Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


4112. Százas Evelin2017-12-09 13:11
Nekem se igen van több helyem. Az az egy sarok van a kertben egész nap benapozva, nagyon védett, szélmentes hely. Ezen kívül viszont csak félárnyékos van, az a fügének már nem jó. Fügedarazsat én még életemben nem láttam, azt se tudtam, hogy van olyan. (földigilisztáim már vannak importálva).
Ha sok fügét akarok, akkor hazamegyek, megpróbálom leszedni még a légy- meg méh invázió előtt. Ahogy megrepedeznek a fügécskék, egyből ellepi őket a rovar-sereg, a múltkor valósággal meg kellett velük harcolni.
Tormafölde... az jó hely lehet.
Megaszalódni egyébként az én fügém is képes a bokron, de én azt már nem akarom megenni. :-)
Azért van még egy ötletem: van most előttük egy törpe almafa, nagyon satnya, évek óta mást se csinál, mint haldoklik. Na azt kiirtom, több lesz a hely meg a nap is. :-)
Judit, nagyon sokat vagyok képes olvasni. Szelektálok is, persze. Van hogy már azonnal, fejben is... :-) De azt szeretem, hogyha minden infó bejön, aztán én úgyis sorrendbe rakom. :-)
(válasz bjudit55 4111. hozzászólására)

4111. bjudit552017-12-09 12:59
Ami érzésed szerint a legfontosabb neked, egyenlőre azt olvasd. :))

Sajnos a fügegyűjtési mániámat nem tudom kellően kiélni. Ennek oka a kis méretű kert, és a klimatikus elhelyezkedés. Ha nyugat Dunántúlon, ott Tormafölde tájékán élnék azon a mediterrán jellegű környéken, más lenne. vagy esetleg Pécs környékén, ahol meg tudták honosítani a fügedarazsat. Álom-álom!

Van olyan fórumtársam az indexen aki a Kőrös mellett lakik. Szintén fügemániás. Most készít egy igen komoly és szaktudást igénylő teleltetési rendszert, hatalmas fóliaházat épít amiben fügéket akar nevelni megfelelő klímában, természetesen bevonva a fügedarazsakat is, miket a most következő nyáron fog beszerezni. A francba hogy ez is olyan messze lakik tőlem, hogy egész napot venne igénybe hogy elvonatozzak-biszozzak hozzá. Lehetetlen. Jobb híján be kell érnem a fotóival. :)

Te nem tervezel más füge fajtákat ültetni? Pl. ami hamarabb kezd érni a tiednél, vagy megaszalódik a bokron, és hasonló furcsaságok. :)
(válasz Százas Evelin 4110. hozzászólására)


4110. Százas Evelin2017-12-09 11:27
Bakker, mikor alszik vajon egyáltalán ez a Szendi? Mire azt végigolvasom, valószínűleg hipochonder leszek. :-) Hacsak nem vagyok máris az. :-) Milyen kár, hogy kertészeti témákról nem ír. Kajákról viszont igen, már nem tudom, hány helyről köszön vissza a glutén.
De ezt majd valami más fórumban. Diétás is van ippeg elég. Bár ott erősen összefügg a kertészkedéssel, hogy a saját kertünkben azt termeszthetünk, ami abszolút csak a javunkra válik.
Judit, persze hogy te vagy a legjobb füge-fajták gyűjtője. Szerintem a málnáké is. :-)
Hálás kis növénykék azok.
Gyűjts erőt tavaszra, de le ne potyogj nekem a trambulinról. :-)
(válasz bjudit55 4109. hozzászólására)

4109. bjudit552017-12-09 10:29
Na pont az a megnyugtató, hogy képes vagy fogyni. legalábbis a pajzsmirigy szempontjából. :)

Látod, a füge máshogy viselkedik mint a többi növény. Ezt metszéssel nem lehet kordában tartani csak ideiglenesen, és azt is megbosszúlja.

