Ráadásul itthon a körülmények sem adottak,mert az ágyat nem tudom elhúzni a faltól,így nem tudom megközelíteni mind a két oldalról,pedig úgy könnyebb lenne,de nincs hely a szobában egy bútor áthelyezéshez.Fogalmam sincs meddig fogom tudni ellátni,vagy meddig fog romlani az állapota. Eddig ha csak később vette be a gyógyszerét már látszott,hogy gond van.Még csak 3 nap telt el a gyógyszerek megvonásától,de a klinikától Szegdről egy barátja hozta haza autóval.Már ott egy beteghordó tolta ki az autóhoz,itthon meg a barátjával ketten rángattuk ki az autóból és támogattuk be az ágyig. Mi lesz,mennyit fog romlani február-ig. Örülök,hogy itthon van,mert hiányzott,de most félek is,mert a fiunk Kollégiumban lakik Szegeden, Mi meg Hódmezővásárhelyen lakunk.Egyedül vagyok,nincs segítségem.Amit ameddig tudom megteszem,de nem akarom elejteni,nem akarom,hogy tüdőgyulladást kapjon a sok fekvéstől,vagy felfekvéseket kapjon az állandó egy helyben való fekvéstől.Hétfőn betelefonálok a klinikára és megkérdezem,hogy be lehet-e hamarabb vinni,ha én már nem boldogulok vele. Most alszik,ezért tudok most válaszolni.Ha majd valami történik,akár jó,akár rossz,akkor majd írok.Szia,További szép napot.
(válasz JokerBarney 17. hozzászólására)

17. JokerBarney2017-01-12 09:30
Ez nagy előrelépés így, gondolom ijesztően hat az elég családra, de érthető, hogy ő fél. NAgyon drukkolok, hogy minden vizsgálati eredmény a várt legyen és mihamarabb sor kerüljön a műtétre.
Várható egyébként, hogy átállítják a gyógyszereit is?
(válasz cikicakk 16. hozzászólására)

16. cikicakk2017-01-11 17:38
Igen,tegnap feküdt be,de eredetileg infúzió kúrát kapott volna a leromlott állapota miatt.Mivel úgy döntöttünk,hogy vállalja a műtétet,így most borult a terv. Nem kap infúziót,hanem elkezdték az állapot felmérést.Ez azért kell,hogy megállapítsák alkalmas-e a műtétre-Elég sok vizsgálaton kell átesnie. EKG, Vérkép,de valami speciális,nem csak az ismert nagy rutin, többféle teszt a jelenlegi elme állapotáról, új MRI. Olvastam az interneten,hogy milyen vizsgálatok,de már ki ment a fejemből,hogy pontosan milyenekre lesz szükség,ahhoz,hogy megállapítsák alkalmas-e még a beültetésre.Azért is fontosak ezek a vizsgálatok,mert van egy várólista és az állapotától függ,hogy ezen a listán hová kerül. Úgy hallottam,hogy meg is lehet venni a lista elejére kerülést,de nekünk nincs erre pénzünk. Mi eddig is minden vizsgálatot kivártunk.nekem például tavaly márciusban adta MRI időpontot november 28-ra. A kezelőorvosa szerint fél éve van még,hogy beférjen a műthető kategóriába. naponta többször is telefonál és én hívom vissza,mert nekem olyan telefon csomagom van,hogy a hálózaton belül minden számot ingyen hívhatok.Szegénykém nagyon fél. Jönne már haza,mert még azt sem tudja,hogy meddig kell bent lennie. Ma estétől holnap estig nem kapja meg a szokásos parkinson elleni gyógyszereit. Ez is a vizsgálat része.Ebből derül ki,hogy mennyit hatnak a gyógyszerek rá.Szerintem már nagyon keveset.Túl régóta szedi és már hozzászokott a szervezete. Remélem hamarosan többet fogok tudni.Köszönöm,hogy érdeklődtél felőle.
(válasz JokerBarney 15. hozzászólására)


15. JokerBarney2017-01-10 08:47
Nagyon drukkolok Nektek!
Ma fekszik be a férjed, kitartást kívánok at egész családnak!
(válasz cikicakk 12. hozzászólására)

