Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


4083. Százas Evelin2017-10-21 20:00
Neem. A nagyobb méretűt vettem, mert kétféle van a pecaboltban. Az amit vettem, az nagy, vastag (ne tessék somolyogni) a boltos is mondta hogy az földigiliszta, de én is megismerem, nem a pesti aszfalton születtem. alán a kiseb méretű az amit írsz, a trágyagiliszta. Ha tudom, hogy olyan is van, szórtam volna a komposztra is, mert abban minden volt (bogarak sőt csótány, meg egér) csak az nem.
A levél viszont lehet, hogy nem lesz nekik jó takarmány. Meg se locsoltam ott a földet, azt holnap reggel majd pótolom, addig mostmár csak-csak kibírják. Azok a levelek mondjuk most még nem túl szárazak. Azt még meg tudom csinálni, hogy amit csak ráterítettem azt lehúzom, és ások be nekik zöldet. Azzal talán ellesznek a hidegekig. Mér, télen mit esznek? Akkor már semmit, ugye?
(válasz bjudit55 4082. hozzászólására)

4082. bjudit552017-10-21 18:13
Igazán dicséretes az igyekezeted.. :))

Horgászboltban kis vörös trágyagilisztát vettél, ami a kerti földben elpusztul. Azok a komposztálóba valók. Mikor érlelődik a komposzt, a giliszták még átrágják, és ettől lesz igazán értékes a komposzt.
Ha gilisztát raksz a kertbe, nedves legyen a föld, meg is locsolhatod. A gilisztákat teheted 1 kupacba is, majd mennek ők amerre akarnak. Száraz falevelek között elpusztulnak.

Eső után ha nem hűl le hirtelen a föld, több gilisztát fogsz találni. Most a szárazság miatt a mélyebb rétegekbe lehúzódnak. De szétnézhetsz árnyékos, nyirkos helyeken virágcserép, vagy tégla alatt is. Siess felkapni a gilisztát ha találsz, mert pillanat alatt behúzódik a járatba.
A kertben csinálj kicsi gödröt, önts bele vizet hogy sáros legyen, és csak dobáld rá a gilisztákat.
(válasz Százas Evelin 4081. hozzászólására)


4081. Százas Evelin2017-10-21 17:58
Judit, csináltam egy giliszta-farmot. :-) Tudom, ez alatt valami tenyészetet értenek, na szóval én csak megpróbáltam őket betelepíteni. Egyenlőre most még csak pár nm-en, de majd haladgatok tovább. Beástam ott egy nagy zsák levelet, szétengedtem és egyenletesen szétdobáltam a vadállatokat, aztán terítettem rájuk még egy zsáknyi levelet.
A szüleim kertjében 3 azaz három példányt sikerült kiásnom, apám nyilván megunta nézni, mondha hogy vegyek pecaboltban. Hah, tényleg. 140 ft-ért van vagy 20 db egy dobozkában. Két dobozkányit szórtam szét, plusz az otthoni hármat. :-)
De ezeket etetni kell. Elég vajon nekik a levél? Ahogy láttam, abban a pecaboltos dobozkában valami gabona magvak is voltak nekik betéve. Én nem nagyon ismerem az ízlésüket...:-) Nem kellene még valami más takarmányt is odaszórnom nekik? Nehogy panaszkodjanak itt nekem az ellátásra... :-)

4080. bjudit552017-10-20 14:13
Semmitől nem véd meg egyik sem, viszont színesebbé teszik a kertet.
(válasz ... én 4079. hozzászólására)

4079. ... én2017-10-20 12:03
"Ha szeretnénk növényeinket megvédeni a kártevőktől, ültessünk az ágyások köré levendulát, büdöskét, vagy metélőhagymát, mert ezek elűzik a kártevőket."
Mi erről a véleményetek?

4078. ... én2017-10-19 13:43
Képzeljétek, a fekete hunyorom hozza a virágot!
(pedig hol van még a karácsony!)