Én különleges fajtákat körözök, de úgy tűnik (más fórumokon olvasottak alapján is), hogy már nálam vannak a hazánkban beszerezhető jobb fajták.
(válasz Százas Evelin 4108. hozzászólására)

4108. Százas Evelin2017-12-09 10:16
Köszönöm Judit, én mindent elolvasok amihez csak hozzáférek.
Meg fogom nézni azt az orvosilag bizonytalan TSH dolgot is. Hogy mik nem vannak... Nade fogyogatok én végülis folyamatosan. Mostanra eléggé belassult, de értem, tudom az okát, legalábbis azt hiszem. Judit, egyszerűen lefogyiztam az izomtömegből annyit, amennyit már megérez az anyagcsere. Van rá megoldás: súlyzó. Mint a trambulinod. :-) Én is elnézést kérek az eü. kitérőért.
A fügebokor terméseim zöldek, éretten világosabb színűek, alul kicsit lilásak. Kb. 5 cm-esek. Az elsők nyár közepén érnek, aztán van egy ütem késő ősszel is. Ezeket a bokrokat otthonról hoztam dugványként egy hatalmas bokorról, az kb. minden évben rogyásig van, de nem minden év sikerül neki, volt amikor zölden szedtem le ősszel két nagy vödörnyit, az is nagyon finom volt balzsamecetettel eltéve, képzeld az üvegben is továbbért.
Na az otthoni bokrot alaposan meg szokták metszeni. De azt már valahogy muszáj, mert ki akarja nőni a helyét. Idén pont a metszés miatt viszont nem volt rajta egy db termés sem. Várjuk a következő évet...
(válasz bjudit55 4107. hozzászólására)

4107. bjudit552017-12-09 08:52
Szívből örülök hogy félreértettelek. :) A bejegyzésedből az jött le hogy baj van, és küzdesz. Persze az írásban közölteket könnyebb félreérteni mintha szóban beszélgetnék. Örülök hogy jól vagy.
Ha valaki segít neked a cukorbetegség elkerülésében akkor biztos jó úton jársz, de ha szeretnél még tudományosan megalapozott információkat és javaslatokat, kérlek olvasd el Szendi írásait:
[link]
Az oldalon tekerj lentebb a C betűs írásokhoz. Ha már ismered, bocs.
Egyébként Szendi a pajzsmirigyes cikkeiben arról is ír, miért nem nem lehet biztosra venni az orvosi eredményt akkor sem ha jó a TSH.

Mindenkitől elnézést kérek amiért a kerti teendőktől ennyire elvittem a témát. Befejeztem.:))

Evelin milyen fügéid vannak? Leginkább az érési idő érdekel, másodsorban a termés mérete, színe. Köszi.
(válasz Százas Evelin 4104. hozzászólására)

4106. ... én2017-12-09 04:56
aranyos..
(válasz bjudit55 4103. hozzászólására)

4105. Százas Evelin2017-12-08 18:59
Nekem is van egy, irtó szereti a kerti munkákat. Őneki mindig ott kell lenni, ahol valami történik. :-)
(válasz bjudit55 4103. hozzászólására)

4104. Százas Evelin2017-12-08 18:58
Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszol? Nincs olyan problémám, nemrég csináltattam teljes vérképet, a TSH érték teljesen normális.
Más olyan gondom sincs, amiket említettél, de tény hogy stresszelek némileg a prediabetesz miatt, ez az a szakasz ahol azt még vissza lehet fordítani, lényegében ezért fogyózom is, méghozzá úgy, hogy a diéta szempontjait veszem elsődlegesen fontosnak.
Nem mondom, hogy pihekönnyű az örökös odafigyelés, de tudodmivan, inkább ez, minthogy rontsak valamivel a helyzeten. Nincs baj. Fegyelem van, az meg már tulajdonképpen rám fért. :-)
Nagyon kösz a füge tudnivalókat. Nem vagyok még ezek szerint elkésve semmivel. Szegény bokraim eddig egy téglarakás takarásában senyvedtek de élnek, nagyon is. Nagyon jó helyen vannak, egy örökké benapozott sarokban, nagy reményeket fűzök hozzájuk, és nem is szándékozom a véletlenre bízni. Mostmár örülök, hogy idáig nem metszegettem belőlük semmit, majd figyelem a hőmérséklet előjelzést és ha odaér az idő, akkor bebugyolálom. :-) Nem lesz itt semmiféle ördögi kör. :-)
(válasz bjudit55 4102. hozzászólására)

4103. bjudit552017-12-08 16:16
Pihen a kertészsegédem:
[link]

4102. bjudit552017-12-08 14:20
Az hogy ennyire vigyáznod kell hogy mit ehetsz meg, és fogyókúrázol, azt jelenti hogy keresgélni kellene az okokat mert ez nem normális. (Én is ezt tettem. De nem fogyózok, csak már régen lecseréltem a szerintem egészségtelent egészségesebbre és mértékkel eszem. Viszont a kontrollt egy percre sem veszíthetem el, mert azonnal felszökken 1-2 kiló. Kiderítettem hogy pajzsmirigy alul működésem van, ezért amíg ez nem rendeződik, nem fogyok egy dekát sem.