14. cikicakk2017-01-08 14:54
Köszönöm! nagyon jól esik,hogy más is gondol ránk és drukkol a műtét sikeréért.feltétlen megírom,bár milyen változás is áll be akár az állapotában,akár a műtét idejénél.Az már biztos,hogy vállalja,most az a kérdés már csak,hogy a várólista melyik részére kerül.Ha súlyosnak ítélik meg az állapotát,akkor eléggé előre kerül és az orvos szerint akár nyárra már túl lesz a műtéten.ha nem túl súlyosnak találják,akkor lehet,hogy csak év végén kerül sorra.Az a Baj,hogy az OEP országosan szabja meg a parkinson műtétek számát.Utána jártam, 4 város klinikája vállalja ezt a fajta műtétet. Budapest,Pécs, Szeged és ha jól emlékszem akkor vagy Kecskemét,vagy Debrecen.Jó lenne minél előbb sorra kerülni,mert egyrészt félek,hogy meggondolja magát ha túl sokat kell várni, a másik meg attól félek,hogy átlépi a műthetőségi állapot romlást és már nem vállalják. Köszönöm,hogy velünk érzel és mint ígértem is,feltétlen írok.
(válasz lapbarna 13. hozzászólására)

13. lapbarna2017-01-07 19:44
Drukkolok nektek! És persze, majd tudósíts!
(válasz cikicakk 12. hozzászólására)

12. cikicakk2017-01-07 15:11
Sziasztok Lányok! Látom nem túl látogatott a téma,remélem ez csak azért van,mert kevés a parkinsonos beteg.
Mi az utolsó beírásom óta döntöttünk,illetve én döntöttem a párom és a gyerekeim( 40 és 20 évesek) is egyet értenek velem.Január 10-én fekszik be a párom az infúzió kúrára és akkor fel is iratkozik a várólistára. Tegnap sokáig olvasgattam a neten és ott találtam egy oldalt ami segített dönteni A pécsi Neurológiai klinika 3 orvosa rakott fel pdf fájl-ban egy könyvet,amiben mindent leírtak a parkinsonról és a műtétről is.Leírták azt is kinek javasolják,de a kizáró okokat is. megírták,hogy van várólista,ami elég hosszú,de ott azért a sürgősebb esetek előnyt élveznek. A várólista nem azért ilyen hosszú,mert sok a parkinsonos beteg aki műtétre vár,hanem mert az OEP csak megszabott számú műtétet támogat évente.Most azon drukkolok,hogy a várólista ne legyen túl hosszú,mert amilyen rohamosan romlik az állapota,lehet,hogy év végére már a kizáró okok közé fog tartozni.Ha valakit érdekel ez a könyv,privátba szívesen elküldöm. Ha gondoljátok és érdekel valakit szívesen megosztom a további dolgokat is ami ezzel kapcsolatban tröténik. Sziasztok!

11. cikicakk2017-01-06 17:51
Igen,szerintem is.A gond legjobban azzal van,hogy a férjem rettentően fél. Főleg azért fél,mert ébren kell lennie.Egyébként is eléggé pánikos tud lenni minden orvosi beavatkozásnál.Ha fogorvoshoz megy,( ment) menni kellett vele,mert az érzéstelenítő után megpattant. 6 éve műtötték köldök és rekeszizom sérvvel,akkor egész biztos volt benne,hogy bele hal.Végrendeletet csináltatott,elköszönt minden ismerőstől,baráttól,stb Én akkor tudom csúnya dolog,de jót nevettem rajta,hisz ismerem ezeket a műtéteket,így nem is féltem.Tudtam,hogy altatják,így bíztam az orvosokban. Most azonban az agyában fognak matatni,ráadásul ébren lesz. Amit legjobban emleget a műtéttel kapcsolatban,hogy Ő nem fogja kibírni azt a hangot amikor a koponya tetőt vágják fel. Hiába mondom neki,hogy az nem olyan fűrész mint a flex. Nem forgó korong vág,hanem vibrációval működő gép,ami milliméterre pontosan be van állítva,így akkor sem tudnának bele vágni az agyába,ha ügyetlenkedne az orvos.Na meg szerintem agysebésznek már eleve csak biztos kezű orvos megy. Én is inkább attól féltem őt,hogy a stressz miatt lesz esetleg probléma vele.Ha ideges nagyon magasra fel tud menni a vérnyomása és a pulzusszáma is bőven 100 fölött van.Sajnos tudom,hogy kötelező ébren lennie,hisz ez a feltétele annak,hogy megszabják az elektróda pontos helyét. Én is egyre jobban a műtét mellett állok. Jövő héten kedden fekszik be a klinikára és szeretném ha addigra annyira stabil lenne a véleménye,hogy feliratkozna a várólistára. Ehhez csak az kell,hogy én rábeszéljem. Túl nagy a felelősség és túlságosan szeretem őt.
(válasz zebracsikó 10. hozzászólására)

10. zebracsikó2017-01-05 15:00
szerintem ha csak néhány százaléknyi javulást és az állapotromlás megakadályozását el lehet érni, akkor már megérte!