4077. Százas Evelin2017-10-19 10:20
Köszke, roppant élménydús. :-)
A komposzttal kapcsolatban biztos van még mit tanulnom, az jó hogy írtad, a felső réteg segíti az alsóbb érését. De egyebekben én a tőlem megszokott :-) tudományos alapossággal jártam el. 1:4 arány szén és nitrogén meg minden. :-)
No mostmár én is eltűnök. :-)
(válasz bjudit55 4076. hozzászólására)

4076. bjudit552017-10-19 10:04
Nem tudtam megállni, kerestem neked kukacot hogy lásd a különbséget:
[link]
A gilisztának nincsen ilyen életciklusa. Annak petéje van, amiből szintén giliszta kel ki. Hím és nő ivarú (vagy hogy mondják), de a megtermékenyüléshez mégis 2 egyedre van szüksége. Na nem ragozom tovább. :D

Rakjad a komposztot tovább, a teteje mindig nyers marad, esetleg száraz. Mindig a felső réteg segíti hozzá az alsóbb rétegeket az éréshez. Legjobb ha beírod a keresőbe a komposzt szót, hogy kitanulhasd a jó komposzt készítés fortélyait. Nem csak abból áll hogy egymásra hányom a gazt.

Jó kertészkedést, most már tényleg eltűnök.
(válasz Százas Evelin 4075. hozzászólására)

4075. Százas Evelin2017-10-19 09:51
Nem kukac? Hát én kérek elnézést. :-) Otthon úgy hívtuk. De tudom, hogy az földigiliszta. Meg fogom próbálni betelepíteni őket.
Aha, nyáron én is megdöbbenve tapasztaltam, hogy az a komposztrakás valami feneketlen bendőjű, akármennyit pakoltam rá, az mindig lement szinte ugyanarra a szintre. Jó hogy mondod, majd szórok rá egy kis pétisót is, aztán még egyszer megkeverem, azt mostmár nem rakom tovább. Most egyébként végre elég magas. :-) Az lesz a tavasszal felhasználandó, de a napokban létesítek máshol egy másik alapot, mert télen is van konyhai hulladék, mostmár nem akarom elpazarolni az ilyen szervesanyag "kincset".
A tiéd már biztos irtó jó lehet. :-) Nekem nincs vakondom. Hogy is lenne, mikor itt még giliszta sincs... Akkor majd mulcsozok. Nekem is van egy kis málnásom, azt már rendberaktam, kap majd most alulra levél takarást. :-)
Itt most köd van, ez lehet hogy már intő jel. Az mondjuk nem akadálya némi további kapirgálásnak, de azért napsütésben jobban esne. Neked is örömteli kertészkedést kívánk!

4074. bjudit552017-10-19 09:20
Próba-szerencse! nem olyan kevés az a 60 centi.
(válasz Százas Evelin 4072. hozzászólására)

4073. bjudit552017-10-19 09:19
Így igaz. Ha jól érzi magát a giliszta, gyorsan szaporodik.
Meg fogsz lepődni a mostani zöld hulladék láttán, mikor érett komposzt lesz belőle mennyire kicsi adag lesz. :)
Én is csak 2-3 éve rakosgatom a komposztnak valót raklap keretek közé. Irdatlan mennyiség zöld és barna hulladékot halmozok bele és pétisót is használok hogy gyorsabban érjen. Tavaly még rostálva tudtam csak használni, idén tavasszal nem voltam olyan kondiba hogy "kibányásszam", de most a napokban megpiszkáltam pár vödör erejéig az alját oldalról. :))Meglepődtem. Olyan mint az omlós sötét barna, fekete föld. nem kell rostálni. Tavasszal bontom ki, jó sok lesz. :)) Most ástam be a kertbe egy keveset, de nagy részét a málnásban gondoltam elteríteni. Ide rakni fogok egy csomó falevelet is. Így ellátom tápanyaggal, nem szárad ki a föld, és a gyom sem nő majd. :)

A giliszta nem kukac. Idén is vihetsz a kertedbe, és tavasszal is egy zacskóval. Amennyit csak bírsz. Ha nincs vakondod, szerencsés vagy!

Zöld hulladékot, fű nyesedéket, kihúzgált dudvát nyugodtan hagyhatsz a sorok között is. A mulcsozás hasznos dolog, én a vakondok miatt hagytam fel vele.

Egy ideig nem jövök most, mert a szép időben be szeretném hozni a kinti munkában a lemaradásomat.