Esetleg nem száraz a bőröd? Nincs székrekedésed? Van elég energiád? Ha ezekkel gond van, mérd meg a reggeli testhőmérsékletedet is. Ha alacsony, ezzel együtt meglehet hogy pajzsmirigy alul működésed van. Erről részletesen és a hízással kapcsolatban ajánlok figyelmedbe egy nagyon hasznos cikket:
[link]

Füge takarását elég ez után elkezdeni. Bár én is téliesítettem már kettőt, de most hogy enyhülés jön megint, várok a többivel. Akkor szoktam, mikor -10 foknál hidegebbet jósolnak, és akkor bontom ki, mikor már nem lesz -10 foknál hidegebb.

Legjobb a vesszők csúcsát is megmenteni. A füge úgy viselkedik elfagyás és metszegetés esetén, hogy őrületes növekedésbe kezd azért, hogy újból megteremtse az egyensúlyt a gyökérzet és a korona között. Őszre nagyobb lesz a növény, mint ha érintetlen maradt volna. A termés érlelése későbbre tevődik, mert a növénynek a növekedés fontosabb. Ezért a füge vagy későn érik be, vagy egyáltalán nem, a beavatkozás mértékének függvényében. Az ágak növekedése nem csak erőteljes lesz, de tovább is tart, ezért nem lesz idejük beérni ősszel. Ezzel elindul egy ördögi kör. Az éretlen vesszők ismét elfagynak,...
(válasz Százas Evelin 4101. hozzászólására)

4101. Százas Evelin2017-12-07 13:43
Oh, nem is tudom már, milyen az a finomított cukor. Pláne liszt... Ezek elég régen száműzve lettek. Az aszalt gyümiket is csaknem száműztem már, de néhánnyal azért kivételt tettem, pont azok miatt a tulajdonságaik miatt, amikről írtál. Mégiscsak került aszalt áfonya a zabkekszbe, mazsi a köles-kásába stb. Csak egy kicsi.
Megforrt az olajos pari? Na akkor majd figyelek rá. Leszorítgattam ugyan pálcikákkal hogy ki ne lógjon, eddig még benne van az üvegben. Igaz, abból csak három kis üveg van. Száraz volt sok, de miután a fiam rájött hogy az jó, jövőre többet termelek. :-)
Az egyik pari aszalvány annyira kiszáradt, hogy azt én is ledaráltam, aztán még úgy szétterítve is számigattam tovább. Az nagyon jó. Rászórom mindenre, ami paradicsom-ízű kellene hogy legyen. Pl. mozzarella sajt szeletekre. Olívaolajjal. Isteni. :-)
Nálam gyümis yoghurt se rúg a labdába. Csakis natúr. Odaadtam a fiamnak minden megmaradt pálcikás jégkrémemet az átkos időszakból. :-)
Örülök viszont a nyárom nagyhirtelen üvegben eltett nagyon picit ecetes cukkininek, az egyszerűen még magában is jó, meg mindennel variálva is jó.
Most is lehet vajon még fügét takarni? A tövét már betakargattam jó sűrűn falevelekkel, de az ágait nem. Gondoltam, majd ameddig lefagy, addig le is vágom tavasszal. Érdemes azzal szerinted még valamit variálni? Alszik a kert, de én nem. Szép napsütéses időben most is bármit megcsinálok. :-)
(válasz bjudit55 4100. hozzászólására)

4100. bjudit552017-12-07 13:28
Természetesen a folyadékvesztés miatt koncentrálódik a cukor, de nem csupán az. Amennyivel több cukrot eszel egy maréknyi aszalvánnyal mint friss gyümölccsel, annyival több rostot is. Ami ugyanúgy lassítja a cukrok vérbe jutását mint a lédús gyümölcsnél.Nem gondolom hogy veszélyesebb lehet elfogyasztani egy szelet nyers krékert ami kifejezetten egészséges összetevőkből áll kiemelném az élő enzimeket az élen, mint megenni 1 szelet süteményt ráadásul bűntudattal, mert éppen fogyózol esetleg. Mi is van a süteményben? Legtöbb esetben finomított cukor, finomított liszt, és margarin.