Jobbulást!

9. cikicakk2017-01-05 14:52
Köszönöm szépen!
(válasz lapbarna 7. hozzászólására)

8. cikicakk2017-01-05 14:51
Nagyon szépen köszönöm a te válaszod is.Örülök,hogy eddig pozitív eredményről számoltok be. Most már én is a műtét elvégzése felé hajlok. Rengeteg dolgot elolvastam az interneten is.Volt ami megijesztett,volt ami pozitívan hatott rám,de kb 50% ide ,50% oda volt a véleményem.Számomra az orvosi véleménynél sokkal fontosabb azoknak a véleménye,akik már átestek ezen a műtéten,vagy akik ismernek olyan embert aki már átesett rajta. Férjem orvosa szerint nála is genetikai eredetű a betegség.Férjem nem ismerte az Édesapja családját,mert még 2 éves sem volt mikor elváltak a szülei.Anyai ágon viszont senki nem volt Parkinsonos a családban. Édesanyja 99 éves korában itt nálunk halt me.Én ápoltam életének utolsó éveiben,de végelgyengülés volt a halál oka. Mikor kiderült,hogy a párom parkinsonos,akkor azt mondta az orvos,hogy az élet hosszát nem befolyásolja a betegség,csak az élet minőségét. Biztos olvastad,hogy én ápolónő voltam és legtöbbet elfekvő osztályon dolgoztam.Ma már sokkal finomabban fogalmaznak és rehabilitációs belgyógyászatnak,vagy krónikus belgyógyászatnak hívják. Elég sok parkinsonos beteget ápoltam,de tényleg egyik sem a parkinson miatt halt meg.Sajnos szerintem azért befolyásolja az élet hosszát is ez a betegség,mert a páromnál a depresszió egyre gyakoribb.A máj funkciós vizsgálatai is eléggé a türelmi határ tetején járnak,sőt néha az amyláz ( hasnyál mirigy problémát jelez) szintje is magasabb a kelleténél.Ezek a problémák a sok gyógyszer miatt vannak. A vérnyomása is elég magas a depis időszakban és a pulzusa is bőven 100fölött van.Ezekre a problémákra is gyógyszereket kap.Májkímélőt is szednie kell. Összesen reggel 13 szem gyógyszer,délben 7 szem és este 12 szem gyógyszert kell szednie. Ezek legnagyobb része a Parkinson ellen vannak. Fél évet adott az orvos gondolkodási időt,maximum ennyi az ameddig műthető. Nem a kora miatt (66 éves) hanem az állapota miatt.Egy bizonyos állapot romlás fölött már nem műtenek,mert nagyobb a kockázat,mint az eredmény.Köszönöm a segítséget,sokat számított amit írtál.Ha tudsz beszélni azzal akit műtöttek és hajlandó rá,próbáld kérlek kikérdezni milyen volt a mútét? Azt tudom,hogy az elektróda helyének meghatározásáig ébren kell lennie. A beültetés alatt már altatják,bár ez szerintem kórház és orvos függő is,hisz az agyban nincsenek fájdalom receptorok,így fájdalmat nem érez a beteg műtét közben.Inkább a lelki tényezők és a hangok elviselése lehet nagyon rossz. Fiam ápló képzőbe jár Szegeden és kértem,hogy ha van lehetősége kérjen meg egy idegsebészt,hogy benn lehessen egy ilyen műtétnél.Már sok műtétet látott,az idegsebészeten is voltak már gyakorlaton,de pont ilyen műtét akkor nem volt,csak balesetből származó agyműtéteket és daganat miatti agyműtéteket látott. Szia, és feltétlen megírom,hogy mi lett a döntésünk.
(válasz JokerBarney 5. hozzászólására)

7. lapbarna2017-01-05 14:28
Örülök, ha segítettem! :D
Sok sikert nektek!
(válasz cikicakk 6. hozzászólására)

6. cikicakk2017-01-05 14:17
Nagyon szépen köszönöm a választ.Tulajdonkép engem pont az ilyen válaszok érdekelnek.Az orvosok a tudományos részét mondják el,de engem inkább az érdekel,hogy aki átesett már rajta,annak mennyire volt sikeres a műtétje,hogy élte meg,mennyi volt a gyógyulási idő,stb Ha egyszerűen akarnék fogalmazni,akkor azok története érdekel akik már átestek a műtéten.
(válasz lapbarna 4. hozzászólására)