Örömteli kertészkedést mindenkinek! Használjátok ki az utolsó szép napokat!
(válasz Százas Evelin 4071. hozzászólására)

4072. Százas Evelin2017-10-18 20:12
?ármint a talaj alatti feltöltést érted, ugye?
Csak a hátsó rész kapott bombatalálatot, de ippeg ott van a mostani veteményes. Hát azt én sem tudom, milyen mélyen húzódnak le télen azok az állatkák. Lehet, hogy kevés nekik a 60 cm? Akkor aligha tudnak itt megmaradni.
De voltaképpen nem tudom, hol milyen mélységben van az a valamikori alulsó töltés. Amit megtaláltam, az mindenféle törmelék beton meg kő db-ból állt. Gondolom, épület maradványok voltak.
(válasz bjudit55 4070. hozzászólására)

4071. Százas Evelin2017-10-18 20:03
Meg is értettem. :-)
Oh, már van egy jó nagy komposzt rakásom. Idén nyáreleje óta raktam. De a nagyrésze kelleni fog tavasszal egy tervezett magaságyásba, ezzel a mostani mennyiséggel jövőre még nem sokra megyek. De csinálni fogom folyamatosan a komposztot. Most még az is nagy öröm, hogy az ilyen-olyan kultúrnövény hulladékokat nem kell kukába gyömöszölni (nagyon sok van) és a komposztálás előtt az bizony igen problematikus volt.
Hát akkor leások egy csomó levelet, az nekem is van, de nem gond még többet is szerezni, aztán hozok otthonról import kukacokat. :-) Már rég foglalkoztat ennek a gondolata. Legalább mostmár tudom, hogy nem is hülyeség ez. Etetni kell őket, akkor remélhetőleg majd szaporodnak itt nekem. :-)
Mégegyszer kösz!
(válasz bjudit55 4069. hozzászólására)

4070. bjudit552017-10-18 19:57
Azon gondolkodom, hogy a giliszták télen milyen mélyen húzódnak vissza a földben. Le van kövezve az egész kerted? beton, vagy tégla? Ha tégla, lehetnek hézagok közte, és az jó.
(válasz Százas Evelin 4068. hozzászólására)


4069. bjudit552017-10-18 19:37
" Hát van különbség. " Erről beszéltem.

Legyen humuszban gazdag a kerted, akkor megmaradnak a telepített gilisztáid és sokasodnak. Első körben beáshatnál annyi falevelet amennyit csak bírsz. Ha tavasztól lenne lehetőséged komposztálni, az nagyon sokat jelentene a földed élővilágának. Ezt a növények is meghálálják.
(válasz Százas Evelin 4068. hozzászólására)

4068. Százas Evelin2017-10-18 19:31
Vaksi voltam, vakondvadászt akartam írni. :-) Jó, ok., akkor majd tavasszal mustározok. Már itt van a kilós zacsi. Szerencsém volt, a két 50 g-ost nem kellett átvenni és kifizetni, az egymagában 780 ft lett volna. A kilós meg 1490. Hát van különbség.
Nagyon köszi, mostmár mindent tudok, mindent értek, csak azt nem, hogy nálam miért nincsenek giliszták. Én elég sokat turkálok, most is felástam a spenótnak kb. 5 nm-t, de egy árva kukacot se láttam. És még sosem. 7 év alatt egyet sem.
Arra gyanakszom, hogy ez valamikor bombatalálatos hely volt (az idős szomszéd mesélte) és azután fel lett töltve. Nyilván nem termőfölddel. A kert szélénél egyszer már meg is találtam az alsó köveket, kb. 60 cm mélyen.
Ezért nincs vajon kukac? Be lehet azt vajon telepíteni? :-) Fogdoshatnék odahaza a szüleimnél párat...
(válasz bjudit55 4067. hozzászólására)

4067. bjudit552017-10-18 19:08
Nem tudom az a szó mit jelent, de biztos jót. :))

A most beásott levelek nem fogják a jövő évi gyomosodást meggátolni. De az idén vetett mustár sem, még ha időben történik akkor sem.

A beásott falevél komposztálódik a földben, táplálék a gilisztáknak,és hasznos ásványi anyagokat jelent a jövő évi veteménynek. Általa lazább is lesz a talaj. Ha elteríted a leveleket, a giliszták be is húzgálják maguknak amennyit bírnak.

A szeptemberben vetett mustár gyökere viszonylag mélyen behatol a földbe, megfelelően megnő a zöld része is. Mikor megfagy az a kb. 20 centis növény tömegesen, elterül a földön, a gyökere szétesik a talajban. Tavasszal ha legereblyézed, alatta porhanyós, veteményezésre kész talajt találsz. Nem kell felkapálni sem, csak húzni a rónát és veteményezni.