Paradicsomot is aszalok, idén szárazon hagytam simán egy dobozban a konyhapulton mert a tavalyi olajos mind megforrt. A szárazból még van kevés, de nagyon beosztom. :) Készítettem paradicsom port is csak próbaképpen, de nagyon jól sikerült.

Összességében jók a tapasztalataim az aszalványokkal kapcsolatban. Semmivel nem édesebbek mint pl. a gyümölcsös joghurt, a sütike, a fagyika, viszont sokkal egészségesebbek. Szerintem. :)
(válasz Százas Evelin 4099. hozzászólására)

4099. Százas Evelin2017-12-07 13:02
Judit, szia-szia. Nagyon finomak lehetnek az aszalványaid, máktej, minden. Én nyáron a túlméretezett paradicsom termést aszalgattam a napon, amit igen jól tettem, a fiam azóta megette az egészet.
Én viszont nem mertem volna belőle jóllakni, és így vagyok az összes többi aszalt cuccal is: koncentráltan cukrosak. Max. csak valami rostos dologba belekeverve jöhetnek számításba (fogyi alatt). Neked erről milyen tapasztalataid vannak?


4098. bjudit552017-12-06 14:55
Készítettem megint máktejet.
A krékert ropogósra akarom szárítani, de tudom hogy kicsit megereszkedik egy idő után. Kitolok vele. Teszek bele egy maréknyi csíráztatott hajdinát abban bízva, hogy a hajdina szemek akkor is ropognak majd, ha a többi alkotó elem már nem. :)

4097. bjudit552017-12-06 11:50
Nem is gondoltam hogy ennyire figyelsz. :)

Kedvcsinálónak leírok 1-2 nagyon egyszerű, és egészséges nassolni valót:

- Aszalt alma:
Mosás után félbe vágom az almát, kivágom a magházat, majd a fél almákat mérettől függően 5-6 szeletbe vágom. Aszaló tálcájára rakom, tetejüket megszórom pici fahéjjal. 38, max. 40 fokon délelőttől estig aszalom. A szeletek külső részei szárazak, kicsit aszaltak lesznek, a belsejük alig változik, lédús. Mennyei csemege, este is szabad.:)

- Máktej:
5 csapott ek. mák, 5 dl ásványvíz.
nekem 600w-os turmixolóm van, ezzel 3x1 perc turmixolás után kész a máktek. leszűröm, 24 órán át iható, de hűtőben kell tárolni. Nálam nem marad. :)

- Mák töret felhasználása:
1 banánt 1 almával pici vízzel sűrűre turmixolok, egy tálban összekeverem a máktörettel, teszek bele ízlés szerint mézet, fahéjat, durvára aprított diót, maréknyi mazsolát. Ne legyen leve! Ha van, pici kókuszlisztet adok hozzá, az gyorsan felveszi. De ha lehet inkább anélkül. Kóstolás útján döntjük el hogy jó-e az ízesítés. Ha nagyon finom és megállom hogy ne egyem meg, rákenem az aszaló tálcán egy tapadásmentes lapra, bejelölöm a majdani szeletek helyét, és max. 40 fokon aszalom. Ha száraz a teteje megfordítom, lehúzom róla a tapadásmentes lapot, és szárítom tetszőleges ideig. Lehet nagyon ropogósra, de szeretem ha puha akkor is.

- Régebben a máktöretből muffint sütöttem. Sokkal egyszerűbb, de a nyers aszalt krékert jobban szeretem. :)

- Egyszerű dió golyó:
30 dkg őrölt dió, 10-15 dkg alkoholos italba vagy vízbe áztatott mazsola, méz ízlés szerint.
Összekeverem, kis golyókat formázok belőle. A golyókat őrölt kókuszreszelékbe forgatom. Azért őröltbe, mert jobban és több rátapad. :)

Ezek az édességek az ünnepi asztalon is megállják helyüket.