5. JokerBarney2017-01-05 09:06
Kedves cikicakk!

Nálunk a családban női ágon iden sok a Parkinson beteg, én személyesen még nem vagyok érintett, viszont a genetikai hajlamom megvan. Nagymamám gyógyszerezését a szintén Parkinsonos nagynénémmel felügyeljük, így 6-8 éve teljesen képben vagyok a betegséggel kapcsolatban. Nagymamám nővérét műtötték 5 éve, neki kb. 20 %-ot javult az állapota, ő ezt csodaként élte meg. Azóta sem romlott vissza arra a szintre az állapota, mint a műtét előtt volt.
Nagymamámnak is felajánlották a műtétet, viszont ő nem szerette volna, mi pedig ráerőltetni nem akartuk. Ahogy látom, bár sosem vallaná be, megbánta. Nagyon sok segítségre szorul, pont karácsony előtt feküdt egy hetet a Neurológiai klinikán, ahol sajnos pelenkát kellett viselnie, mert a nővéreknek nem volt idejük őt minden egyes alkalommal kikísérni a mosdóba. Ma már nem műthető sajnos.
Szóval szerintem érdemes belevágni, mert ha esetleg később jön a felismerés, hogy ez egy elmulaszott esély volt egy valamivel könnyebb életre, akkor ez könnyen mélyebb depresszióba sodorhatja a férjét.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan fognak dönteni, kérem írjon róla!
(Százezerszer oda-vissza beszéltem erről neurológusokkal és pszichiáterekkel nagymamám miatt, ha rajtam is diagnosztizálnák a betegséget, akkor a műtét mellett döntenék.)


4. lapbarna2017-01-04 15:46
Szia!
Én személyesen nem vagyok érintett, de ismetek egy csajt, akinek a férjének Pécsett ültették be az eszközt. Az életminősége 100%-ot javult. Nemrég az akksi lemerült, emiatt ismét Pécsett érdeklődtek, de kiderült, hogy Debrecenben is van 2 orvos, akik ezzel foglalkoznak.
Nem tudom, hogy neki milyen fajta betegsége van, Szegeden sem vagyok ismerős. Én csak egy laikus vagyok, és azt mesélem el, amit hallottam.
Jó egészséget nektek!
(válasz cikicakk 3. hozzászólására)

3. cikicakk2017-01-04 14:56
Sziasztok Lányok! sajnos látom kevesen vagy senki nem olvasta a beírásom,vagy éppen ha olvastátok is,nem tudtok semmilyen javaslatot,vagy éppen nem ismertek senkit aki ilyen műtéten átesett volna.Most pedig nagy szükségem lenne tanácsra,főleg olyan embertől aki maga is átesett egy ilyen műtéten,vagy ismer olyat aki átesett.Nálunk 41 éve egészségügyi kérdésekben mindig én döntök.A férjem és a fiaim is elfogadták a döntéseimet,mert úgy voltak vele,hogy ápolónőként csak jobban ismerek tüneteket,kezelési módokat,mint egy olyan ember aki egész más területen dolgozik.Ez így is volt még kb az 1985-ös évig.Én 1975-ben végeztem az ápolónő képzőt és nyugodtan kijelenthetem,hogy az orvostudomány a maihoz képest gyermekcipőben járt.Nem ismertek ennyi betegséget és nem ismertek fel ennyi tünetet.Az is igaz,hogy akkoriban fele ennyi káros anyag sem volt a levegőben és az élelmiszerek fele annyi káros anyagot sem tartalmaztak.A gyógyszer ipar sem árasztotta el az embereket ennyi féle gyógyszerrel,ami valljuk be,néha többet árt mint használ. Most viszont bajban vagyok,mert a tudásom itt semmit nem ér.Még ha orvos lettem volna akkoriban,akkor sem hinném,hogy tudnék tanácsot adni,hisz az agyműtétek akkor még inkább életmentéssel foglalkoztak és sajnos nem mindig sikerrel. ma már sokkal komolyabb felszereléssel és tudással rendelkeznek a kórházak és az orvosok.Még sem tudom,hogy most rábeszéljem a párom,vagy lebeszéljem a műtétről.Tőlem várja,hogy megmondjam mi legyen,de én félek bár melyiket is választani.Természetesen nem csak itt a Hoxán érdeklődöm.Írtam az Orvos Válaszol rovatoknak is.Nem először kérdeztem már azokon az oldalakon,de azt tudom,hogy átlagosan 2 hónap mire válaszolnak. Ráadásul egy orvos egész másképpen éli meg az egészet,mint egy beteg.Ezért lenne jó olyan embert találni aki maga is átesett egy ilyen műtéten. Megpróbálom ébren tartani ezt a Tudásbázis kérdést,hát ha előbb-utóbb olyan is elolvassa aki tud erről a műtétről valamit.Sziasztok,további szép napot!