Tavasszal ha már nincs fagyveszély, szintén lehet vetni. Nem rónára mint a petrezselymet, hanem rászórjuk a felszínre, és gereblyével sekélyen beledolgozzuk. Nem kell megöntözni. Tegyük fel, oda paradicsomot akarsz majd május elején palántázni. Azokon a helyeken ahol a tövek lesznek, néhány maréknyi mustárt ki kell húzgálni. A többit ami tömegesen ott marad, legkésőbb mielőtt virágozni kezd le kell vágni. (Olló, sarló.) Helyben kell hagyni talajtakarónak.
Ahová veted a mustárt, amíg áll, addig nem lesz gyomos a terület. Lehet egész vegetációs időszakban vetni, vágni. Ahová nem kerül másodvetés nyáron, ott bátran be lehet szórni az egész területet.
(válasz Százas Evelin 4066. hozzászólására)

4066. Százas Evelin2017-10-18 18:34
Akkor sem fog tavasszal begyomosodni, ha beleásom a leveleket? Vannak kétségeim...
Te vagy az év vadondvadásza. :-)
(válasz bjudit55 4065. hozzászólására)

4065. bjudit552017-10-18 17:00
Az is jó, de még jobb ha beleásod.
(válasz Százas Evelin 4062. hozzászólására)

4064. ... én2017-10-18 13:15
vakondmentes "eperültetvényt" csináltam raklapokból.
Két raklap min.12 tő, (de lehet 24 is) eperpalánta.
(válasz bjudit55 4060. hozzászólására)

4063. Százas Evelin2017-10-18 13:11
Akkor jó. Nem kicsi lehet az a kert. :-) Hát bosszantó, ha lefagy valami. Nekem csak egy nagy, öreg cseresznyefám van, nem tudom milyen márka, de jó nagyszemű, finom. Ugyan szegénynek most le lett vágva két nagy ága, nem tudom, egyáltalán fog-e így is teremni. Mindegy, a szüleimnél van egy nagyon bőtermő, az meg kb. három éve pont azért veszítette el (és vele együtt mi is) a termését, mert annyira tömör, hatalmas fürtökben volt rajta a gyümölcs, hogy mire megérett, a sok esőtől azonnal be is rohadt. Az egy nagyon esős nyár volt.
(válasz csgybzs 4059. hozzászólására)

4062. Százas Evelin2017-10-18 13:05
Azt mondod? Már ások, de tehetem oda a télálló spenőtot is. Azt biztos hogy nem késő még. :-)
Az is jó lenne, ha felásás után betakarnám a földet száraz levél réteggel?
(válasz bjudit55 4061. hozzászólására)

4061. bjudit552017-10-18 09:39
Ne vesd el a mustárt!
(válasz Százas Evelin 4057. hozzászólására)

4060. bjudit552017-10-18 09:37
Szia Gyöngyike!
Köszönöm a dicséretet. Sajnos legtöbbször mást készítek mint szívem szerint lenne, de amíg nem költözik el a fiam, a kedvében járok. :))

A kertet én is élvezem, bár a vakondok néha próbára teszik az idegeimet. 18-at fogtam ki idén és tavaly, előtte nem számoltam, de ami a lényeg, semmi látszata. Sok ezret is költöttem már a távoltartásukra, eddig eredménytelenül, de nem adtam fel. Most egy Schopf vakondriasztót vettem, aminek hányingert keltően erős édeskés, vaníliás illata van. A járatban néhány hónapig hatásos. Remélem ezzel megvédem a veteményemet és a féltve őrzött epremet.

Most kaptam (elég későn) fórumtárstól kerti folyton érő, és csüngő folyton érő epret. Na ezt állandóan öntözni kell, jó vakond csalogató.

Sajnos a fehér málnám idén egyetlen szemet sem termett. Pedig már 2 helyen is ültettem a kertben.
Több fajtám is van, de szelektálnom kell a hely miatt. van olyan málnám ami korán kezd érni és egészen fagyokig tart, nagy szemű, és rendkívül finom. Hely szűke miatt lehet hogy csak ez marad.
Kis fügéim közül néhány már terem. Ez a legnagyobb kincs számomra. Volt 1 szem Paw banán is. A két fa közül az egyiket szintén ki kell vennem, de tavasszal egy fórumtárs eljön átoltani róla egy másikba. :)

A mai kerti teendőm a félig érett paradicsom ládába szedése, szárak felaprítása a komposztára, majd petrezselymet szedek annyit, amennyi csak belefér az aszalóba.