Idén is olyasformán téliesítem a fügét mint tavaly, de most többen vannak, a csomagoló anyagom meg kevés.
(válasz csgybzs 4096. hozzászólására)

4096. csgybzs2017-12-06 10:53
Tavaly is olyan jól megcsináltad a fügéket. Idén az nem jó ötlet?
Nálunk is alszik már a kert. Fel lett rotálva és most már csak a pipik kapirgálnak rajta. Őszre még ültettünk pár gyümölcsfa csemetét és ennyi. Betakartuk a fákat, szőlőket, kiwit.
Én már most nagyon várom a tavaszt! :)

Judit olvasom a főzős fórumban, hogy mennyi finom nyers cuccot, meg aszalványt csinálsz. Ha van recepted, szívesen venném, akár ide is, szerintem senki nem haragszik érte.
Köszönöm.

4095. bjudit552017-12-04 11:42
Most rendelem meg a jövőévi tápsómat és vetőmagomat a gazdaboltban, mert a mai rendeléseket ingyen szállítják ki. Hátha érdekel még valakit. :)

4094. bjudit552017-12-02 10:37
Mindenkinél alszik a kert? :)

A fügék téliesítésén töröm a fejemet. Hamarosan sort kell keríteni erre is.

4093. ... én2017-10-30 12:26
Úgy néz ki, megúsztuk..eddig.Volt nagy szél, de talán a hegy lefogta a lendületét, minden maradt a helyén.

4092. Százas Evelin2017-10-29 13:36
Pesten is nagyon viharos a szél. Nincs már semmi, amit felborogathatna elrámoltam. De a kínai szellőrózsákra nem gondoltam, az ugyan magától is elfekszik mert súlyos és rém magas, de azokat korában már kikötöztem. Olyan aranyos virágocska. Egész a fagyokig nyílik, nagyon dekoratív is. Most látom az ablakból, hogy a kikötözetlenek nagy része már fekszik. Na, majd ha elmúlt már ez az orkán, feltámasztom őket. :-) De most nem megyek ki, nem én. Még engem is felkapna... :-)

4091. bjudit552017-10-29 12:41
Én is mindent biztonságba helyeztem. Nálunk már nagyon erős a szél, 140 km-es lökéseket ígérnek. A nyáron 165 km szél pusztított. Ami ezt kibírta, remélem most sem károsodik.

A gépemet is kikapcsolom, mert áramszünet lesz. ne az kapcsolja ki. :))

Kitartást mindenkinek!
(válasz ... én 4090. hozzászólására)

4090. ... én2017-10-28 13:30
Erre felénk holnapra cudar időt jósolnak...
Most hordtam be a nyaraló szobanövényeimet, meg az
egzótákat. Kikötöztem mindent, ami borulós, leszakadós, remélem nem lesz baj. Kicsit félek, ekkora szelet (110 km/h)erre még nem jósoltak, de a fele már volt, és az is ijesztő...Csak a tető maradjon meg.

4089. Százas Evelin2017-10-23 12:45
Megnyugodtam. :-) Bár vannak olyan égtájak, ahol az ilyesmi is fenn van az étlapon. :-)
A virágtáp biztos nagyon jó, na erre viszont most épp nem kaptam ingerenciát. :-)
(válasz bjudit55 4088. hozzászólására)

4088. bjudit552017-10-23 10:54
Természetesen nem isszuk meg. :D
1:10-es hígításban szokták virágok öntözésre használni, vagy a veteményesben bármire. A legjobb tápoldat.
(válasz Százas Evelin 4087. hozzászólására)

4087. Százas Evelin2017-10-23 10:47
Ja, írtál valami olyat is amit nem tudok hova tenni. Giliszta tea? Az is valami kertben használatos anyag lenne, vagy netán más? /Juj.../ :-)
(válasz bjudit55 4085. hozzászólására)