2. cikicakk2017-01-03 15:47
Ki tud valamit a II-es típusú Parkinson elektródás agyműtétéről?

Férjemnél kb 15 éve állapították meg a parkinson kórt. Nem az a remegős fajtája,hanem a mozgást erősen leamortizáló II-es típusú.Ebben vannak On-OFF szakaszok.Az első időkben a rossz szakaszok 2b 2 havonta váltották egymást és pár óráig tartottak,maximum 1 napig.Ilyenkor segíteni kellett öltözni,vetkőzni,fürdeni stb. Ha túl erősek és gyakoribbak lettek ezek a szakaszok,eddig PK-Merz Infúziós kúrát írtak elő neki és ettől hónapokra vissza nyerte az eredeti mozgásának a 70%-át Most már szinte naponta vannak rossz periódusai.A délutáni időkben szinte folyamatosan és éjszaka is gyakran segíteni kell neki megfordulni az ágyban,vagy kikelni az ágyból,ha WC-re kell mennie. Kb 2 éve mondja a Neurológus kezelőorvosa,hogy egy elektróda beültetése az agyába rengeteget javítana rajta.41 éves házasok voltunk december 20-án és én még mindig nagyon szeretem és féltem. Ápolónőként dolgoztam a nyugdíjazásomig,de akkoriban ezek a fajta műtétek Magyarországon ismeretlenek voltak.Ha ismerték is itthon még nem csinálták.Mi Hódmezővásárhelyen lakunk és Szegeden műtenék.Nem sok időnk van gondolkozni azon,hogy bele vágjunk-e,mert a műtétet csak egy bizonyos állapot romlásig csinálják meg.Én epilepsziás vagyok,nekem is javasolták már agyműtétet,de nálam más a helyzet,mert egyenlőre gyógyszeresen elég jól vissza lehet szorítani a rohamaim számát,ráadásul látható nyomai a roham után nem maradnak.Tudom,hogy a rohamok nyomokat hagynak az agyban és annak működésében,de eddig a rövidtávú memória romlástól eltekintve nem vettem észre semmi kóros változást.Férjemnél viszont,mivel a Parkinson gyógyíthatatlan elég komoly állapot romlás történt,főleg az utóbbi két évben.Az I-es típusú elektróda beültetésekről tudok és láttam is a tévében több ilyen beteget a műtét előtt és után,ott tényleg sikeresek ezek a műtétek,bár elég nagy a rizikó ott is.II-es típusú Parkinsonnál viszont nem tudom ez mennyire lehet sikeres.Engem nem zavar,hogy Őtt öltöztetni,vetkőztetni,fürdetni,stb kell,hisz ismerem a fogásokat és ráadásul szeretem is őt annyira,hogy ez számomra nem okoz gondot.Az viszont nagyon rossz,hogy Őt idegileg nagyon megviseli az állapota. Nehezen fogadja el a betegségét,nehezen kezeli a rossz szakaszokat.Ilyenkor ingerült,vagy pont az ellenkezője,deljesen depresszív.Egyik sem jó.Én már megtanultam elfogadni az Ő betegségét,de ezek a hangulati ingadozások engem is kikészítenek.Én is erős gyógyszereket kapok a betegségemre és bizony gyakran nagyon nehezemre esik tűrnöm ha agresszív,türelmetlen.Nem bántott soha fizikailag,de mi úgy éltük le a több mint 40 évet,hogy szinte alig volt köztünk veszekedés.ha volt is,az inkább a 2 gyerek miatt,akik most 40 és 20 évesek.A fiatalabb szintén az egészségügyet választotta.Vagy mentőápoló,vagy sürgősségi ápoló szeretne lenni.Még egy éve van.Szerencsére ebben a hónapban pont azon a Klinikán vannak gyakorlaton,ahol a férjem is feküdni fog,csak nem az agysebészeti osztályon.Most még csak Pk -Merz kúrára fekszik be,de az orvos szerint kb még fél éve van dönteni.Kérlek benneteket,aki tud olyan esetről,aki már átesett ezen a műtéten,esetleg ismeri ezt a műtéti fajtát,az írjon választ.Előre is Köszönöm!

1. cikicakk2017-01-03 15:45
Ismeri valaki a Parkinson betegek elektróda beültetését az agyba?