Neked, és a többieknek is jó kapirgálást kívánok!
(válasz csgybzs 4056. hozzászólására)

4059. csgybzs2017-10-18 09:32
Naná, hogy van helye. Van már kettő, egy Van és egy Katalin cseresznye, szóval tapasztalat már van. Csak nincs annyi cseresznye, ami ne fogyna el, főleg úgy, hogy két éve zsinórban lefagyott szinte az egész.
(válasz Százas Evelin 4058. hozzászólására)

4058. Százas Evelin2017-10-18 09:29
Micsoda nagyüzem. :-) Igen, valami hihetetlen szép vénasszonyok nyara van, öröm kinn szöszmötölni. :-) Remélhetőleg a cseresznyefának jó nagy helyet hagytatok, az valami hatalmas tud lenni.
A tyúkok is úgy gondolhatják, hogy ez most nyaraló időszak. Ők ilyenkor nem dógoznak... :-)
(válasz csgybzs 4056. hozzászólására)


4057. Százas Evelin2017-10-18 09:23
Mint nyilván ki is derült, én most fogok mustárt vetni először. Majd megírom itt, kikelt-e. Már megrendeltem az egy kilós zacsit, a fehér mustár is ugyanaz pepitában. Hétvégén megcsinálom. Télálló spenót is lesz. :-) Az se volt még. :-) Annak csak tavasszal illene kikelnie, de akkor jó korán. Kíváncsi leszek. :-)
(válasz bjudit55 4055. hozzászólására)

4056. csgybzs2017-10-18 09:09
Sziasztok csajok!

Én is bejelentkezek. Nagyon szép vénasszonyok nyara van! Két hete ültettünk még egy szép Pölöskei muskotály és egy Cardinal szőlőtövet.
És még egy helyünk maradt fának is, oda egy Germersdorfit ültettünk. Jaj, nagyon kíváncsi vagyok!!
A hétvégére még jó időt mondanak, kiássuk a málnákat és egy pár kisebb tövet ültetünk vissza. Kiöregedett az állomány és nagyon elburjánzott.
Felszedtük a krumplit, levettük a káposztákat, beengedtük a tyúkokat, hogy kezdődhet a kertrendezés, erre a tuják alatt hűsölnek, eszükbe se jut kapirgálni. Pedig egész nyáron alig lehetett tőlük bemenni a kertbe, ott tobzódtak a kapunál...
Nagyon élvezem ezt az időt, a kertben kapirgálást... és persze a fűtés számla is jobban tetszik majd. :)
Remélem mind jól vagytok!
Judit látom, te mindig finomakat főzöl! :)

4055. bjudit552017-10-18 09:05
Én évek óta vetem más-más időpontban, te pedig tudod mi a lényeg. Nincs is miről beszélni. :)

4054. Százas Evelin2017-10-17 20:02
Szia Judit! Egy bio-gazdaboltban rendeltem, itt van az átvevőpont tőlem egy pökésre, ott átvéve nincs szállítási költség, már megérte. :-) Azt írta a tájékoztatója, hogy késő őszig vethető.
Ha nem kel ki hát nem kel ki, próba cseresznye. :-) Nem a dós lombozata annak egyébként a lényeg hanem a hihetetlen mélyre menő gyökere, abban van az a nemtudom milyen de rettenetesen hasznos tápanyag a talajnak. A Báling gazda szerint azzal a kis levélzettel is jól letakarja a talajt, télen aztán illedelmesen kifagy, tavasszal csak össze kell gereblyézni, na és nem nő addig alatta gyom. Ez a lényeg. Útálom az örökös gyomolgatást. :-)
A mennyiség akkor viszont gáz. Azt hiszem, 1 kg-osban nekik csak fehér mustár van, holnap megyek átvenni ez a pici zacskót, majd esetleg utánrendelek. Csak előbb megnézem, mit tud az a fehér mustár.
Mizu? Mit csinálsz a kertecskédben? :-)