4086. Százas Evelin2017-10-23 10:33
Igen, olyasfajta papírt egy keveset raktam én is. Azt a diszperzites vödrös giliszta tenyésztést egy itteni videón láttam, nekem se jutna eszembe iratmegsemmisítővel készült irodai papírral kínálni azokat az állatkákat.
20 dkg az azért már elég sok lehetett. De gondolom elő lehetne annyit állítani egy peca-doboznyi 10-20 db-kából is, csak nem most, mert ezek csak nyáron hajlandók szaporodni. Azt hiszem, csak nyáron.
Lesz komposzt a kertben. Már jövőre is egy kicsi, aztán meg egyre több. De most is jól megraktam levéllel az ágyások helye egy részét, ezzel még nem végeztem de most randa esős az idő. Csak ott ástam be, ahova a gilisztákat kiengedtem, "akik" rögtön be is húzódtak a földbe. Akkor még szép napos idő volt, milyen kár is hogy már elmúlt.
Locsolni meg már nem locsoltam pótlólag, várható volt az eső, már itt is van. Csak oda tettem a levél réteget ahol már tiszta a talaj, a málnák tövébe, a gilisztás hely meg a spenót vetemény fölé.
(válasz bjudit55 4085. hozzászólására)

4085. bjudit552017-10-23 09:25
Papírt, (csomagoló papír, szalvéta) valóban lehet tenni a komposztálóba kis mennyiségben. Nem pusztul el tőle a giliszta , de hogy szeretné és abban örömmel rakná a petéit, kétlem. Bár ha tisztán növényi eredetű festék és ólom nélküli, meglehet.

Mikor kezdtem a kertem feljavítását és hozzáfogtam a komposztáláshoz, nyár végén kaptam fórumtárstól postán 20 deka gilisztát. :)) Kincsként kezeltem. :) Szaporítani is akartam, közben gilisztateát is akartam készíteni. Ezt festékles vödörben, lakásban 20 fokon tartva tavaszig valósítottam meg. Nem kell hogy szutykosnak gondoljatok mert ilyesmit behoztam a lakásba. A fehér vödör lehet teljesen tiszta, szaga pedig nincs a cuccnak, egy csendes sarokban simán meghúzza magát tavaszig.
Ennek megoldását nem fogom itt taglalni mert hosszadalmas, de sokat olvashatsz erről is okos oldalakon. :)

Azt nem tudom hogy földigilisztával is működne-e a dolog, de egy biztos:
Ha mielőbb komposztot raksz a kertedre amihez nagyban hozzásegít a trágyagiliszta, nagyon hamar elszaporodik a kertedben a földi is. :)
(válasz Százas Evelin 4084. hozzászólására)

4084. Százas Evelin2017-10-22 09:44
Megnéztem most pár dolgot a neten. Láttam, hogy egy pecás aki egy szál festékes vödörben tenyészti a gilisztát, összeaprított papírt tett a vödör közepére, az is megfelelő az állatkáknak a szaporodáshoz. Igen ám, de az leginkább csak nyári melegben történik. Ezek szerint az én "kajám" jó ugyan, de szaporodni mostmég nemigen fognak, ha túlélik a telet akkor esetleg már inkább.
Nade a talaj mélység... Ezek akár 3 m-es függőleges járatokat is készítenek, hát arról tényleg fogalmam sincs, van-e itt néhol annyi is, vagy nincs. Vélhetőleg nincs, és valóban pont amiatt nem éltek itt eddig ilyen állatkák.
Hát majd meglátjuk. Vak is azt mondja... :-)

4083. Százas Evelin2017-10-21 20:00
Neem. A nagyobb méretűt vettem, mert kétféle van a pecaboltban. Az amit vettem, az nagy, vastag (ne tessék somolyogni) a boltos is mondta hogy az földigiliszta, de én is megismerem, nem a pesti aszfalton születtem. alán a kiseb méretű az amit írsz, a trágyagiliszta. Ha tudom, hogy olyan is van, szórtam volna a komposztra is, mert abban minden volt (bogarak sőt csótány, meg egér) csak az nem.
A levél viszont lehet, hogy nem lesz nekik jó takarmány. Meg se locsoltam ott a földet, azt holnap reggel majd pótolom, addig mostmár csak-csak kibírják. Azok a levelek mondjuk most még nem túl szárazak. Azt még meg tudom csinálni, hogy amit csak ráterítettem azt lehúzom, és ások be nekik zöldet. Azzal talán ellesznek a hidegekig. Mér, télen mit esznek? Akkor már semmit, ugye?
(válasz bjudit55 4082. hozzászólására)